Κόσμος

Ο «διχασμός» της ΕΕ απέναντι στη Μόσχα είναι λογικότερος από το… μαζοχισμό

Είναι ένα ερώτημα αν ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Μόσχα, ήθελε απλώς να πει στον Βλαντίμιρ Πούτιν, πόσο «κακός» είναι ο πόλεμος και να τον πείσει να κάνει πίσω.

Δεν αποκλείεται να του υπενθύμισε ότι η «ουδέτερη» Αυστρία βρίσκεται στο μέσο της Ευρώπης και δεν μπορεί συνεπώς να διαθέτει ένα από τα 24 λιμάνια υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με το οποίο οι ΗΠΑ υπόσχονται στην Ευρώπη να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα και να απελευθερωθεί από τα ρωσικά δεσμά.

Η Αυστρία λοιπόν, όπως και η Γερμανία που έχει θάλασσα, αλλά όχι τέτοια «τέρμιναλ» και άλλες χώρες όπως η Σλοβακία και η Ουγγαρία, που επίσης… περιτριγυρίζονται από γη δεν μπορούν να διανοηθούν μια άμεση διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς. Και για αυτό είναι έτοιμες να πληρώσουν αν χρειαστεί ακόμα και σε ρούβλια. Οσο για το ρωσικό πετρέλαιο, αυτό παραμένει σημαντικό και για χώρες που καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με άλλους τρόπους, όπως η Γαλλία με τα πυρηνικά.

Ολα τα παραπάνω είναι γνωστά και δεν θα έπρεπε να αφήνουν κανένα περιθώριο έκπληξης σε όσους… σκίζουν τα ρούχα τους, για την αδυναμία της ΕΕ να προχωρήσει σε άμεση διακοπή κάθε ενεργειακής συναλλαγής με τη Μόσχα. Ο «διχασμός», τον οποίο επικρίνουν πολλοί είναι συνεπώς απολύτως φυσιολογικός. Αυτός που δεν είναι φυσιολογικός, αρχίζουν να υποστηρίζουν πολλοί, είναι ο… μαζοχισμός, που φαίνεται να διακατέχει ορισμένους, οι οποίοι επιμένουν ότι η Ευρώπη πρέπει να πυροβολήσει τα πόδια της για να εκδικηθεί τον Πούτιν.

Είναι απολύτως φυσιολογικό επίσης οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία να επιδιώκουν να κόψουν κάθε δεσμό με τη Μόσχα και να ονειρεύονται ένα τείχος, που δεν θα αφήνει ούτε πουλί πετούμενο να φτάνει από την απειλητική Ρωσία στην επικράτειά τους.

Αυτά που λέγονται και αυτά που δεν γίνονται

Αλλά όπως υπενθύμιζε και ο πρώην Γερμανός ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην πολιτική πρέπει να χρησιμοποιείς και το ρεαλισμό. Δε μπορείς να λειτουργείς με συναισθήματα και ηθικολογίες. Ο Γκάμπριελ τόλμησε να το πει, κάποιοι άλλοι απλώς το σκέφτονται. Οι φωνές, που αναρωτιούνται τώρα, αν ο ενθουσιασμός των κυρώσεων ήταν τελικά τόσο δικαιολογημένος ή αν επρόκειτο περισσότερο για τον βρηχυθμό ενός λιονταριού που έχει τα πόδια του αλυσσοδεμένα, ολοένα και πολλαπλασιάζονται. Ωραία πανηγυρίστηκαν οι κατασχέσεις των γιώτ κάποιων ολιγαρχών στην Ιταλία και ωραία αποσύρθηκε η Gucci και άλλες εταιρίες από τα Mall της Μόσχας. Αλλά ποιό είναι το κέρδος και ποιο το αντίτιμο; Και πόσο παραπάνω μπορεί να ανέβει;

Στη Γερμανία οι προειδοποιήσεις έρχονται ομαδικά από τραπεζίτες και βιομήχανους, αλλά και από τα συνδικάτα και τα Ινστιτούτα Οικονομικών Μελετών. Η οικονομία αρχίζει πάλι να επιβραδύνει και ο πληθωρισμός «αντέχει». Το κλείσιμο των αγωγών θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Η πολιτική ακόμα σπεύδει βραδέως, ενοχική και απολύτως εξαρτημένη από το «κλίμα», που δημιουργούν συγκεκριμένα ΜΜΕ, αλλά και οι ρητορείες διορισμένων υπαλλήλων της Κομισιόν, που δεν έχουν να λογοδοτήσουν σε κανένα εκλογικό σώμα.

Η ΕΕ μπήκε εντελώς αδιάβαστη στο μονοπάτι που της έδειξε η Ουάσιγκτον. Κυρώσεις για την ρωσική οικονομία και πλουσιοπάροχη στήριξη για τον ουκρανικό στρατό ήταν η συνταγή «για να τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος». Και τα δύο αυτά «όπλα» προς το παρόν δείχνουν να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ο πόλεμος συνεχίζεται, ολοένα και πιο άγριος, η Ρωσία προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Το παραδέχεται εμμέσως και ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μιλάει για ένα πόλεμο που μπορεί να κρατήσει και πάνω από ένα χρόνο.

Ας το υπογραμμίσουμε για να το συνειδητοποιήσουμε. Τζόνσον και Ζελένσκι ζητούν το ίδιο πράγμα, προβλέποντας το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ο ένας μιλώντας για μακροχρόνια σύγκρουση, ο άλλος για σύντομο τέλος της. Εδώ γεννιέται η υποψία ότι ο καθένας τους απλώς προφητεύει αυτό που ονειρεύεται. Το γιατί είναι εύκολο να το κατανοήσει κανείς.

Οσο θα πλησιάζει η επόμενη σύνοδος κορυφής, στα τέλη Μαΐου, οι συζητήσεις για το «διχασμό» και την ένταση των κυρώσεων θα εντείνονται. Το πιο πιθανό είναι ότι η ΕΕ θα συνεχίσει στην ίδια ρότα. Οι γραφειοκράτες θα υπερηφανεύονται ότι έκαναν το καθήκον τους, οι πραγματιστές θα λένε ότι έκαναν το καλύτερο δυνατό και κάποιοι πιο «απαιτητικοί» θα κατηγορούν τους υπόλοιπους για τους δισταγμούς και τον εγωισμό τους. Κατά βάθος όλοι θα ελπίζουν σε ένα θαύμα, που θα κάνει τον αδίστακτο Πούτιν να σταματήσει ή θα τον βγάλει από το κάδρο με κάποιο τρόπο.

Ειδήσεις σήμερα

Γιατί η Λευκορωσία μετέχει ως τώρα μόνο εμμέσως στον πόλεμο της Ουκρανίας

Μπόρις Τζόνσον: Η αντιπολίτευση ζητά να παραιτηθεί αλλά εκείνος πάει στην Ινδία για να την στρέψει εναντίον της Ρωσίας

Αγνοούν την πρόσκληση Μητσοτάκη – Αποχωρούν από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες Total και Exxon Mobil

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago