Υγεία

Ανησυχία και στους Έλληνες γιατρούς από τα κρούσματα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, εκτός Ελλάδος- Άγνωστο πως ακριβώς προκαλείται

Ανησυχία προκαλεί πλέον και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα η παγκόσμια έξαρση περιστατικών σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά.

Αφορμή αποτέλεσε ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνων και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου υγείας για την αντιμετώπιση της Πανδημίας κορωνοϊού, ο οποίος έγραψε.

«Σχετικά με το μέγεθος της επιδημίας της ηπατίτιδας στα παιδιά.Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι τα παιδιά δεν έχουν μεταξύ τους κάποια άμεση επιδημιολογική σχέση, ενώ κρούσματα έχουν απομονωθεί σε πολλές χώρες. Τι συμπεραίνουμε από αυτό;

1) το αίτιο έχει ήδη πολύ μεγάλη εξάπλωση σε πολλές χώρες, δεν υπάρχει τρόπος να περιορισθεί η επέκτασή του καθότι ήδη θα βρίσκεται παντού

2) πρόκειται για σπάνια επιπλοκή μίας ευρύτατα διαδεδομένης νόσου, τα κρούσματα που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου

3) ο αριθμός των νέων διαγνώσεων θα αυξηθεί στις επόμενες ημέρες με καταγραφή ηπιότερων μορφών της νόσου καθότι τώρα υπάρχει εγρήγορση και οι ιατροί ψάχνουν επισταμένα για τις διαγνώσεις. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

4) ο αριθμός των αναδρομικών διαγνώσεων θα αυξηθεί καθότι θα βρεθούν περιστατικά που δεν είχαν αποδοθεί αρχικά στο συγκεκριμένο αίτιο. Ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση.

Κάποια στοιχεία σχετικά με το πιο πιθανό αίτιο, τον Αδενοϊό 41.

Το πιο πιθανό αίτιο μέχρι στιγμής παραμένει ο Αδενοϊός 41, ένας ιός που έχει κυρίως συμπτώματα από το γαστρεντερικό και λιγότερο από το αναπνευστικό. Πρόκειται για παλιό και συχνό παθογόνο, παραθέτω link με δημοσίευση του 1984 που σε μελέτη 1 έτους περίπου το 8% των διαρροϊκών συνδρόμων των βρεφών οφειλόταν στους εντερικούς τύπους 40 και 41.

Οι Αδενοϊοί είναι ιοί DNA, είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και ανθεκτικοί στο περιβάλλον.Δεν υπάρχει κάποια προληπτική ή ιδιαίτερη συμπτωματική θεραπεία, η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών θα περάσουν την ίωση ελαφριά.»

Μιλώντας μάλιστα στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», ανέφερε πως στην Ελλάδα δε θα έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά , τονίζοντας ότι θα καταγραφούν 5 με 10 βαριά περιστατικά.

Μάλιστα, χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολο τον περιορισμό εξάπλωσης της ηπατίτιδας σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές χώρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους. Υπάρχουν συρροές κρουσμάτων. Είναι λίγο-πολύ «ορφανά», κάτι που σημαίνει είτε ότι πρόκειται για μία εκτεταμένη εξάπλωση, είτε για το ότι πρόκειται για έναν ιό που κυκλοφορεί πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν τον είχαμε δει τα τελευταία χρόνια σε παιδιά οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι είχαμε καραντίνα».

Σε ό,τι αφορά στα αίτια της νέας μορφής ηπατίτιδας ανέφερε ότι μέχρι στιγμής κάνουμε μόνο υποθέσεις, ωστόσο εκτίμησε ότι ο λόγος που βλέπουμε κρούσματα αυτήν την περίοδο σε παιδιά οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η ηπατίτιδα τα προηγιούμενα χρόνια προσέβαλε τους μεγαλύτερους, οι οποίοι έχουν αποκτήσει ανοσία.

Και πρόσθεσε πως «εάν πρόκειται για τον αδενοϊό 41 ειναι εξαιρετικά δύσκολο να τον περιορίσουμε, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορωνοϊό». 

Νωρίτερα η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, έκρουσε καμπανάκι , μιλωντας στον ΣΚΑΙ, τονίζοντας πως «έγιναν μεταμοσχεύσεις στο 10% των παιδιών που νόσησαν».

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως έως την ηλικία των 5-6 ετών, μας ανησυχεί, γιατί στο 10% των παιδιών που νόσησαν έγιναν μεταμοσχεύσεις. Βέβαια ήταν πετυχημένες όλες, όμως είχαμε έναν θάνατο, όπως ανακοινώθηκε από τον ΠΟΥ».

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου , μιλωντας στο OPEN, ανέφερε πως η ανάγκη για μεταμοσχεύσεις ήπατος στο 10% των περιστατικών παιδιών που νόσησαν , είναι το μεγάλο πρόβλημα. Πρόσθεσε πως ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα αλλα ο μόνος γνωστός τρόπος προφύλαξης ειναι η καθαριότητα χεριών. Τόνισε ωστόσο πως όσο τα παιδιά μπάινουν σε «γυάλα» τόσο κινδυνευουμε να δούμε μετά, περίεργες καταστάσεις. Σημείωσε πως ενδεχομένως με την εξάπλωση που θα υπάρξει , μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα και για πανδημία.

Παράλληλα ο καθηγητής μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας μιλώντας κι αυτός στο «Ώρα Ελλάδος», ανέφερε πως δεν ειναι εξακριβωμένο πως μόνο ο αδενοϊός ευθύνεται για τα σοβαρά περιστατικά και είναι νωρίς ακόμα για να ειπωθούν περισσότερα. Εκτίμησε πως υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα, αλλά έχουν εντοπιστεί τα πιο σοβαρά.

Ειδήσεις σήμερα

Ακρίβεια, συνταξιοδοτικό, Παιδεία, Υγεία, εγκληματικότητα τα δύσκολα στη δεύτερη θητεία του Μακρόν – ΕΕ, κλιματική πολιτική και ουκρανικό τα στοιχήματα  

«Εάν έχουμε καλό εξοπλισμό μπορούμε να κερδίσουμε» είπε ο Ζελένσκι σε Μπλίνκεν και Όστιν – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση

Απόβαση τουρκικών ειδικών δυνάμεων σε ελληνικό νησί – Η άσκηση στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago