Πολιτική

Βενιζέλος υπέρ συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων: Τώρα είναι η ώρα να τα αξιοποιήσουμε,  μετά δεν θα έχει νόημα

Υπέρ της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Ν.Α. Μεσόγειο, έτσι ώστε Ελλάδα και Τουρκία να πάρουν ό,τι τους αναλογεί με βάση το διεθνές δίκαιο, τάχθηκε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τώρα είναι η ώρα να εκμεταλλευθούμε τα πιθανά κοιτάσματα, διότι «εάν τώρα δεν αξιοποιήσεις το momentum, μετά δεν θα υπάρχει λόγος να το κάνεις, διότι πια θα φύγει σταδιακά από το φυσικό αέριο». 

Αυτό, όπως είπε, μπορεί να γίνει είτε με συμφωνία, είτε με προσφυγή στο δικαστήριο της Χάρης, όπως ζητά η Ελλάδα, πάντα όμως με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τάχθηκε υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών που πατούν στο Διεθνές Δίκαιο, ως εκ τούτου «αφοπλίζουν» τους Τούρκους.

Σχετικά με τις κυβερνήσεις συνεργασίας, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «προσφέρουν μεγαλύτερο εύρος στελεχών και πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια, και θα μπορούσαν να προσφέρουν και πολύ μεγαλύτερη συναίνεση», ενώ, υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι και αποτελεσματικές και σταθερές.

Ο κ. Βενιζέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την δημοσιονομική κατάσταση, λέγοντας ότι έρχεται περίοδος μεγάλης πίεσης, ενώ τόνισε ότι χωρίς δημοσιονομική επίγνωση δεν υπάρχει εθνική ασφάλεια.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «είμαστε στο θερμό εισαγωγικό επεισόδιο ενός πολέμου που μπορούμε να χαρακτηρίσουμε Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο οποίος ελπίζουμε να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε ψυχρό πόλεμο».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, στην Ουκρανία διεξάγονται δύο πόλεμοι: ένας εμφανής «μικρός» πόλεμος, μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και ένας βαθύτερος, μεγαλύτερος και σκληρότερος ίσως πόλεμος, ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, η οποία μετέχει στον πόλεμο αυτό δια αντιπροσώπου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σχετικά με την ελληνική στάση στο ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, επεσήμανε επί λέξει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα δυτική -«και βέβαια υπερασπίζεται το κεκτημένο της. Με επαμφοτερίζοντα τρόπο δεν υπερασπίζεσαι το κεκτημένο σου. Η Ελλάδα κέρδισε σε ανεξαρτησία, σε εδάφη, σε πληθυσμό και σε πλούτο εν δυνάμει, όταν έκανε καθαρές δυτικές επιλογές τα 200 χρόνια της ιστορίας της».

Για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ανέφερε εν πρώτοις ότι αποτελεί «σημαντικό γεγονός» η ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώ η πρόσκληση εν γένει, «σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδέχονται την Ελλάδα ως έναν καλό, αποτελεσματικό και όχι αμφίθυμο δυτικό σύμμαχο».

Ειδήσεις σήμερα:

Αλέξης Τσίπρας: Πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση

Βενιζέλος: Κριτική σε Μητσοτάκη – Βολές σε Δένδια για το Ουκρανικό και καμπανάκι για κίνδυνο νέου μνημονίου

New York Times: Συντηρητικό τσουνάμι στις ΗΠΑ παρασύρει και το Ανώτατο Δικαστήριο

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago