Categories: Κόσμος

Μεταναστευτική κρίση: Το Μινσκ κάνει λόγο για «διαπραγματεύσεις», οι Βρυξέλλες για «τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες»

Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει «διαπραγματεύσεις» με τις Βρυξέλλες για την διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, η Κομισιόν δεν κάνει λόγο παρά για «τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες» με το Μινσκ σχετικά με την διαδικασία επαναπατρισμού των μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα έχει τεχνικές συνομιλίες περί επαναπατρισμού με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την Λευκορωσία», έγραψε στο Twitter εκπρόσωπος της Κομισιόν, χωρίς διευκρινίσεις. Η Λευκορωσία πρέπει να χορηγήσει πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να προσφέρει καταφύγιο στους μετανάστες στην χώρα».

Ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ημερών για να συζητήσουν το θέμα που έχει προκαλέσει οξεία ένταση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Λευκορωσία, που υποστηρίζεται από την Μόσχα.

Μερικές χιλιάδες μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από την Μέση Ανατολή, έχουν στρατοπεδεύσει εδώ και πολλές ημέρες, υπό συνθήκες μεγάλου ψύχους, στην λευκορωσική πλευρά των πολωνικών συνόρων, με την ελπίδα να κατορθώσουν να εισέλθουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν το Μινσκ ότι ενορχήστρωσε από το καλοκαίρι την ροή των μεταναστών για να απαντήσει στην επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά του λευκορωσικού καθεστώτος λόγω της καταστολής του αντιπολιτευτικού κινήματος του 2020.

Εκτοτε, απομονωμένο στην διεθνή σκηνή, το καθεστώς του Μινσκ υποστήριξε χθες ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Λουκασένκο κατέληξε σε συμφωνία για την οργάνωση διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Λευκορωσία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με την λευκορωσική προεδρία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ώστε «το πρόβλημα στο σύνολό του να αναχθεί σε επίπεδο Λευκορωσίας-ΕΕ και οι εκπρόσωποι που θα ορισθούν από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις».

Η ανακοίνωση αυτή αμφισβητήθηκε αμέσως από το Βερολίνο που έκανε λόγο για συνεργασία ανάμεσα στο Μινσκ και την ΕΕ για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους στα σύνορα μετανάστες.

«Η καγκελάριος τόνισε την ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και επιλογών επαναπατρισμού» μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago