Κόσμος

Μαίνονται οι μάχες στα μέτωπα της Ουκρανίας – Κατάπαυση πυρός, για να απομακρυνθούν οι άμαχοι του Azovstal, ανακοίνωσε μονομερώς η Μόσχα -Έκρηξη σε δεξαμενές καυσίμων στην Ρωσία

Μπαράζ βομβαρδισμών σε 5 σιδηροδρομικούς σταθμούς στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την ουκρανική τηλεόραση, επικαλούμενη τον επικεφαλής των ουκρανικών σιδηροδρόμων. Ο Ολεξάντερ Καμίσιν δήλωσε ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν μέσα σε διάστημα μίας ώρας.


Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματά της θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες για να επιτρέψουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο Azovstal στην Μαριούπολη.

Τα ρωσικά στρατεύματα «από τις 14:00 ώρα Μόσχας στις 25 Απριλίου 2022, θα σταματήσουν μονομερώς οποιεσδήποτε εχθροπραξίες, θα αποσύρουν μονάδες σε απόσταση ασφαλείας και θα διασφαλίσουν την αποχώρηση» των αμάχων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία είχε πει ότι οι άμαχοι και οι Ουκρανοί μαχητές θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο Azovstal υπό τον όρο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «υψώσουν λευκές σημαίες».

Ωστόσο το Κίεβο υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα επέτρεπε την απομάκρυνση αμάχων, που έχουν οχυρωθεί μαζί με Ουκρανούς μαχητές, στο εργοστάσιο του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη.

«Δηλώνω επίσημα και δημοσίως ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία συμφωνία που να αφορά έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το Αζοφστάλ σήμερα», έγραψε στο Telegram η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, λίγο μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τις εχθροπραξίες για να επιτρέψει την εκκένωση αμάχων.

Πάντως, τα ξημερώματα της Δευτέρας, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά ύστερα από δύο ισχυρές εκρήξεις στην πόλη Μπριάνσκ της Ρωσίας, οι οποίες πιθανολογείται ότι προκλήθηκαν από ουκρανική πυραυλική επίθεση.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επιβεβαίωσαν ότι ξέσπασε πυρκαγιά στην πετρελαϊκή αποθήκη Transneft-Druzhba και σε μια δεύτερη -ανώνυμη- εγκατάσταση σε κοντινή απόσταση, η οποία πιστεύεται ότι είναι στρατιωτική βάση που περιέχει δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαίου. Τα συνεργεία στάλθηκαν γύρω στις 2 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Το Μπριάνσκ, το οποίο απέχει περίπου 112 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, χρησιμεύει ως κόμβος εφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις που μάχονται για τον έλεγχο της ανατολικής περιοχής του Ντονμπάς στην Ουκρανία, ενώ ο αγωγός Ντρούζμπα είναι η κύρια οδός μέσω της οποίας το ρωσικό πετρέλαιο φτάνει στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ειδήσεις σήμερα

Νέα Ρωσική προειδοποίηση για τις αποστολές όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία

«Εάν έχουμε καλό εξοπλισμό μπορούμε να κερδίσουμε» είπε ο Ζελένσκι σε Μπλίνκεν και Όστιν – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

Γαλλικές εκλογές: Νικητής ο Μακρόν με 58%

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago