Επιλογές

Λιβύη: Το δεύτερο μέτωπο της Ρωσίας με τη Δύση και οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner

Στρατιωτικοί αναλυτές και απεσταλμένοι του ΟΗΕ, που είδαν εικόνες από τη Μαριούπολη συγκρίνουν το μέγεθος, αλλά και τη μεθοδολογία της καταστροφής με όσα συνέβησαν στο Αλέπο της Συρίας ή στο Γκρόζνυ της Τσετσενίας μετά την ολοκλήρωση εκεί των ρωσικών επιχειρήσεων το 2009. Οι παραλληλισμοί δεν είναι τυχαίοι, αφού οι δράστες μπορεί να είναι και οι ίδιοι.

Kεντρικό πρόσωπο ο Ντμίτρι Βαλέριεβιτς Ούτκιν, ένας πρώην Ρώσος αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων της Υπηρεσίας Πληροφοριών του στρατού, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Τσετσενία και μετά την συνταξιοδότησή του το 2013 αναζήτησε την τύχη του ως μισθοφόρος, αρχικά στο Ιράκ και στη συνέχεια σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ανάμεσά τους και στην Κριμαία. Ο Ούτκιν γνωστός για τις φιλοναζιστικές του ιδέες χρησιμοποιούσε το παρατσούκλι «Βάγκνερ», από το όνομα του γνωστού συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ, ο οποίος τύγχανε να είναι και ο αγαπημένος μουσικός του Αδόλφου Χίτλερ.

Μισθοφόροι έτοιμοι για όλα

Η τύχη έφερε στο δρόμο του Ούτκιν τον μεγιστάνα Γιεβγκένι Πριγκόσιν με παρόμοιες ιδέες. Ο τελευταίος εξελίχθηκε σε χρηματοδότη της «Ομάδας Βάγκνερ» (Wagner) ενός μισθοφορικού σώματος, με το οποίο επισήμως η Μόσχα δεν έχει καμιά σχέση, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι έχει αναλάβει πολλές βρώμικες δουλειές για λογαριασμό της. Οπως δήλωνε σε ανύποπτο χρόνο ένας από τα στελέχη της στο βρετανικό ΒΒC η Wagner αποτελεί «μια δομή για την υποστήριξη κρατικών συμφερόντων εκτός των εθνικών συνόρων».

Κάποιοι από τους μισθοφόρους της ομάδας αυτής φέρονται τώρα υπεύθυνοι για τις αγριότητες στην ανατολική και στη Νότια Ουκρανία. Δεν είναι καθόλου απίθανο. Οπως απίθανο είναι φυσικά να βρεθεί τρόπος να λογοδοτήσουν.

Ανάλογα δείγμα γραφής έχουν δώσει και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στη Συρία και στη Λιβύη. Εκεί φαίνεται να ετοιμάζονται το τελευταίο διάστημα σε συνεργασία με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να δώσουν τις επόμενες μάχες εναντίον των δυτικών, στη πλουσιότερη σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρα της Αφρικής, ειδικά τώρα, που ευρωπαϊκές χώρες, σαν την Ιταλία, προσδοκούν την αύξηση των ενεργειακών ροών στο πλαίσιο της προσπάθειας ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ είχε συναντηθεί το 2017 με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του είχε ζητήσει στρατιωτική υποστήριξη. Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες και επίσημες ανακοινώσεις, λίγους μήνες αργότερα υποδεχόταν στη Βενγκάζη τους πρώτους «συμβούλους» της Wagner. Εκείνη την περίοδο οι δυνάμεις του Χαφτάρ μάχονταν εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών για τον έλεγχο σημαντικών πετρελαιοπηγών στα ανατολικά της Λιβύης.

Η σημασία της Λιβύης

Δικαιολογημένα κάποιοι μιλούν για το «δεύτερο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας». Περίπου 2.000 «επαγγελματίες στρατιώτες» της Wagner είχαν δώσει ήδη τα διαπιστευτήρια τους στη χώρα, αφού αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο για τους κατοίκους της περιοχής και έχουν κατηγορηθεί για αγριότητες και εγκλήματα πολέμου. Η Λιβύη είναι ίσως η μόνη περιοχή, από την οποία δεν αποσύρθηκαν μαζικά στα τέλη Ιανουαρίου για να επιστρέψουν στη Ρωσία στα πρόθυρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι συνεχιζόμενες διαμάχες μεταξύ δύο διαφορετικών «κυβερνήσεων» αποτελούν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τη Ρωσία να συνεχίζει να στηρίζει το στρατηγό Χαφτάρ και να κρατά ανοιχτό ένα δεύτερο μέτωπο.

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για μετακινήσεις τέτοιων μισθοφορικών ομάδων στην περιοχή της Σίρτης, πατρίδας του Μουαμάρ Καντάφι. Διαθέτουν επίσης την υποστήριξη αγνώστου αριθμού αεροσκαφών ΜIG 29 της ρωσικής αεροπορίας, η οποία και ελέγχει τρία αεροδρόμια της χώρας. Θεωρείται επίσης ότι μέλη της Wagner βοηθούν στον αποκλεισμό δύο λιμανιών της Λιβύης στο Νότο για πετρελαιοφόρα από τη Δύση.

Κάθε καρυδιάς καρύδι

«Μονομάχοι» της Wagner υπάρχουν αυτό το διάστημα και στο Μάλι, όπου εμφανίζονται ως στρατιωτικοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές για τον τοπικό στρατό, αλλά στην ουσία είναι κάτι πολύ παραπάνω. Σημαντικός παραμένει ο ρόλος του και στη Συρία.

Ο συνολικός αριθμός των μαχητών της ομάδας είναι άγνωστος. Υπολογίζεται πάντως σε αρκετές χιλιάδες, αφού πλέον δεν αποτελείται μόνο από πρώην Ρώσους στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν τα βγάζουν πέρα με τη σύνταξη, αλλά έχει εντάξει και νεαρότερους μαχητές, και από άλλες χώρες και όχι πάντα με στρατιωτική προϋπηρεσία.

Το φαιδρό της υπόθεσης είναι ότι στη Ρωσία απαγορεύεται δια νόμου η ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών στρατών, κάτι ιδιαίτερα βολικό για το καθεστώς Πούτιν, αφού η Wagner όχι και λίγες φορές έχει κατηγορηθεί και μάλιστα στοιχειοθετημένα για απαγωγές, βιασμούς, βασανιστήρια και δολοφονίες αμάχων.

Οι κάτοικοι της Τρίπολης περιγράφουν σκηνικά τρόμου με πρωταγωνιστές τους πολεμιστές του στρατηγού Χαφτάρ, Σουδανούς μισθοφόρους και «επαγγελματίες» της Wagner, που θυμίζουν τα μακάβρια ευρήματα των δολοφονημένων αμάχων και της «καμμένης γης» στη Μπούτσα και στη Μποροτιάνκα. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που στη Λιβύη το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό για μια «ευρωπαϊκή σύγκρουση», με βάση βεβαίως και τις δυνατότητες για ενημέρωση του πληθυσμού μιας σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένης χώρας.

Financial Times: Η Ευρώπη πουλάει αρχές, αλλά κάνει… μπίζνες

Γκέρχαρντ Σρέντερ: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να απομονώσει τη Ρωσία – Επί 30 χρόνια όλοι συνεργάζονταν με τη Μόσχα»

Το χάος στη Λιβύη αναβάλει τις εκλογές

New York Times: Χιλιάδες οι άμαχοι θύματα των αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση με κοινωνικές εκρήξεις σε πολλές χώρες, ίσως και στην Τουρκία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago