Οικονομία

Focus Bari: 7 στους 10 Έλληνες έχουν μειώσει τις αγορές ειδών πρώτης ανάγκης

Πάνω από το 70% των Ελλήνων έχουν σταματήσει ή μειώσει την κατανάλωση ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, λόγω της ακρίβειας, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari, η οποία καταδεικνύει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Η μεγάλη πλειονότητα αναγνωρίζει υπερβολικές/αρκετά μεγάλες αυξήσεις στις τιμές 11 προϊόντων/αγαθών από τα 18 που εξετάστηκαν, με το ρεύμα, καύσιμα αυτοκινήτου, θέρμανσης, είδη σουπερμάρκετ και τρόφιμα/ποτά να προηγούνται.

Μεταξύ όσων έχουν περικόψει ή μειώσει την κατανάλωση κάθε κατηγορίας, οι 7 στους 10 το έχουν κάνει γιατί δεν επαρκεί το εισόδημά τους, ενώ οι 3 στους 10 το έχουν κάνει προληπτικά/από φόβο για τα «χειρότερα».

Η ακρίβεια και οι πιθανές ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής είναι σήμερα τα πρώτα σε ανησυχία θέματα που απασχολούν τους Έλληνες, περισσότερο κι από τον πόλεμο, την πανδημία και την ενδοοικογενειακή βία.

Το 29% έχει «κόψει» τελείως τα έξοδα για ταξίδια/ διακοπές και το 32% έχει μειώσει την κατανάλωση στις υπηρεσίες αυτές. Αντίθετα, το 39% δήλωσε είτε ότι δεν περιορίζει τα έξοδα για διακοπές, είτε ότι δεν επηρεάζεται από την άνοδο των τιμών.

Πάντως εκτός από μειώσεις και περικοπές, οι Έλληνες καταναλωτές ήδη κάνουν πληθώρα επιλογών που εξασφαλίζουν έξυπνες αγορές, και τις εντείνουν από τον Ιανουάριο 2022. Οικονομία σε ρεύμα και καύσιμα, αγορά των απολύτως απαραιτήτων και αναζήτηση προσφορών χαρακτηρίζουν την ζωή των Ελλήνων καταναλωτών σήμερα

Στην έρευνα της Focus Bari | YouGov έλαβαν μέρος 1000 άτομα Πανελλαδικά από τις 5 έως τις 12 Απριλίου.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ.

Για αύξηση της πίεσης, τις επόμενες εβδομάδες, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιτίας της ακρίβειας, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων από την κυβέρνηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Χατζηθεοδοσίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε στη μείωση της κατανάλωσης και τις συγκρατημένες αγορές των καταναλωτών ακόμη και κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, ενώ για το πασχαλινό τραπέζι εκτίμησε ότι το κόστος του θα είναι αυξημένο κατά περίπου 20%.

Όταν, όπως εξήγησε, το εισόδημα των νοικοκυριών εξαντλείται σε σούπερ μάρκετ και λογαριασμούς ενέργειας, δεν περισσεύουν χρήματα για άλλες αγορές, με αποτέλεσμα η μείωση τζίρου σε άλλους κλάδους, όπως η ένδυση και η υπόδηση, να φτάνει έως και 50%.

Ο πρόεδρος επισήμανε ότι πηγή όλων των ανατιμήσεων είναι η ενεργειακή κρίση, η οποία εκτίμησε ότι θα μας συνοδεύει έως και τις αρχές του 2023. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι αφενός «η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει απαθής» και αφετέρου η κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει τη στήριξη έναντι των αυξήσεων στην ενέργεια.

Επανέλαβε, παράλληλα, τις προτάσεις του επιμελητηρίου για μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα, καθώς και για αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των πανδημικών οφειλών από 72 σε 120.

Με το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων να έχει εκτοξευθεί και τις υποχρεώσεις, παλαιές και νέες, να είναι πλέον δυσβάσταχτες, ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, πιθανότατα πάνω από το 30% των επιχειρήσεων δεν θα έχει μέλλον.

Σε ό,τι αφορά την αισχροκέρδεια, ο ίδιος δήλωσε πως πρέπει να είναι βαρύς ο πέλεκυς για όσους αισχροκερδούν, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που το πράττουν και δεν πρέπει να δυσφημείται το σύνολο της επιχειρηματικότητας.

Προκλήσεις στο Αιγαίο – Νέες υπερπτήσεις τουρκικών F-16

Νέο προσχέδιο αιτημάτων για λήξη του πολέμου, απέστειλαν οι Ρώσοι – «Η μπάλα είναι στο γήπεδό τους», δήλωσε ο Πεσκόφ

Αίρει τα περιοριστικά μέτρα η κυβέρνηση και ετοιμάζεται για «συνύπαρξη με τον ιό»

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago