Υγεία

Αίρει τα περιοριστικά μέτρα η κυβέρνηση και ετοιμάζεται για «συνύπαρξη με τον ιό»

«Τα μέτρα υπάρχουν, δεν πιστεύουμε στη λογική του zero covid, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό», ανέφερε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την σημερινή συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στην πανδημία, αλλά και τα μέτρα για τις ημέρες του Πάσχα. Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε, είπε ο Θάνος Πλευρης, λέγοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

«Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα και θα συνεχίζει να στηρίζεται με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης», πρόσθεσε ο Υπουργός Υγείας, λέγοντας παράληλλα ότι «στη χώρα μας μειώνονται τα κρούσματα, οι νοσηλείες και σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει πλήρως η οικονομική ζωή του τόπου.

Σχετικά με τους «σκληρούς δείκτες», αναφέρθηκε στον δείκτη υπερβάλουσας θνητότητας. Όπως είπε, η Ελλάδα είχε μέσο όρο χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Απαντώντας σε ερώτηση για την υπερβάλουσα θνητότητα, ο Θάνος Πλεύρης, εξήγησε ότι ο δείκτης βοηθάει να καταλάβουμε ότι σε μία συγκεκριμένη περίοδο που υπήρχε πανδημία συγκριτικά με άλλα χρόνια κανονικότητας, πόσο παραπάνω θάνατοι καταγράφηκαν, και άρα πόσο επηρέασε η πανδημία. 

Για βελτιωμένη εικόνα σε όλους τους πανδημικούς δείκτες έκανε επίσης λόγο ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.  O καθηγητής επεσήμανε πως η διασπορά οφείλεται στο νέο στέλεχος της Όμικρον υποομάδα ΒΑ.2, ωστόσο παρατηρείται βελτιωμένη εικόνα στα λύματα, καθώς και αποκλιμάκωση στα κρούσματα.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε επίσης πως μπαίνουμε σε μία φάση, γι αυτό και χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης.

Συνοψίζοντας το μεταβατικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε και το νέο μοντέλο διαχείρισης στο οποίο πηγαίνουμε είπε ότι βρισκόμαστε περίπου στα μέσα της πανδημίας, επομένως, εξακολουθεί να υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε και το νέο πλαίσιο έχει στόχο την προστασία, με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι, είναι σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέσα προστασίας (μάσκα, παραμονή στο σπίτι εφόσον υπάρχουν συμπτώματα, εμβολιασμός και ενισχυτική δόση, τροποποίηση της συμπεριφοράς ανάλογα με το διαφορετικό προφίλ κινδύνου για τον καθένα μας).

Όπως είπε, το μοντέλο κλιμάκωσης-αποκλιμάκωσης των μέτρων φαίνεται ότι δεν είναι βιώσιμο. «Βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης είναι να ζούμε με τα βασικά μέτρα προστασίας κάθημερινά», είπε, υπογραμμίζοντας πως δεν καταργούνται τα μέτρα προστασίας αλλά η υποχρεωτική τους τήρηση.   «Ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί, στην καλύτερα περίπτωση θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στα προ πανδημίας δεδομένα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως μιλάμε για μία προσαρμογή σε νέα δεδομένα μέσα από το μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης. 

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι παραμένουν σε ισχύ όλα τα βασικά μέτρα και μέτρα συστηματικής ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος. Εάν δηλαδή εντοπίζεται με Covid ένα παιδί- ανεξάρτητα με το από πού κόλλησε- θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάηνωση του κρούσματος.

Σχετικά με τα αυξημένα περιστατικά ηπατίτιδας σε χώρες της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες που επφανίστηκε σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών και έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Θεοκλής Ζαούτης, ξεκαθάρισαν ότι δεν συσχετίζεται με τα εμβόλια, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό κανένα απο τα παιδιά που νόσησαν δεν ειχε εμβολιαστεί. Παράλληλα η κ. Παπαευαγγέλου, ανεφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι σχετίζεται με long covid. «Βλέπουμε μια αυξημένη νοσηρότητα από έναν κοινό ιό στα παιδιά. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό το οποίο δεν έχει εξηγηθεί ακόμα, αλλά είμαστε κοντά στην λύση του γρίφου».

Παρακολουθούμε και ειχαμε μια συσκεψη και το Σαββατοκύριακο, ανεφερε ο Θάνος Πλευρης, για την ηπατίτιδα, λέγοντας «είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και σε επίπεδο καταγραφής και σε επιπεδο αντιμετώπισης».

Ειδήσεις σήμερα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago