Ο Γιάνεζ Γιάνσα είχε δείξει πάρα πολλά κοινά σημεία με τον Βίκτορ Ορμπαν. Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας είχε ακολουθήσει σε πολλούς τομείς το μοντέλο του ανελεύθερου προτύπου του, με ακροδεξιά δημαγωγία, εθνικισμό, ολίγο αντιευρωπαϊσμό και προσπάθεια απολύτου ελέγχου του Τύπου. Η προσπάθειά του να φιμώσει το μέχρι πρότινος ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας και η επίθεση του εναντίον δύο ερευνητριών δημοσιογράφων, τις οποίες αποκάλεσε «presstitutes», παραφράζοντας το prostitutes (πόρνες), είχαν οδηγήσει σε κίτρινες κάρτες και από την ΕΕ.
Η αποδεδειγμένη χρήση ενός στρατού από τρολς εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων του έφερε το παρατσούκλι «tweeto». (Αναφορά στον ηγέτη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας Τίτο).
Παρά το γεγονός ότι και αυτός ανήκε στο στρατόπεδο εκείνων που απειλούνταν με δυσμένεια εντός Ευρώπης απέδειξε ότι είναι ένας πολύ ευφυής καιροσκόπος. Με μια επίσκεψη αστραπή στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο επιχείρησε να τοποθετήσει εαυτόν στην «σωστή πλευρά της ιστορίας» και να εξασφαλίσει τον προσωρινό «εξαγνισμό» του.
Την Κυριακή ο Γιάνσα και το «Δημοκρατικό Κόμμα Σλοβενίας» (SDS) του οποίου ηγείται θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην εξουσία σε μια διαδικασία που αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπη. Aλλά το πιο πιθανό είναι η «αυτοκρατορία» που προσπάθησε να κτίσει να λάβει τέλος.
Ενας διάττοντας αστέρας
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι σε ανοδική πορεία και δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί του. Το ενδιαφέρον αυτής της εκλογικής μάχης είναι η εμφάνιση ενός νέου «αστέρα» της πολιτικής του Ρόμπερτ Γκόλομπ, ο οποίος ουσιαστικά υιοθέτησε το πρώην κόμμα των Πρασίνων και το μετονόμασε σε «Κίνημα Ελευθερίας». Οι θέσεις του είναι, όπως λέει ο ίδιος, «λίγο δεξιές και λίγο αριστερές», δείγμα και αυτό της νέας εποχής, που θέλει τα πρόσωπα να υπερισχύουν των ιδεολογιών και των πολιτικών παραδόσεων.
Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, που είναι αρκετά αντιφατικές πάντως, φαίνεται τα κόμματα του Γιάνσα και του Γκόλομπ να παλεύουν για την πρωτιά, με ποσοστά πάντως όχι πολύ πάνω από το 20%. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστούν συναινέσεις, μεταξύ κάποιων από τα 20 συνολικά κόμματα, που διεκδικούν ψήφο, προκειμένου να υπάρξει κάποιος συνασπισμός με κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο μικρό αριθμητικά κοινοβούλιο των 99 εδρών.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Γκόλομπ, ο οποίος μπορεί να εμφανίζεται ως «νέος και άφθαρτος», αλλά δεν είναι καθόλου άγνωστος στους Σλοβένους και κυρίως όχι και τόσο «αντισυστημικός», όσο προσπαθεί να πουλήσει τον εαυτό του. Ο Γκόλομπ έχει θητεύσει ως υφυπουργός σε προηγούμενη κυβέρνηση του Γιάνσα, ενώ μέχρι πρότινος ήταν και πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας ενέργειας GEN-I. Μόνο όταν ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην του ανανεώσει τη θητεία εκεί, στράφηκε εναντίον του και αποφάσισε να τα βάλει μαζί του εκλογικά.
Διασπασμένη η Αριστερά
Το σίγουρο είναι ότι ο Γκόλομπ κατάφερε να διεμβολίσει σε μεγάλο βαθμό την Αριστερά και Κεντροαριστερά, οι οποίες μέχρι το Δεκέμβριο εμφανίζονταν να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με ένα συνεργατικό σχήμα, στο οποίο συμμετείχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η Αριστερά (Levica) και δύο ακόμα μικρότερα κόμματα, το οποίο ονομαζόταν «Συνασπισμός Συνταγματικού Τόξου» (KUL). Ηγετικό ρόλο έπαιζε εδώ η σοσιαλδημοκράτης πρώην ευρωβουλευτής, Τάνια Φαγιόν. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παραμένει ακόμα τρίτο στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο κεντροαριστερός συνασπισμός έχει χάσει την αρχική του δυναμική, κυρίως λόγω του πολυκομματικού χαρακτήρα του.
Η συνεργασία του με τον Γκόλομπ θεωρείται ένα πολύ πιθανό μετεκλογικό σενάριο, αλλά λόγω των πολλών κομμάτων, που θα συμμετείχαν σε ένα τέτοιο σχήμα, πολλοί φοβούνται ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα είναι ασταθής και όχι μακρόβια.
Από την άλλη το ενδεχόμενο συνεργασίας του Γκόλομπ με τον Γιάνσα θα εκλαμβανόταν μάλλον ως «αθέτηση» υπόσχεσης απέναντι στους ψηφοφόρους, που θέλουν να δουν το σημερινό πρωθυπουργό να μπαίνει στο περιθώριο. Αυτό πάντως δεν είναι και τόσο σίγουρο. Με δεδομένη την πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού, αλλά και τις «χαμαιλεόντιες» ικανότητες του Γιάνσα, είναι πολύ πιθανό να συνεχίζει να παίζει πρωταρχικό ρόλο στις εξελίξεις των ερχόμενων μηνών, ακόμα και αν δεν κερδίσει τις εκλογές. Προς το παρόν όπως παραδοσιακά συνηθίζεται να λέγεται τον πρώτο λόγο έχουν οι ψηφοφόροι…
Ο πόλεμος ήρθε ως αναπάντεχο εκλογικό δώρο για τον «τιμονιέρη» Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία
Πολωνία και Ρουμανία έγιναν «προπύργια» του ΝΑΤΟ, έτοιμες ακόμα και για να υποδεχθούν πυρηνικά
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…