Υγεία

Θεοκλής Ζαούτης: Πιθανό να δούμε κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας – Δεν έχουμε κρούσμα μέχρι στιγμής

«Πιθανόν να δούμε κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά και στη χώρα μας. Δεν έχουμε ακόμα» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στην Χριστίνα Βίδου και τις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε, «δεν υπάρχει κρούσμα ακόμα στην Ελλάδα, αλλά μπορεί πολύ σύντομα να τον δούμε κι εδώ. Υπάρχει αρκετά μεγάλη περίπτωση να το δούμε κι εδώ. Υπάρχουν κρούσματα και στην Ισπανία αυτή τη στιγμή».

Ο κ. Ζαούτης εξήγησε πως τα περισσότερα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, όπως αυτά της γαστρεντερίτιδας, ναυτία, εμετό και διάρροια, ενώ κάλεσε σε ετοιμότητα τα νοσοκομεία Παίδων της χώρας, ώστε να υποδεχτούν και να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα.

«Η πλειονότητα είναι στα παιδιά 3 έως 5 ετών. Υπάρχουν και κάποια μεγαλύτερα παιδιά, αλλά πάνω από 10 ετών δεν έχουμε δει πολλά κρούσματα. Αλλά κάτι που είναι πιο ανησυχητικό είναι πως κάποια παιδιά παρουσίασαν σοβαρή ηπατίτιδα που χρειάζεται μέχρι και μεταμόσχευση και  ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται μεταμόσχευση έχει ξεπεράσει τον αριθμό που θα περιμέναμε να έχει τόσο σοβαρή ηπατίτιδα», αφένερε σχετικά.

Αναλύοντας την προέλευση της ηπατίτιδας, σημείωσε πως «αυτή την στιγμή δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευση, αλλά μάλλον είναι καποια λοιμοξη και μαλλον είναι καποιος ιός. Στην πλειοψηφία των παιδιών έχει εντοπιστεί ένας συγκεκριμένος αδενοϊός, που ειναι ένας κοινός ιός που δημιουργεί το κοινό κρυολόγημα και και κάποιες ήπιες του γαστρεντερικού» και συμπληρωσε ότι «στο παρελθόν έχουμε δει ηπατίτιδες μονο σε παιδιά που έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα».

«Υπάρχει και άλλη υπόθεση πως κάπου εκεί συμμετέχει και ο κορωνοϊός. Αυτό δεν έχει εξακριβωθεί και δεν έχουμε βρει κορωνοϊούς στην πλειοψηφία των παιδιών που έχουν ηπατίτιδα. Λόγω της όμικρον υπάρχουν άτομα που έχουν άλλα νοσήματα και βρίσκονται θετικά για κόβιντ και μάλλον αυτό συμβαίνει και σε αυτά τα περιστατικά», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και παράλληλα απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ευθύνεται το εμβόλιο κατά του κορωνοιού καθώς τα περισσότερα παιδιά που παρουσίασαν ηπατίτιδα δεν έχουν εμβολιαστεί.

Υπογράμμισε ότι τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ, είναι σε ετοιμότητα να εξετάζουν δείγματα πιθανών κρουσμάτων για την ανίχνευση του αδενοϊού ή άλλων ιών που προκαλούν τέτοια συμπτώματα.

Ειδήσεις σήμερα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago