Πολιτική

Τα μέτρα για το ρεύμα και το σενάριο των φθινοπωρινών εκλογών

Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις που έχει τελευταία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, επαναλαμβάνει με κατηγορηματικό τρόπο αυτό που δηλώσει και δημόσια: ότι δεν προτίθεται να κάνει πρόωρες εκλογές και ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Οι περισσότεροι συνομιλητές του δείχνουν την καλύτερη διάθεση να τον πιστέψουν. Αλλά και πάλι σχεδόν κανένας δεν εφησυχάζει. Ακόμα κι αν θεωρούν ότι πράγματι τα σχέδια και ο στόχος του πρωθυπουργού είναι να στήσει εκλογές στα μέσα του 2023, ολοκληρώνοντας τη θητεία του, εκτιμούν ότι οι εξελίξεις μπορεί να προκύψουν από τα γεγονότα – και τα γεγονότα δεν… ρωτάνε διαθέσεις και σχεδιασμούς!

Η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης στα νοικοκυριά για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, επανέφερε με μεγάλη ένταση στη συζήτηση στα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο. Κι αυτό γιατί ενισχύει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σε λίγους μήνες σε μία δύσκολη θέση, που ενδεχομένως μόνο με προσφυγή στις κάλπες θα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η διάθεση μεγάλων πόρων, λένε οι θιασώτες αυτών των σεναρίων, για την στήριξη κοινωνικών ομάδων στο μέτωπο της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για το 2023 και θα καταστήσει την κατάρτιση του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά μία εξαιρετικά δύσκολη και μάλλον επώδυνη εξίσωση. Ιδίως εάν πιεστεί η κυβέρνηση να στηρίξει κι άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες για να συγκρατήσει την ακρίβεια σε κρίσιμης σημασίας για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προϊόντα.

Έτσι κι αλλιώς τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν από το 2023, καθώς οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν διάθεση να αφήσουν για καιρό ακόμα χαλαρές τις κυβερνήσεις, ιδίως της Αθήνας και άλλων χωρών με μεγάλα ελλείμματα. Η Ελλάδα έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η έξοδος από αυτή την αυστηρή επίβλεψη δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έρχεται με τον τρόπο που είχε υπολογιστεί, καθώς η πανδημία και η παρούσα κρίσης λόγω Ουκρανίας, έχει αλλάξει πολλά δεδομένα.

Η χορήγηση των 600 ευρώ αναδρομικά, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά στη κοινή γνώμη, ενώ η θέσπιση ενός μηχανισμού για την απορρόφηση των τεράστιων αυξήσεων στο ρεύμα θα έχει ως συνέπεια να συγκρατηθεί το κύμα δυσφορίας στην κοινωνία. Αυτή η συνθήκη, που αναμένεται να υπάρξει τους επόμενους λίγους μήνες, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ικανοποιήσει και μακροπρόθεσμα εάν οι επιπτώσεις του πολέμου είναι δραματικές και διαρκείς, σε συνδυασμό με την θετική αποτύπωση που θα αφήσει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία το αναμενόμενο μεγάλο τουριστικό κύμα του καλοκαιριού, θεωρείται ότι δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα «παράθυρο» εκλογών τον Σεπτέμβριο. Σε αντίθεση με το 2023, που τα περιθώρια παροχών και κοινωνικής στήριξης θα είναι εξαιρετικά μικρά έως ανύπαρκτα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, που θεωρούν ως καταλληλότερο (και πιθανότερο) χρονικό σημείο για τις κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η Ρωσία θέλει να πέσει το Αζοφστάλ έως τις 9 Μαΐου λέει η ουκρανική κυβέρνηση – Ετοιμάζει χτύπημα στην Οδησσό

Συνάντηση Μητσοτάκη με Αναστασιάδη πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ – Το Κυπριακό στο επίκεντρο

Μέσω πλατφόρμας… που δεν έχει ανοίξει η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα – Οι ανακοινώσεις υπουργών

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago