Πυρά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας για την κυβερνητική πολιτική και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα ζητήματα της ακρίβειας και της ενέργειας. Έστειλε μήνυμα στον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας στο Open, o αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι “η κυβέρνηση την έχει λερωμένη τη φωλιά της. Πως είναι δυνατόν να έχι η χώρα την ακριβότερη τιμή χονδρικής στο ρεύμα;
Στην Ισπανία και την Πορτογαλία η τιμή δεν είναι ούτε μισή. Το 99% των αυξήσεων πηγαίνει στο καταναλωτή. Αυτή είναι ελεύθερη αγορά; Η απάντηση είναι δυο λέξεις: Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πλαίσιο αισχροκέρδειας είναι πρωτοφανές. Θα το κάνουμε λοιπον όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θέλουμε να κόψουμε τα κλεφτόδεντρα.
Πλαφόν στη χονδρική τιμή και παρέμβαση στο χρηματιστήριο ενέργειας. Απλά τα πράγματα και χωρίς δημοσιονομικό κόστος”.
Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνησή του ψήφισε τη διάταξη για το Χρηματιστήριο Ενέργειας τόνισε: “Το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ευρωπαϊκή οδηγία. Γι’ αυτο νομοθετήσαμε. Αυτό είναι το νομικό πλαίσιο αλλά εφαρμόζεται στρεβλά στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης.Aυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι δολοφονικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κοιτάξτε γύρω σας. Εχουν ανατιναχθεί οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Πως θα τα βγάλουν πέρα αυτοί οι άνθρωποι;Η ΔΕΗ δεν μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε περιόδους κρίσεις. Και να έχουν τα γαλάζια golden boys παχυλούς μισθούς και μπόνους. Ζούμε έναν παραλογισμό”.
Για τα μέτρα που προτείνει είπε ότι “τα περισσότερα από όσα εξήγγειλα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος. Αυτό είναι σαφές. Μειώνουμε το κέρδος της δημόσιας επιχείρησης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν και μέτρα που θα έχουν κόστος όπως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Θα ανακουφίσουν όμως τον κόσμο.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Με τόσο υψηλό πληθωρισμό πρέπει και οι εργαζόμενοι να ζήσουν. Είναι απαραίτητο. Η αύξηση που έχει γίνει μέχρι στιγμής είναι της πλάκας. Yπάρχει ανάγκη και για μερική διαγραφή του χρέους της πανδημίας. Δεν θα πληρωθούν αλλιώς τα χρήματα αυτά. Αρα τα μέτρα που προτείνουμε είναι ρεαλιστικά και κοστολογημένα. Πρόκειται για παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία.Η κοινωνία έχει θυμό και οργή. Το ζήτημα της κυβερνητικής κατάρρευσης είναι απολύτως εμφανές. Οταν μιλάει η τσέπη, η δυσαρέσκεια είναι πολύ μεγάλη. Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είμαι ο παλαιότερος ο αρχηγός. Εγώ δεν κουβαλάω όμως πολιτικό όνομα 60 και πλέον ετών.Στην πανδημία είμαστε πρώτοι στους θανάτους. Το δύσκολο δεν είναι η πρωτιά στις εκλογές, είναι η ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι επιβεβλημένο και έντιμο να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες”.
Στο σχόλιό του για το ουκρανικό τόνισε ότι “η Eλλάδα δεν μπορεί να ασκήσει μία ουδέτερη πολιτική στην Ουκρανία όπως η Τουρκία. Αλλά δεν είχε κανένα λόγο να στείλει οπλισμό στην Ουκρανία και να γίνει μέρος της σύγκρουσης. Η καταδική της ρωσικής εισβολής και η υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου είναι δεδομένες. Το να στείλουμε οπλισμό όμως δεν προσέφερε κάτι στη χώρα”.
Κάλεσε, επίσης, τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής: “Καλό είναι ο κ. Ανδρουλάκης να μας πει τι θέλει. Να μιλήσει προγραμματικά. Κινείται στην γκρίζα ζώνη. Επιλέξαμε μην ξεχνάτε την απλή αναλογική, άρα δεν θέλουμε να στραγγαλίσουμε κανέναν. Εγώ κατέθεσα 5+1 σημεία. Τους Πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο ελληνικός λαός και τους διαμορφώνουν οι συσχετισμοί στις κάλπες. Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να μιλήσει για πολιτικές όχι για πρόσωπα. Να μας πει ποιον προτείνει λοιπόν για τη θέση του Πρωθυπουργού. Θα μας βγάλει δηλαδή άσο από το μανίκι;
Η απεύθυνσή μας δεν είναι μόνο στο ΚΙΝΑΛ. Όσοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους πριν τις εκλογές, θα έχουν πρόβλημα μετά. Να δώσουμε εικόνα στον κόσμο θέλουμε και να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς. Το ΚΙΝΑΛ συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, γι’ αυτό κατέληξε στα μονοψήφια ποσοστά. Σε κυβέρνηση που έκλεισε την ΕΡΤ. Και ο κ. Ανδρουλάκης ήταν τότε γραμματέας”.
Τέλος, στο εσωκομματικό πεδίο εμφανίστηκε ενωτικός: “Το συνέδριό μας ήταν μαζικό και πήρε ομόφωνες αποφάσεις. Το κόμμα μας έχει ανασυνταχθεί, το μήνυμα είναι πολύ ηχηρό. Και θέλουμε και μπορούμε. Στα συνέδρια της αριστεράς, τα μη προκάτ συνέδρια, αυτά γίνονται. Εγιναν και ψηφοφορίες. Έγινε διάλογος με πάθος, έτσι κάνουμε στην αριστερά. Οι εντάσεις δεν είναι πρωτόγνωρες. Δεν υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μερίδα του τύπου δημιουργεί εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η μεγάλη εικόνα δεν αλλάζει και η μεγάλη εικόνα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση”.
TAZ: Όταν οι σοσιαλδημοκράτες στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ
Νέα δημοσκόπηση: Πρώτη χωρίς αυτοδυναμία η ΝΔ – Στο 5,3% η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ
Public issue: Οι Ελληνες καταδικάζουν τις κυβερνητικές επιλογές για το Ουκρανικό