Πολιτική

Στα πρόθυρα πολέμου έφτασαν Ελλάδα και Τουρκία το καλοκαίρι του 2020 λέει ο Πάιατ – Πώς αποφύγαμε τη σύρραξη

Ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, αποκάλυψε το Σάββατο (30/04) πως «η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα σύρραξης το καλοκαίρι του 2020», τονίζοντας ότι το σκηνικό ήταν ακόμα πιο δραματικό σε σχέση με ό,τι προβλήθηκε τότε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε: «Ακούσατε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι θεωρούσαμε πως επρόκειτο για μια πολύ σοβαρή κρίση και ενεργοποιηθήκαμε έντονα για να βοηθήσουμε να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου. Οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ βελτιωμένες, παρά τις συνεχιζόμενες απαράδεκτες δραστηριότητες, τις υπερπτήσεις, τις ρητορικές υπερβολές, τις ανόητες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών, η οποία από αμερικανικής πλευράς είναι αδιαμφισβήτητη».

Ακόμα, ο Τζέφρι Πάιατ, σε σχετική συνέντευξη στην «Καθημερινή», σημείωσε: «Το στρατηγικό τοπίο γύρω από το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μικρά Ασία έχει αλλάξει δραματικά από τις 24 Φεβρουαρίου και νομίζω ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν πιο σημαντική για τις ΗΠΑ την πρόθεσή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται ως καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ απέναντι σε όλους τους γείτονές της. Δεν είναι η στιγμή για περισπασμούς, είτε δημιουργούνται από την πολιτική, είτε από τη ρητορική, είτε από στρατιωτικούς ελιγμούς».

«Υπάρχει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ για τη σχέση ασφαλείας με την Ελλάδα»

Πάντως, ως προς τις εγγυήσεις ασφαλείας, ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα αναφέρθηκε στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας: «Υπάρχει το Άρθρο 5. Ακούσατε από τον Πρόεδρο Μπάιντεν μια απολύτως ξεκάθαρη δέσμευση σε αυτό και την προθυμία να διατεθούν αμερικανικές δυνάμεις, εξοπλισμός και κονδύλια για να ενισχύσουν και να υπερασπιστούν αυτή την εγγύηση. […] Το Άρθρο 5 είναι το βασικό θεμέλιο όλων όσων κάνουμε σε ό,τι αφορά στη σχέση ασφαλείας μας με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ».

Τι θα συζητήσουν Μπάιντεν-Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον στα μέσα Μαΐου και πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, επομένως ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε πως το σύνολο της αμερικανικής κυβέρνησης εκτιμά βαθιά την σχέση της με την Ελλάδα.

Ακόμα, ως προς το τι θα συζητήσουν οι δύο άνδρες, ο απερχόμενος πρέσβης στην Ελλάδα είπε ότι θα αναφερθούν στις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του ουκρανικού λάου και στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία για την απρόκλητη εισβολή της, στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στη συνεργασία με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.

Ειδήσεις σήμερα

Οι «Φαιο-Πράσινοι» – Οι πασιφιστές του χτες έγιναν μπροστάρηδες του πολέμου

Ερωτηματικά για τον διορισμό του γιου Μητσοτάκη στο Ευρωκοινοβούλιο – Ποιός τον προσέλαβε

«Τίποτε καινούριο, αναμάσημα όσων ήδη έχουν κριθεί στη Βουλή» λένε κύκλοι του Νίκου Παππά για την πρόταση παραπομπής του

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago