Σε κλίμα αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε το πρωί η συζήτηση στη βουλή για την ψήφιση τροποποιήσεων του νομοσχεδίου για την επιδημιολογία που κατέθεσαν τα τρία κόμματα τα οποία θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι).
Το σκεπτικό των τροποποιήσεων είναι ότι από τη στιγμή που σχεδόν το 70% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, δεν μπορεί πλέον νομικά να τεκμηριωθεί η επιβολή περιορισμών ανεξαιρέτως για όλους σε όλη τη χώρα. Για αυτό τον λόγο, δεν μπορεί να παραταθεί η ισχύουσα ρύθμιση της «επιδημιολογικής κατάστασης εθνικής εμβέλειας». Την παράταση αυτής της ρύθμισης υποστήριξαν τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU, επικαλούμενα στους ραγδαίους ρυθμούς εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Με τη νέα νομοθεσία, εισάγονται ρυθμίσεις που θα αφορούν στοχευμένα κυρίως τους ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα, εργαζόμενοι και όσοι χρησιμοποιούν τη δημόσια συγκοινωνία πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης είτε αρνητικό τεστ. Όπου είναι δυνατό, η τηλεργασία θα είναι υποχρεωτική. Επιπλέον, τα κρατίδια θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν ως προϋπόθεση για την πρόσβαση σε εκδηλώσεις το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, όπως και να περιορίζουν τον αριθμό των συμμετεχόντων, ακόμη και να ακυρώνουν εκδηλώσεις αν κρίνουν ότι είναι αυξημένος ο υγειονομικός κίνδυνος.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 398 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 36 λευκά. Για να τεθούν σε ισχύ οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα πρέπει να ψηφιστούν την Παρασκευή και από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, τη βουλή των γερμανικών κρατιδίων. Χριστιανοδημοκράτες πολιτικοί προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο, το νομοσχέδιο να μη συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση, το γερμανικό Σύνταγμα προβλέπει τη σύσταση διαμεσολαβητικής επιτροπής της Βουλής και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου.
Παράλληλα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ξεκίνησε το μεσημέρι τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τους πρωθυπουργούς των 16 γερμανικών κρατιδίων. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την επίτευξη συμφωνίας για ενιαία μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Επίμαχα θέματα είναι μεταξύ άλλων ο καθορισμός ενός ποσοστού νοσηλείας στα νοσοκομεία. Από τη στιγμή που θα ξεπεραστεί αυτό το όριο, θα πρέπει τόσοι οι εμβολιασμένοι όσο και αναρρώσαντες να υποβληθούν σε υποχρεωτικό τεστ, για να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις.
►Νωρίτερα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» είχε κάνει εγκαίρως πολύ σαφείς συστάσεις για δράση, προειδοποιώντας ότι το τέταρτο κύμα θα είναι πιθανότατα το ισχυρότερο από όλα τα προηγούμενα, εάν δεν λαμβάνονταν τα κατάλληλα μέτρα. «Τα μέτρα δεν ελήφθησαν και το ποσοστό εμβολιασμού δεν αυξήθηκε σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και άσκησε κριτική στις κρατιδιακές κυβερνήσεις ότι «άνοιξαν πολλούς τομείς πρόωρα».
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…