Κόσμος

Γαλλικές εκλογές: Ο Μελανσόν «παζαρεύει» την πρωθυπουργία, η Λεπέν βάζει δίλημμα «Μακρόν ή Γαλλία» ενώ ηγέτες της ΕΕ κινδυνολογούν για Frexit

«Κυριακή, κοντή γιορτή» και η 24η Απριλίου θα είναι πολύ σύντομη για όποιον μείνει δεύτερος στην κούρσα των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας. Λε Πεν και ο Μακρόν ανοίχτηκαν την τελευταία εβδομάδα προς άγραν ψήφου από την «δεξαμενή» ψηφοφόρων του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος κέρδισε το 22% των ψήφων στον πρώτο γύρο, μόλις μια ποσοστιαία μονάδα πίσω από την Μαρίν Λε Πεν.

Όπως όλοι είδαμε ήταν ο τρίτος μεγάλος υποψήφιος που αναδείχθηκε σε αυτή την εκλογική διαδικασία, με τους υπόλοιπους υποψηφίους να λαμβάνουν κάτω απο 8%.

Ο ηγέτης της Γαλλικής Αριστεράς κάλεσε από την πρώτη στιγμή τους υποστηρικτές του «να μην δώσουν ούτε μια ψήφο στη Μαρίν Λεπέν». Ωστόσο δεν τους κάλεσε να ψηφίσουν τον Μακρόν, σε αντίθεση με αρκετούς άλλους υποψηφίους του πρώτου γύρου, όπως ο Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων, η δεξιά Βαλερί Πεκρές και η σοσιαλίστρια Ανν Ινταλγκό.

Μάλιστα ο Μελανσόν έχει στρέψει ήδη το ενδιαφέρον του στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, προτρέποντας τους Γάλλους να υποστηρίξουν το κόμμα του «Ανυπότακτη Γαλλία», σε μια προσπάθεια «να τον εκλέξουν πρωθυπουργό».

Η απόφαση των περισσοτέρων απο 7,7 εκατομμύρια ψηφοφόρων που τον τίμησαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών, σίγουρα θα έχει αντίκτυπο στον δεύτερο γύρο ως η επόμενη μεγαλύτερη εκλογική ομάδα από τον πρώτο.

Εάν οι ψηφοφόροι του Μελανσόν «απέχουν μαζικά, θα μπορούσε να είναι προβληματικό για τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Τριστάν Χαούτε, ανώτερος λέκτορας πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λιλ, ο οποίος μελετά την αποχή. «Αυτοί οι ψηφοφόροι προέρχονται από αστικές περιοχές ή από το προάστια, κυρίως υποβαθμισμένα και γκετοποιημένα- όπου θα μπορούσαν κάλλιστα να κινητοποιηθούν υπέρ του Μακρόν, ως αντανακλαστικό κατά του ρατσισμού, για να εμποδίσουν τη Μαρίν Λεπέν», πρόσθεσε.

Επισημαίνει ότι το 2002 για να μπλοκάρει η ρατσιστική, ακροδεξιά υποψηφιότητα του πατέρα της Λεπέν, Ζαν Μαρί, υπήρξε έντονη κινητοποίηση ψηφοφόρων παρά το ρεκόρ της αποχής στον πρώτο γύρο, κάτι που δεν συμβαίνει, σήμερα.

Το γαλλικό ερευνητικό μέσο Mediapart φιλοξένησε δύο συζητήσεις διάρκειας 45 λεπτών μεταξύ αριστερών ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών και εργαζομένων σε ΜΚΟ, σχετικά με το αν θα ψήφιζαν υπέρ του Μακρόν ή θα απείχαν από τις εκλογές.

Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, η Κατρίν Κορσινί, Γαλλίδα σκηνοθέτις που είχε υποστηρίξει τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο, είπε αρχικά ότι αποφάσισε να ψηφίσει λευκό στον δεύτερο γύρο επειδή δεν μπορούσε να ψηφίσει τον Macron, αλλά αργότερα άλλαξε γνώμη.

«Δεν μπορούσα να συγκρατηθώ ακούγοντας στο ραδιόφωνο τη Μαρίν Λεπέν και αποφάσισα ότι δεν ήταν δυνατό. Θα πάω να ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν λόγω των ομοφυλόφιλων φίλων μου ή φίλων μου που έχουν γονείς μετανάστες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Λεπέν την έκανε να φοβάται για το μέλλον της κοινωνίας. «Αλλά δεν θα θυμώσω με τους νέους που απέχουν γιατί η επιλογή που τους προσφέρουμε είναι αηδιαστική», πρόσθεσε η Κορσίνι.

Ωστόσο ο Μακρόν , αποφεύγει να «δαιμονοποιήσει» την Λε Πεν. Προτιμά να μην αναφέρεται στις σκιές που κουβαλάει η «Εθνική Συσπείρωση» που αποτελεί μετεξέλιξη του «Εθνικού Μετώπου» και στάθηκε μόνο στα ρωσικά δάνεια που είχε συναψει το κόμμα της ακροδεξιάς υποψηφίου. Ο ίδιος προτιμά να επικεντρώνει το βάρος στην Ευρωπαϊκή προοπτική της Γαλλίας και τον ρόλο που παίζει η χώρα στην ΕΕ.

Παράλληλα, ευρωπαϊκό αέρα στον «Μανού» δίνουν και τοποθετήσεις ευρωπαίων ηγετών, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, όπου με κοινό άρθρο τους στην Le Monde, καλούν τους Γάλλους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν «ελευθερία, δημοκρατία και μια ισχυρότερη Ευρώπη» – και να ρίξουν μια ματιά στο Brexit.

Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παρέμβαση στις εκλογές μιας άλλης χώρας και δη της Γαλλίας-καθώς αντιστοιχες παρεμβάσεις έχουμε δει στις ελληνικές εκλογές-ο Όλαφ Σόλτς, ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Αντόνιο Κόστα δήλωσαν στην κορυφαία γαλλική εφημερίδα Le Monde ότι η ψηφοφορία του δεύτερου γύρου της Γαλλίας είναι για εκείνους μια διαδικασία σαν καμία άλλη.

Αν και δεν αναφέρουν ονομαστικά τον Μακρόν ή την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν, ο κεντροαριστερός γερμανός καγκελάριος και οι πρωθυπουργοί Ισπανίας και Πορτογαλίας δήλωσαν ότι την Κυριακή «ελπίζουν» να κερδίσει «η Γαλλία, η Ευρώπη και ο κόσμος».

Προσθέτουν πως η επιλογή είναι μεταξύ «ενός δημοκρατικού υποψηφίου που πιστεύει ότι η Γαλλία είναι ισχυρότερη σε μια ισχυρή και αυτόνομη ΕΕ και ενός ακροδεξιού υποψηφίου που τάσσεται ανοιχτά με όσους επιτίθενται στην ελευθερία και τη δημοκρατία μας».

Ομονοούν πως η ΕΕ χρειάζεται μια Γαλλία που θα παραμείνει «στην καρδιά του ευρωπαϊκού εγχειρήματος», και η οποία θα «υπερασπίζεται τις κοινές μας αξίες» σε μια «ισχυρή και γενναιόδωρη Ευρώπη». «Ελπίζουμε ότι οι πολίτες της Γαλλικής Δημοκρατίας να επιλέξουν αυτο το ψηφοδέλτιο», κατέληξαν, υπονοώντας φυσικά πως η ευρωπαϊκή πορεία της γαλλίας θα είναι διαφορετική με την εκλογή Λε Πεν η οποία ανήκει στον χώρο των Ευρωσκεπτικιστών και μεγάλο η εφαρμογή μέρους ή όλης της τρέχουσας πολιτικής της πλατφόρμας της θα συνεπαγόταν παραβίαση των κανόνων της ΕΕ και της ενιαίας αγοράς, όπως λένε οι αναλυτές, οδηγώντας σε ένα «Frexit σε όλα εκτός από το όνομα».

Μάλιστα οι τρεις ηγέτες αναφέρονται στην απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ένωση, με την υπόσχεση απο τους υποστηρικτές του Brexit για «ανάκτηση του ελέγχου της χώρας», θυμίζοντας ωστόσο πως το Brexit, «διατάραξε τις αλυσίδες μεταφορών και εφοδιασμού της Βρετανίας, προκάλεσε κατάρρευση στο εξωτερικό εμπόριο και είδαν ρυθμούς πληθωρισμού γενικά υψηλότερους από ό,τι στην ευρωζώνη».

Την ίδια ώρα η Μαρίν Λεπέν ρίχνει στην προεκλογική καμπάνια της το νέο της σύνθημα «Μακρόν ή Γαλλία», βάζοντας τον εαυτό της στην θέση του υποστηρικτή του φτωχού γαλλικού λαού και δίνοντας καθαρά πλέον χαρακτήρα δημοψηφίσματος στον δευτερο γύρο της Κυριακής.

Μέσα σε όλα αυτά , το ερώτημα που επανέρχεται επιστρέφει γύρω από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν και το «παζάρι» για το εάν ο ηγέτης της Γαλλικής Αριστεράς, θα πει επιτέλους το όνομα του Μακρόν, «ανταλλάσσοντας το με την στήριξη Μακρον για την πρωθυπουργία.

Πάντως ο Γάλλος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να μην «μπερδεύονται οι ατζέντες» ερωτηθείς για την επιλογή πρωθυπουργού πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών λίγες ημέρες μετά το κάλεσμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν στους Γάλλους «να τον εκλέξουν Πρωθυπουργό στις βουλευτικές εκλογές Ιουνίου».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ouest France για το ενδεχόμενο να κυβερνήσει με τον ηγέτη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» που βγήκε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «Σέβετε τους πολίτες, τους ψηφοφόρους. Αλλά όπως και στους αθλητικούς αγώνες, δεν είναι ποτέ καλό να φτιάχνεις το φύλλο αγώνα για τον τελικό όταν είσαι ακόμα στα προημιτελικά».

«Νομίζω ότι όταν μπερδεύεις τις ατζέντες, σπάνια παίρνεις καλές αποφάσεις», προσθέτει. Πρώτα πρέπει να «πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους Γάλλους να ψηφίσουν για το έργο μου» την Κυριακή. «Μετά, θα υπάρξουν αποφάσεις που θα ληφθούν. Στη συνέχεια θα υπάρξει προετοιμασία για βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο. Θα είναι εκείνη την ώρα και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα δούμε», τόνισε.

Ερωτηθείς και από το France Inter, σχετικά με το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να είναι η υπεύθυνος για τον οικολογικό σχεδιασμό, ιδέα που έσπευσε να υιοθετήσει ο Μελανσόν, ο νυν προεδρος της Γαλλίας απέφυγε να απαντήσει , λέγοντας : «Παλεύω για να έχω την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας την Κυριακή.

«Για μένα τίποτα δεν έχει κριθεί. Καλώ όλους όσοι με στηρίζουν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Γάλλους», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, επισκεπτόμενος το Σεν Ντενί. Η επιλογή της περιοχής δεν ήταν καθόλου τυχαία. Πρόκειται για ένα προάστιο στα βόρεια του Παρισιού, με χαρακτηριστικά γκέτο. Και εκεί ο Ζαν Λικ Μελανσόν, υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» έλαβε περί το 60% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο 70χρονος Ζαν Λικ Μελανσόν μπορεί να μην κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 24 Απριλίου ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν, ωστόσο ο ίδιος δεν πτοείται.

Αντιθέτως, με τον «αέρα» του 22% που εξασφάλισε στον πρώτο γύρο των προεδρικών της 10ης Απριλίου, ο «Ανυπότακτος» Ζαν Λυκ, βάζει τώρα πλώρη για τις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στη Γαλλία 12 και 19 Ιουνίου διεκδικώντας την πρωθυπουργία της χώρας.

«Ζητώ από τους Γάλλους να με εκλέξουν πρωθυπουργό», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFMTV.

Ειδήσεις σήμερα

Προβάδισμα Μακρόν σε στοιχήματα και δημοσκοπήσεις – Πάνω απο 90% η πιθανότητα επανεκλογής του την Κυριακή

Μελανσόν: Ψηφοφορία για στήριξη Μακρόν, αποχή ή λευκό

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago