Αναλύσεις

«Σερσέ λα φαμ» στο ΣΥΡΙΖΑ: Το «παζλ» της κάλπης για Κεντρική Επιτροπή και πρόεδρο στις 15 Μαΐου

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εσωκομματικές εκλογές έχει αρχίσει. Την Κυριακή 15 Μαΐου τα μέλη που θα έχουν εγγραφεί στο κόμμα έως και εκείνη τη μέρα θα κληθούν να ψηφίσουν για πρόεδρο ενώ την ίδια ώρα τα ήδη εγγεγραμμένα 61.600 μέλη θα ψηφίσουν για την κεντρική επιτροπή. Και εδώ αρχίζουν οι υπολογισμοί για τους υποψήφιους με βάση τις τάσεις, τη δυναμική τους και το κυριότερο, τις ποσοστώσεις της ψηφοφορίας. Έχουμε και λέμε:
1. Για τα 300 νέα μέλη της νέας κεντρικής επιτροπής που θα εκλεγούν από τις περιφέρειες της χώρας αναλογικά, θα ισχύσει η ποσόστωση φύλου 50-50. Όπερ σημαίνει 150 άνδρες και 150 γυναίκες.
2. Ακολούθως ισχύει η ποσόστωση των βουλευτών, όπου για την επαρχία είναι στο 20% και στην Αττική στο 15%. Με λίγα λόγια οι ενεργοί βουλευτές που θα εκλεγούν δεν θα πρέπει να ξεπερνούν αυτά τα ποσοστά.
3. Ισχύει η ποσόστωση 20% για τα νέα μέλη της διεύρυνσης, αυτά που μπήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την 1η Ιανουαρίου του 2019. Είναι ίσως η πιο προβληματική περίπτωση και το γιατί θα το δούμε στη συνέχεια.

Ως γνωστόν πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής που θα διεξάγει τις εκλογές είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος, ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με τις εκλογές στην Ελλάδα. Η επιλογή του αν μη τι άλλο δίνει κύρος στην αξιοπιστία της διαδικασίας.
Από την πλευρά τους οι τάσεις θα κληθούν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους και σ αυτή τη διαδικασία. Οι Προεδρικοί, με πρόσφατη τη νίκη στο συνέδριο ελπίζουν σε μια ανάλογη πορεία που θα τους εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία. Η Ομπρέλα από την άλλη επιθυμεί να διατηρήσει τις δυνάμεις που κατέγραψε, ενισχύοντάς τες έστω και λίγο. Ωστόσο οι περιορισμοί που αναφέραμε πιο πάνω ίσως αλλάξουν ως ένα βαθμό τους συσχετισμούς. Οι λόγοι είναι οι εξής:

– Η ποσόστωση φύλου δίνει πλεονέκτημα σ αυτόν που θα κατεβάσει περισσότερες γυναίκες στις υποψηφιότητες.
– Με δεδομένο των αριθμό των υποψηφιοτήτων (ο τελικός αριθμός θα ανακοινωθεί αύριο καθώς ήδη υπάρχουν ενστάσεις για κάποιες περιπτώσεις) σημαίνει ότι θα εκλεγεί χοντρικά ο 1 στους 2,5 υποψηφίους.
– Μένει ν΄απαντηθεί πως θα εξασφαλιστεί το 20% της διεύρυνσης και πως θ’ αποτυπωθεί στα ψηφοδέλτια. Θα υπάρχει π.χ. μια ένδειξη δίπλα στο όνομα με το χαρακτηρισμό «νέο μέλος»;

Αν μείνουμε σ αυτό και μόνο τότε ίσως να υπάρξουν εκπλήξεις στα αποτελέσματα των τάσεων. Υποτίθεται ότι αυτή η ποσόστωση δόθηκε για να ενισχύσει τους πασοκογενείς στο κόμμα αλλά και τους προερχόμενους από άλλες δυνάμεις (π.χ. Γέφυρα, ΔΗΜΑΡ κλπ.). Τα νέα μέλη όμως έχουν διαχυθεί και αρκετά εξ αυτών έχουν ενταχθεί και στην Ομπρέλα. Κατά συνέπεια κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει η κάλπη σε αυτή την περίπτωση.

Ειδήσεις σήμερα

Οι Κυβερνήσεις και οι Πρωθυπουργοί επιλέγονται από τον λαό

Ξεκινούν από αύριο διακοπές ρεύματος για απλήρωτους λογαριασμούς – Σε απόγνωση νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Τι ακολουθεί στη Γαλλία μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago