Οικονομία

Σφίγγει η θηλειά για τους καταναλωτές: Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές – Αδειάζει το καλάθι του σούπερ μάρκετ

Με ανησυχία αλλά και έντονο θυμό παρακολουθούν οι πολίτες τη μεγάλη αύξηση που καταγράφεται στις τιμές των προϊόντων, απότοκο της αύξησης του πληθωρισμού, που στη χώρα φτάνει σε επίπεδα που δεν είχαμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία δείχνουν ότι τα αίτια μπορεί να είναι “εισαγόμενα” όμως η κατάσταση στη χώρα είναι χειρότερη από άλλες ευρωπαϊκές.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, αυτά δε θα είναι ικανά για να ανακουφίσουν τις τσέπες των καταναλωτών.

Ο  πληθωρισμός τον Απρίλιο, κατέγραψε αύξηση – σοκ φτάνοντας στο 9,4%, από 8% που ήταν το Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 7,5% από 7,4%.

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή ενιαίους συντελεστές στάθμισης των προϊόντων και υπηρεσιών για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί στις 10 Μαΐου. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη είναι υψηλότερος από τον εναρμονισμένο πληθωρισμό και τον Μάρτιο ανήλθε στο 8,9%.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διατυπώνει εκτίμηση για αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 5,6%, ενώ για το 2023 εκτιμάται άνοδος κατά 1,6%. Οι προβλέψεις αυτές ενσωματώνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες και που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία όπως αναμενόταν επηρέασαν την αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, καθώς αυτή κινήθηκε αρνητικά σε αξία, στο -1,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 (στοιχεία έως 27 Μαρτίου 2022), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με τη NielsenIQ.

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων, τα Τρόφιμα & Ποτά σημειώνουν πιο μετριοπαθή αρνητική τάση, στο -1,2%, κυρίως λόγω των Τροφίμων, καθώς τα Ποτά, και κυρίως τα Αλκοολούχα, κινούνται σημαντικά πιο αρνητικά.

Επιπλέον, οι κατηγορίες που αφορούν στα Προϊόντα Προσωπικής Περιποίησης, καθώς και τα Προϊόντα Οικιακής Χρήσης παρουσιάζουν μείωση στις πωλήσεις τους σε αξία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 κατά -3,5% & -4,8% αντίστοιχα, καθώς συνεχίζεται η εκλογίκευση της κατανάλωσής τους, έπειτα από την εκτίναξη που είχαν σημειώσει, πολλές από αυτές, το 2020.

Η μείωση αυτή πέρα από την εκλογίκευση της κατανάλωσης πιθανότατα οφείλεται και στην προσπάθεια των καταναλωτών να μειώσουν τις δαπάνες που πραγματοποιούν στα super markets, καθώς ο ευρύτερος πληθωρισμός και οι μεγάλες αυξήσεις τιμών, που έχουν σημειωθεί σε άλλες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως είναι η ενέργεια, τα καύσιμα κτλ., φαίνεται να έχουν μειώσει σε ένα βαθμό την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, ακόμη και για τις βασικές κατηγορίες των FMCGs.

Στο 9,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Πάνω από τρία χρόνια θα κρατήσει η ακρίβεια σε τρόφιμα και καύσιμα – Σοκ από τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

«Ηλεκτροπληξία» στο Μαξίμου από τους λογαριασμούς ρεύματος – Για μέτρα εδώ και τώρα πιέζει η αντιπολίτευση

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago