«Ψυχρολουσία» ήταν για το οικονομικό επιτελείο η σημερινή επανέκδοση 7ετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς ισχνό ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών, ακριβώς στη χρονική στιγμή όπου η κυβέρνηση βλέπει να αυξάνονται συνεχώς οι ανάγκες χρηματοδότησης μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών έναντι της ακρίβειας που καλπάζει.
Η χώρα μας άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4% δηλαδή 500 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τα 2 δισ., που θεωρούνται σε τέτοιες εκδόσεις ως το ελάχιστο ποσό προς άντληση. Αν το Δημόσιο αντλούσε περισσότερα, το επιτόκιο δανεισμού θα ανέβαινε αρκετά υψηλότερα από το ήδη «τσουχτερό» 2,52%, το οποίο είναι περίπου μισή μονάδα μεγαλύτερο από το συγκρίσιμο επιτόκιο των 5ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Για «ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε μία μάλλον αμήχανη δήλωση. Και συμπληρώνει:
«Η χώρα μας, ακόμα και μέσα σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, καταφέρνει να κινείται αταλάντευτα στην κανονικότητα κλασικού εκδότη – χώρας της Ευρωζώνης, διασφαλίζοντας τη σταθερή παρουσία της στις διεθνείς αγορές, όπως πράττουν και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες».
Τραπεζικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι το re-opening της έκδοσης των 7ετών τίτλων που είχαν εκδοθεί πρώτη φορά το 2020 (άρα, στην ουσία, πρόκειται για 5ετή ομόλογα) έγινε σε πολύ κακή χρονική στιγμή, καθώς χθες η Ρωσία κλιμάκωσε τον ενεργειακό πόλεμο στην Ευρώπη, διακόπτοντας την τροφοδοσία με αέριο της Πολωνίας και της Βουλγαρίας. Η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τον μεγαλύτερο βαθμό εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, γεγονός που προκάλεσε έξοδο κεφαλαίων από το χρηματιστήριο και περιόρισε την όρεξη των επενδυτών για αγορές ομολόγων από τη σημερινή έκδοση.
Πέρα από αυτά τα συγκυριακά στοιχεία, όμως, δεν παύει να προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 7ετή ομόλογα ήταν εξαιρετικά υποτονικό, κάνοντας τα στελέχη της αγοράς να μιλούν για την πιο «αδύναμη» έξοδο στις αγορές στη διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης:
Η σημερινή συμπεριφορά της αγοράς ομολόγων αποτελεί, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, μια προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζει σε άφθονη και φθηνή χρηματοδότηση από τους επενδυτές στη συνέχεια αυτού του πολύ δύσκολου έτους, όταν και θα έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη αναπλήρωσης των ταμειακών διαθεσίμων με δανεισμό, καθώς θα υπάρχει συνεχής «αιμορραγία» πόρων για τη στήριξη της οικονομίας στη διάρκεια της νέας κρίσης, που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπου θα εμφανισθεί πρόβλεψη για σημαντικά αυξημένο έλλειμμα το 2022, καθώς ήδη ψηφίσθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2,6 δισ. ευρώ για νέα μέτρα στήριξης, ενώ στο πρώτο τρίμηνο το πρωτογενές έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αρχικό στόχο, παρά το γεγονός ότι οι δαπάνες έχουν συμπιεσθεί περισσότερο από 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους.
Αυτή η πίεση στο έλλειμμα καταγράφεται ήδη, πριν ακόμη αποφασίσει η κυβέρνηση για το νέο πλαίσιο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την ακριβή ενέργεια, κάτι που αναμένεται στις αρχές Ιουνίου, μετά την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Τα σενάρια που έχουν εξετασθεί ως τώρα έχουν υψηλό δημοσιονομικό κόστος που θα μπορούσε να ανέρχεται και σε 4 δισ. ευρώ, εάν επιλεγούν τα πιο «ακριβά» μέτρα στήριξης.
Όλα αυτά, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος που θα είχαν άλλα μέτρα, τα οποία έχουν εξετασθεί για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως οι προσωρινές μειώσεις ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη διατροφής που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί υπερβολικά, ή η χορήγηση μιας νέας «επιταγής ακρίβειας» στα πιο αδύναμα νοικοκυριά.
Σε αυτό το κλίμα, τονίζουν πηγές της αγοράς, έχει σημασία να μην επαναληφθεί στις επόμενες εξόδους του Δημοσίου η απροθυμία των επενδυτών για ελληνικούς τίτλους, ώστε να συνεχίσει το υπουργείο Οικονομικών να έχει την επιλογή της άντλησης δανεισμού, προκειμένου να διατηρείται στα σημερινά υψηλά επίπεδα το «μαξιλάρι» των κρατικών διαθεσίμων, που αποτελεί και μια μορφή εγγύησης της διατήρησης χαμηλών επιτοκίων δανεισμού για τη χώρα.
Η δήλωση Σταϊκούρα
Οπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας «Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα, με επιτυχία, στην επανέκδοση 7ετούς ομολόγου, συνεχίζοντας σταθερά και μεθοδικά την υλοποίηση του δανειακού της προγράμματος για το 2022.
Η χώρα μας άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο της τάξεως του 2,4%.
Το κόστος δανεισμού αν και υψηλό – λόγω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας – παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Συγκυρία στην οποία καταγράφεται αύξηση της αβεβαιότητας και επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια αγορά ομολόγων, η οποία διέρχεται μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της, με σημαντική άνοδο των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους.
Αβεβαιότητα που προκαλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη συνεχιζόμενη υγειονομική και ενεργειακή κρίση, τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, αλλά και την στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.
Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες, η Ελλάδα αξιοποιώντας τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας το τελευταίο διάστημα – όπως οι καλές επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, με βελτιωμένο έλλειμμα και δημόσιο χρέος το 2021, αλλά και η διπλή αναβάθμιση της χώρας– έλαβε ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης από τις διεθνείς αγορές, συγκεντρώνοντας υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η χώρα μας, ακόμα και μέσα σε αυτό το ρευστό διεθνές περιβάλλον, καταφέρνει να κινείται αταλάντευτα στην κανονικότητα κλασικού εκδότη – χώρας της Ευρωζώνης, διασφαλίζοντας τη σταθερή παρουσία της στις διεθνείς αγορές, όπως πράττουν και οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), συνεχίζει με διορατικότητα, μεθοδικότητα και συνέπεια την – αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική, ενισχύοντας σημαντικά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη της χώρας.
Εκδοτική στρατηγική που συνδυαστικά με την περαιτέρω υλοποίηση του δανειακού προγράμματος και σε συνέχεια της παρούσας έκδοσης, της διπλής ομολογιακής έκδοσης του Σεπτεμβρίου του 2021 και της ανταλλαγής ομολόγων του περασμένου Δεκεμβρίου, στοχεύει στη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών κρατικών χρεογράφων και στην περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς τους.
Έχοντας, πλέον, καλύψει ένα σημαντικό μέρος του εκδοτικού προγράμματος του 2022, διατηρούμε σε ασφαλή επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, εξασφαλίζοντας παράλληλα τους απαιτούμενους πόρους προκειμένου να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας».
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου – Στο 2,57% το επιτόκιο
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…