Κόσμος

Ενεργειακός πόλεμος: Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου

Η Ρωσία απορρίπτει τις κατηγορίες ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες φυσικού αερίου ως εργαλείο εκβιασμού, μετά τη διακοπή των ροών στην Πολωνία και την Βουλγαρία από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, και το Κρεμλίνο δηλώνειε πως άλλες χώρες που θα αρνηθούν να πληρώσουν σε ρούβλια μπορεί να αντιμετωπίσουν τα ίδια αποτελέσματα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ το απέρριψε, λέγοντας στους δημοσιογράφους: “Η Ρωσία ήταν και παραμένει ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων στους καταναλωτές τους και παραμένει δεσμευμένη στις συμβατικές της υποχρεώσεις”.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσες χώρες έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε αλλαγή των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε πει τότε πως οι χώρες που θα αρνηθούν θα δουν διακοπή του φυσικού αερίου.

“Όταν οι προθεσμίες πληρωμής θα πλησιάζουν, αν ορισμένοι καταναλωτές αρνηθούν να πληρώσουν με βάση το νέο σύστημα, τότε ασφαλώς το διάταγμα του προέδρου θα εφαρμοστεί”, είπε ο Πεσκόφ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία είναι έτοιμη για τις απώλειες που μπορεί να υποστεί στα έσοδά της αν ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν για το αέριο σε ρούβλια, ο Πεσκόφ είπε: “Όλα έχουν υπολογιστεί, όλοι οι κίνδυνοι έχουν προβλεφθεί και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα”.

Βλαντίμιρ Πούτιν: «Αστραπιαία» απάντηση στις στρατηγικές απειλές κατά της Ρωσίας

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε σήμερα πως η απάντηση της Ρωσίας θα είναι αστραπιαία στις στρατηγικές απειλές που δέχεται, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει «όπλα που καμία άλλη χώρα» δεν διαθέτει για να αμυνθεί.

Σύμφωνα με το RT.com, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τις εξωτερικές δυνάμεις να μην παρέμβουν στην ουκρανική σύγκρουση, υποσχόμενος μια «αστραπιαία» απάντηση, με τη χρήση των πιο προηγμένων όπλων της Μόσχας.

«Αν κάποιος αποφασίσει να παρέμβει στα τρέχοντα γεγονότα και να δημιουργήσει απαράδεκτες στρατηγικές απειλές για εμάς, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντησή μας σ’ αυτά τα επερχόμενα χτυπήματα θα είναι γρήγορη, αστραπιαία», είπε ο Πούτιν σε ομιλία του σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη. Πρόσθεσε ότι «έχουμε όλα τα εργαλεία για να το κάνουμε. Εργαλεία για τα οποία κανείς εκτός από εμάς μπορεί να καυχηθεί. Αλλά δεν θα καυχηθούμε».

«Θα τα χρησιμοποιήσουμε αν προκύψει τέτοια ανάγκη» τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι είδους εργαλεία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.

Όπως σημείωσε, οι ρωσικές Αρχές έχουν ήδη λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για να προετοιμαστούν για μια τέτοια απάντηση.

Ο Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές στην Αγία Πετρούπολη, είπε ότι η Δύση θέλει να κόψει τη Ρωσία σε διάφορα κομμάτια και την κατηγόρησε ότι ωθεί την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση, είπε ότι το ρούβλι, το τραπεζικό σύστημα, ο τομέας των μεταφορών και η οικονομία της Ρωσίας στο σύνολό τους έχουν αντέξει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε απάντηση στις προσπάθειες απομόνωσης της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) θα συρρικνωθεί κατά 8,8% το 2022 σύμφωνα με το βασικό σενάριο ή κατά 12,4% σύμφωνα με ένα πιο συντηρητικό σενάριο, με βάση ένα έγγραφο που είδε το Reuters, το οποίο δείχνει ότι οι πιέσεις που ασκούν οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις.

Τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου πλήρωσαν ήδη σε ρούβλια, σύμφωνα με το Bloomberg

Η Ουγγαρία θα πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Ποιος θα ακολουθήσει; Η ΕΕ απειλεί με περικοπές κονδυλίων τη Βουδαπέστη

Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο για Βουλγαρία και Πολωνία – Η Gazprom έκλεισε τις στρόφιγγες

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago