Ενέργεια

Η Ουγγαρία θα πληρώσει σε ρούβλια για το φυσικό αέριο. Ποιος θα ακολουθήσει; Η ΕΕ απειλεί με περικοπές κονδυλίων τη Βουδαπέστη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο από τη Ρωσία προβλέπεται στις 22 Μαΐου και ότι η χώρα του θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

Ετσι η Ουγγαρία γίνεται η πρώτη χώρα που «σπάει» το μέτωπο της ΕΕ, η οποία επίσημα αρνήθηκε να υποκύψει στην σχετική απαίτηση της Μόσχας, χαρακτηρίζοντας την ως εκβιασμό. Το ερώτημα είναι αν το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες μετά και την διακοπή των ροων από τη Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Ανάλογη πρόθεση έχει διαφανεί και από τη μεριά της Σλοβακίας, προκαλώντας πάντως πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Μπρατισλάβα.

Ο Σιγιάρτο τόνισε ότι η Ουγγαρία λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας. «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι η μη παράδοση φορτίων αερίου στη Βουλγαρία δεν σημαίνει διακοπή στη διέλευση φορτίων μέσω της Βουλγαρίας», έγραψε στην σελίδα του στο Facebook.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω ένα δισ. κυβικά μέτρα μέσω αγωγού από την Αυστρία. Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

Tην ίδια στιγμή κορυφώνεται η σχετική αντιπαράθεση και στη Γερμανία, με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων όπως ο κολοσσός της χημικής βιομηχανίας BASF, να προειδοποιούν για τεράστια ύφεση και εκτόξευση της ανεργίας και της φτώχειας, σε περίπτωση που διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου προς την βιομηχανία της χώρας. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ έχει παραδεχτεί ότι η χώρα του δεν θα μπορούσε να αντέξει χωρίς δραματικές επιπτώσεις το κλείσιμο της στρόφιγγας από τη Μόσχα πριν το 2024, όταν και θα έχουν υλοποιηθεί εν μέρει κάποια σχέδια απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί ανάλογος προβληματισμός ενώ στις Βρυξέλλες επικρατεί η εκτίμηση ότι η ΕΕ καλείται τώρα να αντιμετωπίσει μια απίστευτη πρόκληση για τη συνοχή της. Ο φόβος είναι ότι η στάση της Ουγγαρίας μπορεί να μην αποδειχτεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά να δώσει ένα άλλοθι και σε άλλες χώρες να την ακολουθήσουν, για να αποφύγουν τις συνέπειες ενός εμπάργκο.

UPDATE: Αποκαλυπτικό είναι και σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει πως τέσσερις ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια ενώ άλλοι δέκα έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank, έτσι ώστε να συνεχισθούν κανονικά οι παραγγελίες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

O καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ διέψευσε πληροφορία του πρατορείου Tass ότι η χώρα του έχει ξεκινήσει να πληρώνει ήδη σε ρούβλια. Η Αυστρία λαμβάνει περίπου το 80% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία

Κίνηση διαδικασίας από την ΕΕ κατά της Ουγγαρίας

Στο μεταξύ Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε ειδοποίηση προς την Βουδαπέστη ενεργοποιώντας επίσημα τη διαδικασία αιρεσιμότητας, η οποία προβλέπει την περικοπή κοινοτικών πόρων για τη μη τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, ανακοίνωσε η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα. Η κίνηση αυτή δεν είναι προφανώς και τόσο «ασύνδετη» με όλα τα παραπάνω.

Πώς θα πληρώσει την Gazprom η Ελλάδα στις 25 Μαΐου; – Γιατί δεν πλήρωσαν σε ρούβλια η Βουλγαρία και η Πολωνία

Πολωνία και Ρουμανία έγιναν «προπύργια» του ΝΑΤΟ, έτοιμες ακόμα και για να υποδεχθούν πυρηνικά

Ο «διχασμός» της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα είναι λογικότερος από το… μαζοχισμό

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago