Πολιτική

Δίλημμα για τους «kyriakistas» η στήριξη Σημίτη στον Ανδρουλάκη – Στοπ στη διείσδυση Μητσοτάκη στο κέντρο

Το όποιο πρόβλημα με τις διαρροές της ΝΔ πριν την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο προς τα δεξιά – για την ακρίβεια, προς την ακροδεξιά. Αλλά με την εκλογική διαδικασία του Δεκεμβρίου στο ΚΙΝΑΛ, τα πράγματα έγιναν ανησυχητικά για το κυβερνών κόμμα και προς τα αριστερά του. Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν με σαφήνεια ότι παλιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ενστερνιστεί το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, βλέποντας στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη μία διέξοδο απαλλαγής από την προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, επέστρεφαν στον παραδοσιακό τους χώρο.

Η εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας στην κεντροαριστερά και γέννησε ελπίδες σε έναν κόσμο ότι ο χώρος αναγεννιέται και μπορεί να πρωταγωνιστήσει πάλι.

Αποδυναμώνεται το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο

Παράλληλα το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο άρχισε να αποδυναμώνεται και να χάνει την αίγλη του ειδικά το τελευταίο διάστημα με τις αποτυχίες της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, στις κρίσεις, όπως ο χιονιάς και κυρίως με την ακρίβεια και τους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ρεύματος, που χρεώνονται στην πολιτική του Μαξίμου, το οποίο άφησε ανεξέλεγκτη τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Συνδυαστικά όλα αυτά διαμόρφωσαν νέες δυναμικές με πολλές εταιρίες έρευνας κοινής γνώμης να καταγράφουν απώλειες της ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ της τάξης του 3% με 4%, ποσοστά δηλαδή εξαιρετικά κρίσιμα για την απώλεια της αυτοδυναμίας που θέλει ο κ. Μητσοτάκης!

Η στρατηγική του πρωθυπουργού να διεμβολίζει τον κεντρώο χώρο και να αλιεύει ψήφους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε όμως τις τελευταίες μέρες και ένα ακόμα, ίσως καίριας σημασίας, πλήγμα.

Το άρθρο Σημίτη και οι έπαινοι στον Ανδρουλάκη

Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση ο Κώστας Σημίτης ο οποίος κρατούσε εδώ και χρόνια απόσταση από τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ – είχε αποφύγει να εμφανιστεί στο τελευταίο συνέδριο για παράδειγμα – αρθρογράφησε το περασμένο Σάββατο (στα ΝΕΑ), επαινώντας τον κ. Ανδρουλάκη και τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας του Κινήματος.

Σε διαφορετικές συνθήκες αυτό θα ήταν ένα γεγονός που ελάχιστα θα επηρέαζε τη ΝΔ και τον αρχηγό της. Αλλά ο κ. Μητσοτάκης ασκούσε έως τώρα μία ξεχωριστή γοητεία στους λεγόμενους «εκσυγχρονιστές» – άλλως «σημιτικούς» – του πάλαι ποτέ μεγάλου ΠΑΣΟΚ. Είναι κυρίως άνθρωποι του συγκεκριμένου ιδεολογικού και πολιτικού ρεύματος του κέντρου και της κεντροαριστεράς που προσέτρεξαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές του 2019. Οι οποίοι (στελέχη και ψηφοφόροι), μετά την αποχώρηση του κ. Σημίτη από την ενεργό πολιτική εκφράζονταν στο ΠΑΣΟΚ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η εκπαραθύρωση του οποίου από την Φώφη Γεννηματά από τα ψηφοδέλτια κατά τις τελευταίες εκλογές, διευκόλυνε την «μετακίνησή» τους προς τη ΝΔ. Έτσι προέκυψε και το ρεύμα των λεγόμενων «kyriakistas» – κεντροαριστεροί οπαδοί του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλαδή!

Τι θα κάνουν οι «εκσυγχρονιστές»

Το θέμα είναι ότι η παρέμβαση του Κώστα Σημίτη επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις αυτού του κομματιού με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη (προς την κατεύθυνση επαναπατρισμού) και με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη (προς την αποσύνδεση)!

Ο πρώην πρωθυπουργός στηρίζει με το άρθρο του την προσπάθεια ανανέωσης του προγραμματικού λόγου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τη νέα ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη και σημειώνει ότι «η περιγραφή των στόχων του Κινήματος Αλλαγής στις πρώτες δημοσιεύσεις της ηγεσίας του είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Όπως επισημαίνει ο κ. Σημίτης είναι θετικό και χρήσιμο που «η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήδη σε αυτή την πρώτη φάση οργάνωσης έχει δημοσιεύσει κείμενα που αναφέρονται λεπτομερειακά στα θέματα κοινωνικής κατοικίας, υγείας, τη μετάβαση στην πράσινη εποχή και την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Υπό αυτή την έννοια και ανεξάρτητα τι θα κάνουν ορισμένα επιφανή στελέχη, που έχουν ίσως ταυτίσει την περαιτέρω προσωπική τους πολιτική καριέρα με τη ΝΔ, η διείσδυση του κ. Μητσοτάκη στον κεντρώο και κεντροαριστερό κοινό, αρχίζει να αμφισβητείται σοβαρά και να συναντά ισχυρές αντιστάσεις – με ό,τι απώλειες μπορεί να έχει αυτό στην προσπάθεια κατάκτησης της αυτοδυναμίας, ου μην και της εκλογικής νίκης της ΝΔ στις επόμενες εκλογές, σε συνάρτηση βεβαίως και με τη γενικότερη φθορά της κυβέρνησης.

Ειδήσεις σήμερα

Άθλια μεθόδευση σε βάρος του καταγγέλλει και ο γιος της Βασιλικής Θάνου

Τσίπρας από Χανιά: Έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή για τον τόπο

Τα ελληνοτουρκικά στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago