Categories: Πολιτική

Γιατί κάνει το αποψινό διάγγελμα ο Μητσοτάκης: Ο φόβος να βγει η πανδημία εκτός ελέγχου

Χθες το πρωί κι ενώ βρισκόταν στο Λονδίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να προχωρήσει στο σημερινό το διάγγελμα από τηλεοράσεως, προκειμένου να αντιστρέψει ένα διογκούμενο κύμα δυσφορίας της κοινής γνώμης για την εξέλιξη του τέταρτου κύματος της πανδημίας, το οποίο ήδη άρχισε να αποτυπώνεται με πολλούς τρόπους και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης. Το νέο μέτωπο είναι η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες, που δίνουν δυνατότητα στην αντιπολίτευση αλλά και σε κοινωνικούς εταίρους (πχ ΕΙΝΑΠ) να ασκούν κριτική για την ελλιπή στήριξη του ΕΣΥ από την κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει επ’ αυτού ότι λόγω της αυξημένης πίεσης στο  Σύστημα Υγείας και τις έκτακτες ανάγκες σε γιατρούς συγκεκριμένων ειδικοτήτων το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα. Όπου, ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες -όπως για παράδειγμα στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία- το Υπουργείο προχωράει στην επίταξη των υπηρεσιών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, σε εκείνες τις ειδικότητες που το Ε.Σ.Υ. χρειάζεται έκτακτη υποστήριξη. Είτε με την εθελοντική συμμετοχή είτε με την επίταξη οι έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν στα νοσοκομεία θα καλυφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Την κατάσταση επιδείνωσε η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου με την οποία ο κ. Οικονόμου προσπάθησε να μεταφορτώσει κυβερνητικές ευθύνες στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις Οικονόμου, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν αντιδικεί με εκείνους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Προσπαθεί να τους εξοπλίσει όσο μπορεί καλύτερα για να κερδίσουμε τον πόλεμο απέναντι στην πανδημία.

Κύκλοι του πρωθυπουργικού γραφείου έλεγαν χθες την ερμηνεία ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε κάνει σαφές ότι η απόφαση για το ποιος και πότε διασωληνώνεται είναι μία απόφαση που παίρνεται με αμιγώς ιατρικά κριτήρια από τους ανθρώπους που έχουν τη γνώση και την ευθύνη να την πάρουν, χωρίς αυτή η αναφορά του κ. Οικονόμου να μεταθέτει τις ευθύνες σε κανέναν. Ο ίδιες πηγές προσέθεταν ότι οι ίδιοι οι υγειονομικοί, που βρίσκονται από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή της μάχης, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Κυβέρνηση για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. και την προσθήκη στο σύστημα εκατοντάδων νέων κλινών Μ.Ε.Θ. σε πολύ σύντομο χρόνο. Γνωρίζουν επίσης την πίεση που υφίστανται ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα υγείας στον κόσμο, καθώς και το ότι λίστα αναμονής για Μ.Ε.Θ., υπήρχε πριν από την πανδημία. Ωστόσο, η ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης σε μια πολύ δύσκολη φάση της πανδημίας, είχε γίνει.

Απότοκος της παραπάνω εξέλιξης, καθώς και της ανάγκης να σταθεροποιηθεί το τείχος ανοσίας που κτίζεται είναι το σημερινό διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού εξηγήσει ότι το τέταρτο κύμα είναι μια πανευρωπαϊκή υπόθεση κι όχι ελληνικό σύμπτωμα, θα διατυπώσει την ανάγκη να κτιστεί σταθερό τείχος ανοσίας χωρίς ρωγμές, και θα παροτρύνει τους πολίτες να κλείσουν τ ραντεβού της τρίτης δόσης. Ειδικά για όσους είναι άνω των 65 ετών, ο πρωθυπουργός θα πει ότι πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν την τρίτη δόση και σε αυτή την κατεύθυνση θα ανακοινώσει ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα θα ισχύσει για «ένα εύλογο χρονικό διάστημα» πιθανόν δυο εβδομάδων, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για να κλειστεί το ραντεβού της τρίτης δόσης. Εάν αυτό δεν γίνει μετά την παρέλευση του 15νθημέρου -πέραν των έξι μηνών- όσοι είναι άνω των 65 ετών θα μεταπίπτουν στην κατηγορία των ανεμβολίαστων. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει αυτή την απόφαση ως μια πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προστατεύσει και να θωρακίσει την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago