Η πιο ενδιαφέρουσα αναφορά στις ανακοινώσεις με τις οποίες οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας εξειδίκευσαν τα μέτρα για φθηνότερο ρεύμα και για εξομάλυνση στην πυρπολούμενη αγορά ενέργειας έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Ο οποίος εκτίμησε ότι τα υπερέσοδα που θα χάσουν οι παραγωγοί ρεύματος το δεύτερο εξάμηνο του 2022, μαζί με τα έσοδα από τον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ, θα ξεπεράσουν το 1,6 δισ. ευρώ από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός για τη σταθεροποίηση της χονδρικής τιμής ρεύματος και γι’ αυτό που αποκαλεί η κυβέρνηση αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παραδοχή, καθώς επιβεβαιώνει σχεδόν στο σύνολό τους τα στοιχεία που στις 23 Μαρτίου είχε παρουσιάσει στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φορολογήσει στα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των καθετοποιημένων παραγωγών/προμηθευτών ρεύματος, δηλαδή της ΔΕΗ και τεσσάρων ακόμη ιδιωτών. Τότε, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κάνει λόγο για υπερκέρδη 1,4 δισ. από την αφετηρία της ενεργειακής κρίσης, τον Ιούλιο του 2021, και εκτιμούσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έφταναν τα 3 δις. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς τεχνοκρατών της ενέργειας με καλή γνώση των στοιχείων που συλλέγει η ΡΑΕ, υπολόγισαν ότι στο 18μηνο Ιουλίου 2021- Δεκεμβρίου 2022 τα συνολικά υπερέσοδα από τις συμβατικές μονάδες και τις ΑΠΕ θα έφταναν τα 6,8 δισ. ευρώ, αλλά εάν αφαιρούνταν τα ποσά που θα επιστρέφονταν ως εκπτώσεις στους καταναλωτές, θα έμενε ένα καθαρό υπερκέρδος προς φορολόγηση άνω των 3 δισ. ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αντιδράσει τότε έντονα, αμφισβητώντας την αξιοπιστία των στοιχείων του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, και επιχειρώντας μια εντυπωσιακή ρελάνς, δεσμεύτηκε για φορολόγηση του 90% των «ουρανοκατέβατων κερδών», εφόσον τα εντόπιζαν οι έλεγχοι της ΡΑΕ. Στον ενάμιση μήνα που μεσολάβησε η κυβέρνηση έπαθε… ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπαθε Τσίπρα, διότι βάσει των εξαγγελιών και των δεσμεύσεων των τριών υπουργών τα υπερκέρδη υπάρχουν και βάσιμα μπορεί να υπολογίσει κανείς ότι για το 12μηνο Ιουλίου 2021- Ιουνίου 2022 είναι περίπου όσα υποδείκνυε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι τεχνοκράτες της ενεργειακής αγοράς.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες πια προχωρούν στη φορολόγηση των ενεργειακών υπερκερδών – 11 δισ. μάζεψε η ιταλική κυβέρνηση με ένα συντελεστή 25%, χρηματοδοτώντας 28 εκατ. πολίτες με ένα βοήθημα 250 ευρώ-, η κυβέρνηση είναι πιθανό να ανακοινώσει τις προσεχείς μέρες ένα πρόσθετο έσοδο άνω του μισού δις. για να χρηματοδοτήσει τις ελαφρύνσεις.
Κι επειδή η προσέγγιση της βαρύτερης φορολόγησης των υπερεσόδων που φέρνει στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου φαίνεται ότι θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα μέχρι να εξομαλυνθεί η αγορά, δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία και άσχετη η κίνηση του Ομίλου Βαρδινογιάννη να μπει στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ και μέσω αυτής να αποκτήσει τον έλεγχο του βραχίονα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με 75% στη νέα εταιρεία που συμφώνησαν Motor Oil και Reggeborgh να δημιουργηθεί, με συνολική ισχύ 1,6 GW και αξία 1 δις. ευρώ. Οι ΑΠΕ εκτός από καθαρές εκπομπών και κόστους παραγωγής, είναι και καθαρότερες φορολογίας και εσόδων.
Τα μέτρα για το ρεύμα και το σενάριο των φθινοπωρινών εκλογών
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…