Κόσμος

Τα κοινωνικά προβλήματα της πολιτικής Τζόνσον έδωσαν τη νίκη στο Σιν Φέιν στην Βόρεια Ιρλανδία

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Βόρεια Ιρλανδία έχει ήδη χαρακτηριστεί ιστορικό, εξαιτίας του γεγονότος ότι το εθνικιστικό Σιν Φέιν κέρδισε τη σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δίνοντας τέλος σε έναν αιώνα κυριαρχίας των «Ενωτικών».

Το Σιν Φέιν εξασφάλισε 27 έδρες στις εκλογές της Πέμπτης, δίνοντας στην επικεφαλής υποψήφια του Μισέλ Ο’ Νιλ το δικαίωμα να γίνει Πρωθυπουργός και επομένως επικεφαλής της κυβέρνησης. Αντίθετα, το μεγαλύτερο κόμμα μέχρι στιγμής, το φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), κέρδισε μόνο 25 έδρες.

Το αποτέλεσμα αυτό θα μπορούσε όμως να χαρακτηριστεί και ενθαρρυντικό όχι βεβαίως γιατί ανοίγει μια προοπτική ενοποίησης των Ιρλανδιών. Κάτι τέτοιο θα χρειαστεί πολύ καιρό και πριν από όλα τη συγκατάθεση του Λονδίνου. Αλλωστε και μεταξύ των ίδιων των Βορειοϊρλανδών δε φαίνεται να διαμορφώνεται προς το παρόν τέτοια πλειοψηφία.

Στοιχείο αισιοδοξίας αποτελεί το γεγονός ότι το Σιν Φέιν κέρδισε τις εκλογές με ένα πρόγραμμα που αφήνει στην άκρη παραδοσιακές εχθρότητες του παρελθόντος και εστιάζει κυρίως στα κοινωνικά ζητήματα του σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Μισέλ Ο’ Νιλ κάλεσε τους συμπατριώτες της να «κάνουν μια υγιή συζήτηση για το πώς θα είναι το μέλλον μας».

Τα απόνερα του Βrexit

Το DUP πληρώνει βεβαίως και το γεγονός ότι ήταν –σε αντίθεση με την πλειονότητα των Βορειοϊρλανδών– ένθερμος υποστηρικτής της αποχώρησης από την ΕΕ, υποσχόμενο ισχυρότερους δεσμούς με τη Μεγάλη Βρετανία. Και προσδοκά τώρα κάποιου είδους «καθοδήγηση» από το Μπόρις Τζόνσον, κάτι που δεν είναι απαραιτήτως και η πιο ευνοϊκή προοπτική, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πολιτική του τα τελευταία χρόνια μόνο προβλήματα έχει συσσωρεύσει για το βόρειο τμήμα του «πράσινου νησιού».

Αυτό που τελικά προέκυψε με το Βrexit ήταν ένα τελωνειακό σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, και μαζί του κάθε είδους δυσκολίες για τις εταιρείες της Βόρειας Ιρλανδίας. Ως αποτέλεσμα, πολλοί μετριοπαθείς συνδικαλιστές ψήφισαν τώρα το Κόμμα Συμμαχίας, ένα φιλελεύθερο κεντρώο κόμμα, που δεν ταυτίζεται ούτε με το συνδικαλιστικό, ούτε με το εθνικιστικό στρατόπεδο, δίνοντάς του 17 έδρες στο κοινοβούλιο στο Μπέλφαστ.

Αλλά η παρακμή του DUP δεν οφείλεται μόνο στο Brexit. Σε μια εποχή που η κοινωνία της Βόρειας Ιρλανδίας δείχνει μια διάθεση να προχωρήσει μπροστά, τόσο σε συνταγματικά όσο και σε κοινωνικά ζητήματα, το κόμμα των Ενωτικών παραμένει πεισματικά κολλημένο στο παρελθόν. Συνεχίζει να απορρίπτει το δικαίωμα των γυναικών στις αμβλώσεις και τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, και έτσι όλο και λιγότερο εκπροσωπεί τους νεότερους Προτεστάντες.

Αντίθετα, το Σιν Φέιν μοιάζει να έχει πιάσει καλύτερα το σφυγμό της νέας γενιάς. Τα τελευταία χρόνια, έχει εγκαταλείψει όλο και περισσότερο τον παλαιότερο κοινωνικό συντηρητισμό και τώρα υποστηρίζει τα προαναφερθέντα αιτήματα. Εχει επίσης ένα σαφή φιλοευρωπαϊκό λόγο. Επιπλέον, επιδιώκει να απομακρυνθεί από την πολιτική του της ένοπλης σύγκρουσης, που διήρκεσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Ενώ το κόμμα θεωρούνταν απλώς ως ο πολιτικός βραχίονας του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA), η ένωση με το Νότο έχει γίνει πλέον πολύ λιγότερο σημαντική για πολλούς Βορειοϊρλανδούς. Διευκολύνει αυτήν την αλλαγή εικόνας το γεγονός ότι πολλοί πολιτικοί του Σιν Φέιν, όπως η 45χρονη Μισέλ Ο’ Νιλ, ανήκουν σε μια νέα γενιά, που δεν έχει ταυτιστεί με την περίοδο των «troubles». Το Σιν Φέιν προτίμησε λοιπόν να μιλήσει για καθημερινά ζητήματα: την κρίση κόστους ζωής, την αύξηση των ενοικίων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS που καταρρέει. Ούτε κάνει λόγο ακόμα και μετά τη νίκη του για κάποιο δημοψήφισμα για συγχώνευση με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ετσι κι αλλιώς υπάρχει τώρα ένα πολύ πιο άμεσο πρόβλημα στο Μπέλφαστ. Το DUP δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει ότι θα συμμετάσχει σε κυβέρνηση, όπως τυπικά δεσμεύεται – διαμαρτύρεται για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας. Ωστόσο, η συμμετοχή του είναι απαραίτητη σύμφωνα με την αρχή της κατανομής της εξουσίας για να μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ένα πολύμηνο πολιτικό αδιέξοδο.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα κάνει τώρα ο Μπόρις Τζόνσον: θα πιέσει τους Ενωτικούς να τους κάνουν να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική από το πρωτόκολλο;» Η Ο΄Νιλ επανέλαβε πάντως το Σαββατοκύριακο ότι το κόμμα της ήταν έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση στο Μπέλφαστ από τη Δευτέρα, ζητώντας από τα άλλα κόμματα να κάνουν το ίδιο, χωρίς δικαιολογίες και χάσιμο χρόνου.

Μπόρις Τζόνσον: Ο «εμπρηστής» γείτονας

Τι συμβολίζει το «ν» στο κόμμα Μελανσόν

CIA: Η Κίνα αντλεί μαθήματα για την Ταϊβάν από την κρίση με την Ουκρανία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago