Κόσμος

Στην Μολδαβία πλησιάζουν τα «μαύρα σύννεφα» της Ουκρανίας

Μία ξεχασμένη -από την κοινή γνώμη του δυτικού κόσμου- κρίση, 32 χρόνια μετά, η απόσχιση της Υπερδνειστερίας από την Μολδαβία, δείχνει να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ρωσική κατοχή των παραθαλάσιων περιοχών της Ουκρανίας με εξαίρεση την Οδησσό και τις γειτονικές περιοχές με την Μολδαβία.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου, τις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής, είχε παρατηρηθεί κινητικότητα στρατιωτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα οι μυστικές υπηρεσίες δυτικών χωρών να πιστεύουν πως η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει την δημιουργία χερσαίου γεφυρώματος, που θα ενώνει την Οδησσό με την ημιαυτόνομη περιοχή της Υπερδνειστερίας, χρησιμοποιώντας και τις στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Εκεί σταθμεύουν περίπου 2.000 ρώσοι στρατιώτες, για την «διαφύλαξη» της κατάπαυσης πυρός που συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1992, ύστερα από σχεδόν διετή ένοπλη σύγκρουση που ξεκίνησε λίγους μήνες με την διάσπαση των ΕΣΣΔ και την απόφαση της Μολδαβίας να ανεξαρτητοποιηθεί. Ωστόσο ένα τμημα της Μολδαβίας, διαφωνούσε ως προς αυτή την εξέλιξη με αποτέλεσμα το γεωγραφικό κομμάτι από τον Δνείστερο ποταμό και μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας, να αποκτήσει μετά απο τις διαπραγματεύσεις του 1992, ένα ημιαυτόνομο καθεστώς, που δεν έχει αναγνωρίσει κανείς, κι όμως έχει δικό του νόμισμα και δικές του δυνάμεις ασφαλείας και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο.

Πλέον, και αφού φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των ρωσικών επιχειρήσεων στον Ουκρανικό νότο, που ξεκίνησαν απο την εισβολή της 24ης Φεβρουαριου, η Υπερδνειστερία μπαίνει ξανά στο κάδρο των αναλύσεων, καθώς το τελευταίο 48ωρο και μετά πό σχεδόν 30 χρόνια κατάπαυσης πυρός αναφέρθηκαν δύο ισχυρές εκρήξεις στην Τιρασπολ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης περιοχής, που προκλήθηκαν από εκτόξευση πυραύλου-σύμφωνα με τις τοπικές αρχές- καταστρέφοντας πύργους κεραιών που εκπέμπουν ρωσικό ραδιόφωνο στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί σαφές ποιος ευθυνεται για την επίθεση. Παράλληλα αξιωματούχοι της περιοχής ανέφεραν πως επίθεση με χειροβομβίδες δέχθηκε και το κτίριο της κρατικής ασφάλειας στην πόλη.

Μολδαβοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι περιγράφουν τα περιστατικά ως πρόκληση και πιθανό πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης. Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Υπερδνειστερίας χαρακτήρισε τα γεγονότα ως «τρομοκρατική επίθεση» κατά στρατιωτικής μονάδας κοντά στο Τιρασπόλ. Μετά τις εκρήξεις, η αποσχισθείσα περιοχή της ανέβασε το «επίπεδο τρομοκρατικής απειλής» στο κόκκινο, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της και σύμφωνα με το Reuters, στην είσοδο των πόλεων έχουν τοποθετηθεί σημεία ελέγχου.

Πάντως ο αυτοαποκαλούμενος πρόεδρος της αποσχισθείσας περιοχής, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, αποδίδει σε Ουκρανικό παράγοντας τις επιθέσεις , όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS. «Υποθέτω ότι αυτοί που οργάνωσαν την επίθεση αυτή, έχουν στόχο να σύρουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση», είπε χαρακτηριστικά.

Τι σχολιάζει το Κρεμλίνο

Την ανησυχία της Μόσχας για την κατάσταση στην Υπερδνειστερία εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Παρά την ανησυχία, ο Πεσκόφ είπε ότι δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει με την Μολδαβή πρόεδρο, Μάια Σάντου, η οποία κάθε άλλο παρά θα ήθελε η χώρα της να «συρθεί» στην Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη.

Ωστόσο οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται ότι η Ρωσία ξεκίνησε ήδη – και ενδεχομένως θα κλιμακώσει – «χτυπήματα προβοκάτσια», προκειμένου να μπορέσει να επικαλεστεί στη συνέχεια κάποιο αίτημα των τοπικών φορέων για ενίσχυση της ασφάλειας τους απέναντι στους «τρομοκράτες». 

Ήδη ο  ο  στρατηγός Ρουστάμ Μινεκάιεφ, υποδιοικητής των δυνάμεων της Κεντρικής Ρωσικής Διοίκησης, δήλωσε ότι ο ρωσόφωνος πληθυσμός της Μολδαβίας είναι «θύμα καταπίεσης» και αρκεί θυμηθεί κανείς πως το συγκεκριμένο πρόσχημα επικαλείται συστηματικά η Μόσχα για τις στρατιωτικές της επεμβάσεις. Άλλωστε την «υπεράσπιση της ρωσικής μειονότητας» επικαλέσθηκε και για την εισβολή της στην Ουκρανία, για την επιχείρηση στην Μαριούπολη και ιδιαίτερα στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με σενάρια που -μέχρι και σήμερα – έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Ρωσία, αφού καταλάβει ολόκληρη της ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, σχεδιάζει να δημιουργήσει προγεφυρώματα από την Ρωσική ενδοχώρα, μέσω του παραλιακού μετώπου της Μαριούπολης που έχει ήδη καταλάβει, με την χερσόνησο της Κριμαίας- την οποία προσάρτησε το 2014- και στη συνέχεια να προχωρήσει προς Οδησσό, μέσω του Χάρκοβο και του Μικολάιβ, απ όπου έχει οπισθοχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, έως τον ποταμό Δνείστερο, «απελευθερώνοντας», υπό την ρωσική έννοια, την Υπερδνειστερία και καταλαμβάνοντας ολόκληρη τη νότια Ουκρανία κόβοντας της κάθε προσβαση προς την Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια ώρα πάντως δεν εκλείπει η ανησυχία για γενίκευση της Ρωσο-Ουκρανικής σύρραξης, σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρα απο την εμπλοκή η μή της Μολδαβίας.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σερκέι Λαβρόφ, επανειλλημένα έχει προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους πως περεταίρω εμπλοκή τους στον πόλεμο με την Ουκρανία, θα έχει συνέπειες.

Λάδι στην φωτιά ήρθαν να ρίξουν οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, ο οποίος ερωτηθείς στην εκπομπή Today του BBC Radio 4, αν είναι αποδεκτό «τα βρετανικά όπλα να χρησιμοποιούνται εναντίον ρωσικών στρατιωτικών στόχων από τους Ουκρανούς», απάντησε πως «οι Ουκρανοί είναι αυτοί που παίρνουν την απόφαση πού θα χτυπήσουν, όχι αυτοί που κατασκευάζουν ή εξάγουν το πολεμικό υλικό. Είναι απολύτως θεμιτό να στοχεύεις την υλικοτεχνική υποδομή των αντιπάλων σου, ακόμα και στις γραμμές εφοδιασμού τους».

Οι τοποθετήσεις του Βρετανού υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, μονο ευπροσδεκτες δεν έγιναν απο τον Λαβρόφ, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει να παροτρύνει την Ουκρανία να πλήξει στόχους στη Ρωσία τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση», όπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Κατηγόρησε δε, το ΝΑΤΟ, ότι εμπλέκεται σε έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων και δήλωσε ότι τα όπλα που παραδόθηκαν από τη Δύση στην Ουκρανία θα ήταν δίκαιοι στόχοι.

Ειδήσεις σήμερα

Βαριές οι απώλειες για τη Ρωσία λέει η βρετανική κυβέρνηση – Μιλά για 15.000 στρατιωτικούς

Γιατί η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα του αερίου τώρα και τι παιχνίδι παίζει με το ρούβλι

Για εκβιασμό της Μόσχας, μέσω του φυσικού αερίου, κάνει λόγο η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago