Κλιματική κρίση: Από πού πάνε για την ενεργειακή μετάβαση;

Για πρώτη φορά μετά την τρομακτική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της, προβλέποντας διπλασιασμό του ποσοστού πυρηνικής ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι το 2050 σύμφωνα με το πιο ευνοϊκό σενάριο. Πολλές χώρες σχεδιάζουν την υιοθέτηση πυρηνικής τεχνολογίας για να υποστηρίξουν την παραγωγή αξιόπιστης και καθαρής ενέργειας, διατείνονται οι ειδικοί. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Υπηρεσίας Ραφαέλ Γκρόσι, σταδιακά εδραιώνεται η αντίληψη ότι η πυρηνική ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050. Ωστόσο οι διχογνωμίες παραμένουν.

Ο κόσμος είναι έτοιμος να κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην COP 26, με τους ηγέτες να «ακονίζουν τα μολύβια τους» αναλαμβάνοντας νέες δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 “εφικτούς”, δήλωσε χθες ο Τζον Κέρι. Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν για την κλιματική κρίση έδωσε μια πολύ αισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές της διάσκεψης λέγοντας ότι αναμένει «εκπληκτικές ανακοινώσεις» από τις μεγάλες χώρες.

Πάντως, ο κόσμος επιμένει στον αγώνα να ακουστεί η φωνή του δίνοντας το μαχητικό «παρών» στους δρόμους. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν την Κυριακή στις Βρυξέλλες στην πρώτη μεγάλη πορεία για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε μετά την πανδημία, λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η COP26. Σύμφωνα με την αστυνομία, το πλήθος ήταν 25.000, κατά τους οργανωτές ήταν σχεδόν 75.000. Περίπου 80 ακτιβιστικές οργανώσεις, ενωμένες κάτω από τη σημαία που έγραφε “Συνασπισμός για το κλίμα”, οργάνωσαν την κινητοποίηση στην οποία έλαβαν μέρος και πολιτικές προσωπικότητες του Βελγίου.

Ακόμη και ο πρίγκιπας Κάρολος εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι οι πολιτικοί ηγέτες που θα συναντηθούν στη Γλασκώβη τον άλλο μήνα “απλώς θα μιλούν” μεταξύ τους τη στιγμή που ο κόσμος άργησε πολύ να ξυπνήσει μπροστά στον κίνδυνο. Σε συνέντευξή του στο BBC δήλωσε μάλιστα ότι κατανοεί την οργή των ακτιβιστών ενάντια στην απραξία των κυβερνήσεων και προειδοποίησε για τις “καταστροφικές” συνέπειες που θα υπάρξουν εάν δεν ληφθούν πιο φιλόδοξα μέτρα.

 

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago