Κόσμος

Ισπανία: Εντοπίστηκε κατασκοπευτικό λογισμικό στο τηλέφωνο του πρωθυπουργού και της Υπουργού Άμυνας

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διωκτικές αρχές της χώρας ανακάλυψαν πως πέρσι τα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, και της υπουργού Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, είχαν παγιδευτεί με το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, του οποίου οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι είναι διαθέσιμο μόνο σε κρατικές υπηρεσίες.

Σε μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου το πρωί, ο υπουργός Προεδρίας, Φελίξ Μπολάνιος, δήλωσε ότι το τηλέφωνο του Ισπανού πρωθυπουργού στοχοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021, ενώ της Ρόμπλες τον Ιούνιο του 2021.

Ο Μπολάνιος είπε ότι η «παράνομη» και «εξωτερική» υπόθεση υποκλοπής θα διερευνηθεί από το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να πραγματοποιήθηκε από το εξωτερικό καθώς οποιαδήποτε τέτοια παρακολούθηση στην Ισπανία θα απαιτούσε δικαστική άδεια.

«Αυτά τα γεγονότα έχουν επιβεβαιωθεί και είναι αδιαμφισβήτητα», είπε ο Μπολάνιος. «Δεν νομίζω ότι είναι τώρα η ώρα να εμπλακούμε σε υποθέσεις ή εικασίες σχετικά με το ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο».

Από τις Ισπανικές αρχές εξετάζονται και οι συσκευές των υπολοίπων μελών της Ισπανικής κυβέρνησης για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να έχουν στοχοποιηθεί και αυτοί.

Οι ισχυρισμοί έρχονται καθώς η ισπανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει ερωτήματα σχετικά με το πώς το Pegasus – το οποίο πωλείται από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group – φέρεται να χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση δεκάδων μελών του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της βορειοανατολικής ισπανικής περιοχής. Πέρε Αραγονιές και τρεις προκατόχους του.

Τον περασμένο μήνα, ο Αραγονιές είπε στον Guardian ότι η υποτιθέμενη στόχευση, που αποκαλύφθηκε από εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας του Citizen Lab, συνιστούσε παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων, επίθεση στη δημοκρατία και απειλή για την πολιτική διαφωνία.

Η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση έχει στρέψει το δάχτυλο στο Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών της Ισπανίας (CNI), το οποίο επιμένει ότι οι δραστηριότητές του επιβλέπονται από το ανώτατο δικαστήριο και ότι ενεργεί «σε πλήρη συμφωνία με το νομικό σύστημα και με απόλυτο σεβασμό στους ισχύοντες νόμους».

Η ισπανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μια εσωτερική έρευνα του CNI για την υποτιθέμενη στόχευση Καταλανών ακτιβιστών, ενώ ο δημόσιος διαμεσολαβητής της Ισπανίας έχει επίσης ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα.

Ο Αραγονές ζήτησε να παραιτηθεί η Ρόμπλες –η οποία επιβλέπει το CNI ως υπουργός Άμυνας– και το κόμμα του απείλησε να μην υποστηρίξει την κυβέρνηση στο εθνικό κοινοβούλιο.

Σε ανακοίνωσή της, η NSO Group είπε ότι θα διερευνήσει «οποιαδήποτε υποψία κακής χρήσης» του λογισμικού της και θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβερνητική έρευνα.

«Ενώ δεν έχουμε δει καμία πληροφορία σχετικά με αυτήν την υποτιθέμενη κατάχρηση και δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τις λεπτομέρειες αυτής της συγκεκριμένης υπόθεσης, η σταθερή στάση της NSO σε αυτά τα ζητήματα είναι ότι η χρήση εργαλείων στον κυβερνοχώρο για την παρακολούθηση πολιτικών, αντιφρονούντων, ακτιβιστών και δημοσιογράφων είναι μια σοβαρή κατάχρηση οποιασδήποτε τεχνολογίας και έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμητή χρήση τέτοιων κρίσιμων εργαλείων», είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρίας.

Η NSO Group ισχυρίζεται ότι το Pegasus πωλείται μόνο σε κυβερνήσεις για την παρακολούθηση εγκληματιών και τρομοκρατών. Μια κοινή έρευνα πριν από δύο χρόνια από τον Guardian και την El País έδειξε ότι ο πρόεδρος του περιφερειακού κοινοβουλίου της Καταλονίας και τουλάχιστον δύο άλλοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας προειδοποιήθηκαν ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό είχε χρησιμοποιηθεί για να τους παρακολουθήσει.

Η ομάδα NSO μπήκε στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2021, τρεις μήνες αφότου μια κοινοπραξία δημοσιογράφων που συνεργάζεται με τη γαλλική μη κερδοσκοπική ομάδα Forbidden Stories, αποκάλυψε πολλές περιπτώσεις δημοσιογράφων και ακτιβιστών που παραβιάστηκαν από ξένες κυβερνήσεις χρησιμοποιώντας το spyware, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών.

Ο Guardian και άλλα μέλη της κοινοπραξίας αποκάλυψαν επίσης ότι οι αριθμοί κινητών τηλεφώνων του Εμμανουέλ Μακρόν, του Γάλλου προέδρου, και σχεδόν ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου του εμφανίζονταν σε μια λίστα με άτομα που είχαν διαρρεύσει και επιλέχθηκαν ως πιθανοί στόχοι παρακολούθησης.

Η NSO έχει ανακοινώσει ότι το λογισμικό της χρησιμοποιείται από ξένους κυβερνητικούς πελάτες για να παρακολουθούνται εγκληματίες και τρομοκράτες. Έχει επίσης αρνηθεί ότι κάποιος από τους πελάτες της έβαλε ποτέ στο στόχαστρο τον Μακρόν ή οποιονδήποτε γαλλικό κυβερνητικό αξιωματούχο.

Πηγή: The Guardian

Ειδήσεις σήμερα

Reporters United: Το Μαξίμου γνώριζε την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ

Νέο κρούσμα «συνακροάσεων» στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής, καταγγέλλει το ΚΚΕ

Θύματα υποκλοπών 65 Καταλανοί πολιτικοί και ακτιβιστές στην Ισπανία

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago