Κόσμος

Τέλος στο ΒΕΤΟ επιδιώκουν να βάλουν οι ισχυροί της Ευρώπης – Γιατί δεν το θέλουν, ποιους ευνοεί

Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πολέμου και αντιπαραθέσεων για τις κυρώσεις στη Ρωσία, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επανέφερε το θέμα του ΒΕΤΟ.

Πρόταση που βολεύει τους ισχυρούς αλλά όχι χώρες όπως η Ελλάδα.

Τέσσερις χώρες- Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και Βουλγαρία– αντιδρούν στο εμπάργκο και ζητούν είτε εξαίρεση, είτε μακροχρόνια παράταση στην εφαρμογή του. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάστηκε μάλιστα να μεταβεί στη Βουδαπέστη, μήπως και πείσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να μετριάσει τις αντιδράσεις του. Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για «πρόοδο» , ανακοινώνοντας μάλιστα την διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης «με άλλους παράγοντες στην περιοχή» για «την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στις πετρελαϊκές υποδομές». Μόνο που η τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε, καθώς ουδεμία από τις ενδιαφερόμενες χώρες θέλησε να μετάσχει. Και το χειρότερο: Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο προειδοποίησε ότι το νέο πακέτο κυρώσεων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έθετε σε κίνδυνο την  Ουγγαρία, αλλά και την ενιαία θέση της ΕΕ . Και απείλησε με βέτο.

Τη σκυτάλη από την φον ντερ Λάιεν πήρε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, που τηλεφώνησε στον Ορμπαν για να τον πείσει. Εισπράττοντας όμως άλλο ένα όχι!

Το Παρίσι, που έχει ακόμη την προεδρία της ΕΕ ως τα τέλη Ιουνίου, προσπαθεί πάντως να κάμψει τις αντιδράσεις. Ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον ,εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας και μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία εντός της εβδομάδας». Οπως είπε ο Γάλλος υπουργός ,«ψάχνουμε λύσεις», αλλάζοντας τις προθεσμίες για το εμπάργκο, με βάση τις εθνικές ιδιαιτερότητες και την παροχή  εγγυήσεων εναλλακτικού εφοδιασμού, ώστε να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στις χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό πετρέλαιο προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του μπλοκ ενάντια στη Ρωσία». Ο Ουγγρικός σκόπελος αποδεικνύεται πάντως πολύ σκληρός: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε τον ουγγρικό λαό να πληρώσει το κόστος αυτού του πολέμους», αντέδρασε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, Σιγιάρτο.

Τέλος η ομοφωνία;

Για την υιοθέτηση του έκτου πακέτου των κυρώσεων απαιτείται η ομόφωνη ψήφος των «27». Όπως άλλωστε, ομόφωνα εγκρίθηκαν και τα προηγούμενα πέντε πακέτα. Η υπομονή των μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ φαίνεται να εξαντλείται και η αντίδραση της Ουγγαρίας, δεν αποκλείεται να δρομολογήσει εξελίξεις για την κατάργηση του βέτο στην ΕΕ. «Η καθυστέρηση αυτή (λόγω του Ουγγρικού, κυρίως, βέτο) μετατρέπεται σε όπλο στην φαρέτρα εκείνων που θέτουν, πρώτη φορά και με έμφαση, την ανάγκη αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και την κατάργηση του κανόνα της ομοφωνίας», γράφει η ιστοσελίδα Politico. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι  εκείνοι που θέτουν κυρίως ζήτημα κατάργησης της ομοφωνίας, είναι δύο πολιτικές προσωπικότητες που αποτελούν το νέο κινητήριο δίδυμο της ευρωπαϊκής μηχανής: ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και ο Γάλλος Πρόεδρος  Εμμανουέλ Μακρόν.

Βασική φιλοδοξία των εμπνευστών της κατάργησης της ομοφωνίας, είναι να αφαιρεθεί το βέτο των κρατών μελών από ορισμένους ευαίσθητους τομείς πολιτικής, όπως η υγεία, οι φόροι, η άμυνα και τα μελλοντικά μέλη, κάτι που αναμφισβήτητα απαιτεί την αναδιατύπωση των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Η Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009 έχει αυξήσει μεν τον αριθμό των τομέων στους οποίους προβλέπεται η λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να αρκεί στις σημερινές συνθήκες, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.« Χρειαζόμαστε έναν ρεαλιστικό φεντεραλισμό και αν «αυτό απαιτεί την αρχή μιας πορείας που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση των Συνθηκών, θα πρέπει να αγκαλιαστεί με θάρρος και εμπιστοσύνη», υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Με την κατάργηση του βέτο φαίνεται να συντάσσεται και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Εναπόκειται πλέον σε εμάς να επιλέξουμε την πιο άμεση οδό, είτε πιέζοντας τα όρια του τι μπορούμε να κάνουμε  στο έπακρο, με βάση τις Συνθήκες, είτε ναι, αλλάζοντας τις Συνθήκες όταν είναι απαραίτητο», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Μακρόν είπε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει μια συζήτηση ήδη από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο. «Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη να αποφασίζουμε ομόφωνα οι 27 έχει επιβραδύνει την πολιτική της ΕΕ», υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κατά τη γνώμη του, «η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων υπάρχει ήδη. Δεν πρέπει να αποκλείσουμε κανέναν. αλλά ούτε να αφήσουμε λίγους να μπλοκάρουν τα πάντα».

Αντίθετες 13 χώρες

Στην ιδέα της αναθεώρησης των συνθηκών και της κατάργησης της ομοφωνίας αντιτάσσονται  τουλάχιστον 13 χώρες μέλη της ΕΕ, που έχουν ήδη υπογράψει ένα non-paper, στο οποίο τονίζουν: ««Δεν υποστηρίζουμε τις απρόβλεπτες και πρόωρες προσπάθειες για την έναρξη μιας διαδικασίας για την αλλαγή των Συνθηκών», αναφέρει κοινή επιστολή την οποία υπογράφουν χώρες, όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Μάλτα, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, οι τρεις  δημοκρατίες  της Βαλτικής, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Σλοβενία. Οι χώρες που αντιδρούν, εκφράζουν φόβους ότι θα λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις  με ειδικές πλειοψηφίες- για παράδειγμα από 15 χώρες μέλη, εφόσον αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% των 450 εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο θα ευνοείται η λήψη αποφάσεων που θα προωθούν οι  πιο ισχυρές και πολυπληθέστερες χώρες της Ενωσης.

Ειδήσεις σήμερα

Στο 33% βάζει τον πήχη το Μαξίμου για τις εκλογές της απλής αναλογικής

Ο Ανδρουλάκης θα δει τον Βενιζέλο – Τον θέλει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως και τον Σημίτη

Βόμβα από το Spiegel: Ανεξέλεγκτη η διαφθορά στην Ελλάδα – Λίστα με 54.000 ονόματα που έχουν φυγαδεύσει δισεκατομμύρια στο εξωτερικό

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago