Οικονομία

Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια εξυγίανσης των ισολογισμών τους και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία θα βελτιώσουν περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού τους.

Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Moody’s στην τελευταία της έκθεση μέσω της οποίας δίνει θετικό σήμα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διατηρώντας τις ευνοϊκές προοπτικές παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις πληθωριστικές πιέσεις, που ίσως περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη για φέτος, αλλά με πιθανή ανάκαμψη της δραστηριότητας το 2023. Παράλληλα η Moody’s επισημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν σταδιακά το ενδιαφέρον τους στη βελτίωση της διαρθρωτικής κερδοφορίας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII).

Οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν ότι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο μονοψήφιο δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες, με δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες (Eurobank, Εθνική Τράπεζα) να αναφέρουν ήδη δείκτες περίπου στο 7% από τον Δεκέμβριο του 2021.

Το πρόγραμμα «Ηρακλής» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και έχει συμβάλει στην επιταχυνόμενη μείωση των NPEs. Ο δείκτης NPE υποχώρησε περίπου στο 10% τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Moody’s, από 33% στο τέλος του 2020 και το υψηλό του 49% τον Δεκέμβριο του 2016.

Το λειτουργικό περιβάλλον θα είναι δύσκολο, αν και η οικονομική ανάπτυξη και η πιστωτική ζήτηση θα παραμείνουν «υγιείς», αναφέρει η Moody’s και όπως εκτιμά, η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 3% το 2022 και στο 4,3% το 2023, ύστερα από ύφεση 9% το 2020 και ανάκαμψη 8,3% το 2021, εξαιτίας της ανάκαμψης των καταναλωτικών δαπανών και των ισχυρών επιδόσεων του τουριστικού κλάδου.

Η ελληνική οικονομία εισήλθε στο 2022 με μια ισχυρή δυναμική και σταθερή ανάκαμψη προτού επέλθει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η στρατιωτική σύρραξη έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικό περιοριστικό παράγοντα για τη φετινή ανάπτυξη. Ωστόσο, υπογραμμίζει ο οίκος, τα σημαντικά ευρωπαϊκά κεφάλαια και οι πόροι μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία, πιθανώς θα συμβάλουν στην αύξηση των πιστωτικών ροών και στον μετριασμό των κινδύνων κατά τους επόμενους 12-18 μήνες.

Η ισχυρή ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια θα συνεχιστεί, υποστηρίζοντας την ποιότητα του ενεργητικού και τη βασική κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, ενώ οι ανάγκες για προβλέψεις θα είναι σημαντικά χαμηλότερες. Παράλληλα, τα επίπεδα κεφαλαίου θα σταθεροποιηθούν επειδή οι τράπεζες ανέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών των τιτλοποιήσεων NPEs εμπροσθοβαρώς το 2020-2021, ενώ η χρηματοδότηση και η ρευστότητα θα παραμείνουν υγιείς καθώς αυξάνονται οι καταθέσεις πελατών. «Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν την ποιότητα ενεργητικού και την κερδοφορία τους παρά τις οικονομικές προκλήσεις, με σταθερά κεφάλαια και ρευστότητα», σημειώνει η Moody’s.

Τα επίπεδα κεφαλαίου του κλάδου θα είναι γενικά σταθερά, παραμένοντας υψηλότερα από τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών. Οι τέσσερις συστημικές ανέφεραν έναν σταθμισμένο μέσο δείκτη CET1 περίπου στο 14% και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16,6% τον Δεκέμβριο του 2021, υποστηριζόμενο από ορισμένες κεφαλαιακές αυξήσεις, απομόχλευση και πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων «βραχίονες» κατά τα τελευταία χρόνια, Ομως, το υψηλό επίπεδο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων θα συνεχίσει να υπονομεύει την ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, διότι αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ του CET1 των τραπεζών.

Ειδήσεις σήμερα

Η Ε.E σε τέλεια καταιγίδα: Το ευρώ πέφτει, το ρούβλι ανεβαίνει και η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα

Κακά μαντάτα για το δανεισμό του Δημοσίου και την επενδυτική βαθμίδα από την αποτυχία του 7ετούς ομολόγου

Κακά μαντάτα για το δανεισμό του Δημοσίου και την επενδυτική βαθμίδα από την αποτυχία του 7ετούς ομολόγου

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago