Πολιτική

Τα σενάρια για τρικομματική κυβέρνηση και οι επιδιώξεις της Δύσης για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία

Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η βούληση της Δύσης να σταματήσει να εξαρτάται ενεργειακά από την Μόσχα, αλλάζουν και τα σχέδια για την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι υδρογονάνθρακες της περιοχής βρίσκονται σε σημεία που έχουν εντοπιστεί αλλά οι αντιπαραθέσεις και η απαίτηση της Τουρκίας να είναι μέσα σε κάθε σχεδιασμό, δημιουργεί προβλήματα που θέλει να ξεπεράσει η Δύση.

Η απεξάρτηση από τη Ρωσία όμως, οδηγεί τη Δύση στην επίλυση των προβλημάτων, αλλά σε βάρος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εστίας», η Δύση προωθεί τρικομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα, ίσως και μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, προκειμένου να πετύχει τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, δηλαδή την από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που είναι στην ελληνική ΑΟΖ.

Πάντως εάν παρακολουθήσει κάποιος τις τελευταίες εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή θα διαπιστώσει σίγουρα ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο.

Η αλλαγή στάσης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέναντι στην Τουρκία – αν και δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που επέβαλε το ΝΑΤΟ στην Τουρκία- οι πρόσφατες δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Κύπρο, αλλά και αυτές του πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ (θα είναι σύντομα υφυπουργός ενέργειας των ΗΠΑ), αλλά και δύο δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, δείχνουν πως η Δύση θέλει την Τουρκία στους κόλπους της και μάλιστα αναβαθμισμένη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο (στέλνει πρέσβη μετά από εννέα χρόνια), ενώ ήδη έχει εξασφαλίσει επενδύσεις από τα ΗΑΕ. Παράλληλα, συνεχίζει τις επιθέσεις φιλίας στο Ισραήλ, χωρίς να κρύβει την πρόθεση της για συνεργασία στα ενεργειακά. Φυσικά δεν λείπουν και οι απειλές εάν δεν είναι σε όποιον σχεδιασμό για την ενέργεια.

Να σημειώσουμε δε, ότι η Τουρκία, μετά την ρωσική εισβολή και την ενεργειακή κρίση, επιχειρεί να κλείσει όλα τα μέτωπα που έχει ανοιχτά.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Τζο Μπάιντεν, έχει αλλάξει τη στάση του απέναντι στην Τουρκία. Οι πρόσφατες επιθέσεις στη Συρία, εναντίον Κούρδων, είναι… αόρατες, ενώ και οι αυστηρές επισημάνσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πέρασαν σε δεύτερο πλάνο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα, έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο για να ξεμπλοκάρει την αγορά F16 από τη γείτονα αλλά και την αναβάθμιση αυτών που έχει.

Έτσι η δήλωση «αυταρχικός ηγέτης ο Ερντογάν» σε συνέντευξη που έδωσε όταν εξελέγη, ανήκει στο παρελθόν. Ο κ. Μπάιντεν σταμάτησε ξαφνικά να βάζει θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να πλέκει και το εγκώμιο της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Ο East Med

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα σημαντικό δώρο που έκανε ο Μπάιντεν στον Ερντογάν, ήταν ο East Med. Τον χαρακτήρισε ακριβό και μη βιώσιμο.

Την ίδια δήλωση έκανε και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, στην οποία απάντησε ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα.

«Σέβομαι πολύ την υφυπουργό κ. Νούλαντ, αλλά οι χώρες της περιοχής είναι αυτές που πρέπει να λάβουν την απόφαση. Και οι χώρες της περιοχής συζητούν», τόνισε ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι.

Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ισραηλινός πρέσβης είπε χαρακτηριστικά: «Ας κοιτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα, ας συνειδητοποιήσουμε ποια περιουσιακά στοιχεία έχουμε ως χώρες και ως περιοχή και ας προσπαθήσουμε να τα αξιοποιήσουμε προς ένα συγκεκριμένο πολιτικό, οικονομικό, στρατηγικό όφελος».

Να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Νούλαντ επισκέφτηκε την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου αποκάλεσε «κύριο πρόεδρο» τον ψευτοπρόεδρο του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ. Βέβαια, μετά από αντιδράσεις μάζεψε τις δηλώσεις της αποκαλώντας τον κατοχικό ηγέτη κ. Τατάρ.

Προς όφελος της Ελλάδας να μείνει η Τουρκία στη Δύση

Στο στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, είπε ότι είναι σημαντική η συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ αλλά και πολύ σημαντική η στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Αμερική θέλει την Τουρκία στη Δύση και πως αυτό, είναι προς όφελος και της Ελλάδας.

Να σημειώσουμε ότι ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την πρόθεση του να ορίσει τον πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας. Αυτό, το γνωστοποίησε πρόσφατα ο λευκός Οίκος.

Η δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής για τον East Med

Για τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην υλοποίηση του East Med και αν πρόκειται για δώρο προς τον Ερντογάν καθώς αλλάζουν τα σχέδια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απάντηση δίνουν πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ –πριν από λίγο καιρό- ο κ. Μανιάτης, είπε ότι πήγε με αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ. Όπως τόνισε, ρώτησε γιατί η Αμερική δεν θέλει τον αγωγό. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η απάντηση ήταν απλά μια δικαιολογία. Και αυτό, γιατί του «μασούσαν» τα λόγια τους και ανέφεραν πως εκείνοι που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή πρότειναν να μην προχωρήσει  ο East Med.

Ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας περνά μέσα από την Κύπρο

Ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και υπουργοί του (Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Φατίχ Ντονμέζ κ.α.) είναι ξεκάθαροι. Θέλουν αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας για να τροφοδοτούν την ΕΕ.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος αγωγός πρέπει να περάσει μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου. Πώς θα λυθεί αυτό; Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο και πρέπει να λυθεί το Κυπριακό.

Την απάντηση δίνει διευθυντής του τουρκικού think tank EDAM, Σινάν Ουλγκέν.

Ο διευθυντής του τουρκικού think tank EDAM (Κέντρο Ερευνών Οικονομικής και Εξωτερικής Πολιτικής) και πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν υποστηρίζει πως υπάρχει το ενδεχόμενο κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, όμως θεωρεί ως απαραίτητες προϋποθέσεις την ένταξη της Τουρκίας στο συγκεκριμένο σχέδιο και την επίλυση του Κυπριακού ή την εύρεση φόρμουλας για τη διανομή εσόδων του φυσικού πλούτου.

Όσο για την πιθανότητα κατασκευής του αγωγού Ισραήλ – Toυρκίας, υπενθυμίζει πως πρέπει να περάσει από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (AOZ) της Κύπρου, όμως εκφράζει την ιδέα να δοθεί άδεια διέλευσης του αγωγού με πληρωμή κάποιου τιμήματος, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Και μέσα σε όλα αυτά, ισραηλινό think tank, καλεί Ελλάδα και Τουρκία να τα βρουν.

Οι δηλώσεις Μακρόν

Ως γνωστόν ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις και να έχει ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι γνωστή η δήλωση «το ΝΑΤΟ είναι κλινικά νεκρό» πριν από τη ρωσική εισβολή. Είναι επίσης γνωστή η φράση «ο Ερντογάν μόνο με πράξεις καταλαβαίνει» όταν έστειλε αεροπλανοφόρο στην περιοχή σε ένδειξη στήριξης της Ελλάδας. Όλοι γνωρίζουν δε, τις αντιπαραθέσεις Μακρόν-Ερντογάν.

Η ρωσική εισβολή όμως, φαίνεται πως αλλάζει τα πράγματα. Ο κ. Μακρόν είχε προτείνει στρατιώτες της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας να πάνε στην Οδησσό και να απεγκλωβίσουν άμαχους. Λίγες ημέρες αργότερα ο κ. Μακρόν ζήτησε να συνεργαστούν οι αεράμυνες των τριών χωρών.

Στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός – η χωρίς ατζέντα συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σε πολλούς έκανε εντύπωση η χαλαρή και χωρίς ατζέντα συνάντηση που είχε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Αρκετοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν γιατί έγινε και αν υπήρχε τελικά μια μη ανακοινώσιμη ατζέντα. Επίσης κάποιοι σχολίασαν γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο της ενημέρωσης Μητσοτάκη στους πολιτικούς αρχηγούς.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, θα επισκεφτεί στις 16 Μαΐου τον Λευκό Οίκο. Τη συνάντηση την θέλει ο Αμερικανός πρόεδρος και γι’ αυτό και προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό.  

Στη συνάντηση θα συζητηθούν διμερή θέματα, το Ουκρανικό και προφανώς αυτά που θέλουν οι ΗΠΑ στην περιοχή μας.

Ειδήσεις σήμερα

Τουρκία: Έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη που μεταφέρουν στρατιώτες από τη Ρωσία στη Συρία

Στο Κίεβο την Κυριακή οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ

Ο «διχασμός» της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα είναι λογικότερος από το… μαζοχισμό

Γιώργος Βούλγαρης

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago