Πολιτική

Πτέρυγες και δελφίνοι παίρνουν θέση για την επόμενη μέρα στη ΝΔ – Βορίδης, Κ. Αχ. Καραμανλής, Δένδιας και ο ρόλος Σαμαρά

Το συνέδριο της ΝΔ έδωσε την ευκαιρία να καταγραφούν ρεύματα και προσωπικές στρατηγικές κορυφαίων στελεχών (και εν δυνάμει δελφίνων), ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αυτή την ώρα ουδείς αμφισβητεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν τίθεται κανένα θέμα στο εσωτερικό του κόμματος, ενόψει των εκλογών, προς τις οποίες άλλωστε η γαλάζια παράταξη οδεύει ακόμα με δημοσκοπικό προβάδισμα.

Μετά τις πληροφορίες για επαφές του Κώστα Μπακογιάννη με στελέχη της ΝΔ απ’ όλη την Ελλάδα, ήρθε το συνέδριο, στο οποίο ο μεν Μάκης Βορίδης θεώρησε ευκαιρία να παρουσιάσει μία «σκληρή δεξιά» πλατφόρμα, φοβούμενος ίσως τις διαρροές προς κόμματα δεξιότερα της κυβέρνησης, ενώ ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα έκανε ουσιαστικά την πρώτη εμφάνισή του ως παράγοντας που θα διεκδικήσει «κάτι παραπάνω» για τον εαυτό του στη συνέχεια, υπερασπιζόμενος τον κεντροδεξιό, φιλελεύθερο χαρακτήρα της παράταξης.

Ο Νίκος Δένδιας ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός, επιχειρώντας να εμφανιστεί ενωτικός και συνθετικός των διαφορετικών τάσεων στη ΝΔ, ποντάροντας στην παρουσία του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Για μία ακόμα φορά η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά θεωρήθηκε ως μία κριτική απόσταση από τα πεπραγμένα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά χωρίς «δια ταύτα».

Ο Βορίδης, η… Σοβιετία και η απάντηση Καραμανλή

Ο Μάκης Βορίδης επένδυσε κυρίως στην «αντι-αριστερή» ρητορική, στα όρια εμφυλιοπολεμικού κηρύγματος. «Η παράταξή μας πάντοτε βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Υπήρξαν κρίσιμες ιστορικές στιγμές για τη χώρα στην πολιτική της διαδρομή που αν ακούγαμε την Αριστερά – να λέμε τα πράγματα λίγο με το όνομα τους – αν ακούγαμε την Αριστερά, η χώρα θα είχε γίνει σοβιετικό καθεστώς. Κάποιοι πολέμησαν και νίκησαν τότε τον κομμουνισμό για να είναι η χώρα σήμερα μια ελεύθερη, δυτική δημοκρατία και αξίζει να τους τιμάμε και να τους θυμόμαστε» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές αποστροφές στην ομιλία του υπουργού Εσωτερικών. Και συνέχισε με αφορμή τα όσα έγιναν στα χρόνια του μνημονίου, επιτιθέμενος με το ίδιο ακραίο στιλ στην αριστερά: «Ήταν εκείνοι που έπαιξαν την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια όταν μας έλεγαν ότι είμαστε γερμανοτσολιάδες, ότι θα μας κρεμάσουν στην πλατεία συντάγματος γιατί παλεύαμε σε μια πτωχευμένη χώρα να την κρατήσουμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης όλα εκείνα τα δύσκολα χρόνια του μνημονίου. Αυτή η παράταξη κράτησε τη χώρα όρθια όλες εκείνες τις δύσκολες ώρες, για να είμαστε εδώ σήμερα να συζητάμε για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας».

Στον αντίποδα της τοποθέτησης Βορίδη, ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα είπε ότι η ΝΔ είναι «η μεγάλη κεντροδεξιά πατριωτική παράταξη, που παραμένει πιστή στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, αλλά κατάφερε διαχρονικά να εντάξει στους κόλπους της πολίτες και πολιτικούς από όλους τους ιδεολογικούς χώρους… Η Νέα Δημοκρατία δε θα γίνει ποτέ κλειστό κλαμπ και μαυσωλείο. Έχει ανοιχτές τις πόρτες σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προτίμησε να αναλωθεί στα θέματα του κυβερνητικού τομέα του, επιτιθέμενος στην Τουρκία, εξήρε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ έκλεισε την ομιλία του με μία προσωπική αναφορά, λέγοντας πως η ΝΔ «είναι τα σκαλιά της ζωής μου και τα πέρασα όλα, ως στέλεχος, ως βουλευτής και ως υπουργός, αλλά πάνω απ’ όλα είμαι στρατιώτης της παράταξης και υπηρέτης».

Μηνύματα από Σαμαρά

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη για την κεντρώα στροφή του, λέγοντας ότι «κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει» τονίζοντας ότι «στη μάχη των ιδεών, ένα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα, ότι η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει “Ποτάμι”».

Άφησε δε και αιχμές για την ακρίβεια και την ενεργειακή πολιτική, σημειώνοντας ότι «το ζήτημα, από δω και μπρος, είναι να υπάρξει μόνιμη λύση. Γιατί αν δεν υπάρξει αλλαγή στην τιμολόγηση και αλλαγή στη φορολογία, είμαστε στον αέρα. Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση», χαρακτηρίζοντας λάθος την εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση και η εγκατάλειψη της ανάδειξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσον αφορά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπου έχει διακριτή πολιτική θέση ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε να υπενθυμίσει τον κ. Μητσοτάκη ότι «η ΝΔ δεν θα ανεχθεί ‘‘Πρέσπες του Αιγαίου’’… κάποια κέντρα σχεδιάζουν – και δεν το κρύβουν – να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία. Να “μοιράσουμε” – δηλαδή να εκχωρήσουμε – τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο… Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό!». Και επέκρινε εμμέσως την κυβέρνηση που δεν επέμεινε στην πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. «Όταν ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι «η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις». Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την “απειλή” αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε…» σημείωσε με νόημα.

Η κριτική από τον πρώην πρωθυπουργό προς την κυβέρνηση επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς, αλλά το ερώτημα «τι θα κάνει ο Σαμαράς» δεν βρίσκει προς το παρόν καμία σαφή απάντηση.

Ειδήσεις σήμερα

Σε πόλωση οδηγεί ο Μητσοτάκης – Τα διλήμματα που έβαλε, γιατί άνοιξε τα χαρτιά του πρόωρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ.Μητσοτάκης όσο καταρρέει τόσο φανερώνει ποιος πραγματικά είναι

Μανιφέστο Σαμαρά στο συνέδριο της Ν.Δ.: Να μη γίνουμε Ποτάμι, κεντροδεξιά χωρίς δεξιά δεν υπάρχει – όχι στον κατευνασμό με την Τουρκία

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago