Κόσμος

Νέο τελεσίγραφο στους Ουκρανούς του Azovstal – «Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες» λέει αξιωματούχος

«Παραδοθείτε για να ζήσετε» επαναλαμβάνουν οι ρωσικές δυνάμεις στους Ουκρανούς που βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal, δίνονται προθεσμία έως στις 14:00 ώρα Μόσχας.

Κατάπαυση του πυρός θα τηρηθεί και σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, στη Μαριούπολη, μετά το τελευταίο ρωσικό τελεσίγραφο- το τρίτο μέσα σε λίγες μέρες- και το κάλεσμα στους Ουκρανούς στρατιώτες που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της πόλης να καταθέσουν τα όπλα τους.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας, βασισμένες καθαρά σε ανθρωπιστικές αρχές, προτείνουν και πάλι στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και των ξένων μισθοφόρων να σταματήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στις 14:00 ώρα Μόσχας στις 20 Απριλίου και να καταθέσουν τα όπλα», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Πάντως στο αντίστοιχο τελεσίγραφο που δόθηκε χθες, Μεγάλη Τρίτη, κανένας Ουκρανός στρατιώτης δεν δέχτηκε την πρόταση, όπως ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίς το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι δυνάμεις του άνοιξαν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο από το εργοστάσιο Azovstal «για την αποχώρηση Ουκρανών στρατιωτών και μαχητών εθνικιστικών σχηματισμών» για «εθελούσια κατάθεση των όπλων» καθώς και για εκκένωση άμαχων πληθυσμών. «Μέχρι τις 22:00 (ώρα Μόσχας) στις 19 Απριλίου 2022, κανείς δεν χρησιμοποίησε τον καθορισμένο διάδρομο», πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαχητές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία προσπαθούν να εισβάλουν στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, όπου λέγεται ότι βρίσκονται ουκρανικά στρατεύματα αλλά και άμαχοι πολίτες.

Σε μια ανάρτηση στο Telegram, το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης είπε ότι παρά το πλεονέκτημα των πολλών ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη, δεν κατάφεραν ακόμη να καταλάβουν τη Μαριούπολη, και έτσι «θέλουν να ισοπεδώσουν» το εργοστάσιο. Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία δεν πτοήθηκε από το γεγονός ότι στο συγκρότημα καταφεύγουν και άμαχοι.

Στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε κατά τη διάρκεια του βραδινού του διαγγέλματος ότι η κατάσταση στη Μαριούπολη παραμένει «πολύ σοβαρή», «δύσκολη όσο μπορεί να είναι», κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό πως εμπόδισε όλες τις προσπάθειες να οργανωθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ ανέφερε ότι κανένας δεν χρησιμοποίησε τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε χθες και πρόσθεσε πως θα ανοίξει εκ νέου σήμερα το απόγευμα.

«Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες, αν όχι ώρες»

«Ζούμε ίσως τις τελευταίες ημέρες μας, αν όχι τις τελευταίες ώρες μας», ανέφερε- με ανάρτησή του στο Facebook- Ουκρανός αξιωματικός υπό πολιορκία στη Μαριούπολη, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επέμβει και να τους «βγάλει» από εκεί.

«Ο εχθρός έχει δεκαπλάσια δύναμη από εμάς», ανέφερε ο κυβερνήτης Σερχίι Βολίνα, της 36ης ταξιαρχίας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού, που είναι οχυρωμένος στο εργοστάσιο Azovstal. «Απευθύνουμε έκκληση και εκλιπαρούμε όλους τους ηγέτες του κόσμου να μας βοηθήσουν. Τους ζητάμε να προχωρήσουν σε διαδικασία για να μας βγάλουν από εδώ και να μας πάνε στο έδαφος κάποιας τρίτης χώρας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Βολίνα ο ρωσικός στρατός έχει «το πλεονέκτημα στον αέρα, στο πυροβολικό, σε χερσαίες δυνάμεις, σε εξοπλισμό και στα άρματα μάχης».

«Υπερασπιζόμαστε μόνο ένα σημείο –το εργοστάσιο Azovstal–, όπου πέρα από τους στρατιωτικούς βρίσκονται επίσης άμαχοι που μετατράπηκαν σε θύματα αυτού του πολέμου», συνέχισε.

Η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ εάν παραδοθούν.

Ειδήσεις σήμερα

“Παραδώστε τα όπλα”- Μήνυμα της Ρωσίας στις Ουκρανικές δυνάμεις

ΗΠΑ: Τι συζήτησε ο Μπάιντεν για Ουκρανία και Ρωσία με τους ηγέτες συμμαχικών χωρών

Γιώργος Φίλης: Αρχίζει η πιο κρίσιμη μάχη που θα κρίνει το αποτέλεσμα του πολέμου

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago