Κόσμος

Με δημοσκοπική απόσταση ασφαλείας, το προβάδισμα του Μακρόν, εκτιμούν οι αναλυτές

Μόλις 5 ημέρες απέμειναν στην «κούρσα» των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία και και όλες οι δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά τον πρώτο γύρο της 10ης Απριλίου δίνουν προβάδισμα από 7 έως 12 ποσοστιαίες μονάδες στον Εμμανουέλ Μακρόν.


Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos Sopra Steria, που δημοσιεύτηκε χθες Δευτέρα, δύο 24ωρα πριν το κρίσιμο ντιμπέιτ των δύο μονομάχων, ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστό 56% στην πρόθεση ψήφου έναντι της Λεπέν συνεχίζοντας να διευρύνει το προβάδισμά του. Η ίδια σφυγμομέτρηση δείχνει ότι 28% των ψηφοφόρων πιθανώς θα προτιμήσει την αποχή, ενώ από εκείνους που ψήφισαν τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν στον πρώτο γύρο, το 38% σκέφτεται να στηρίξει τον Μακρόν και το 16% τη Λεπέν.

Από τους υποστηρικτές του Πράσινου υποψηφίου Γιανίκ Ζαντό το 61% κλίνει προς τον απερχόμενο πρόεδρο, ενώ το 7% πιθανώς θα ψηφίσει την υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού. Μεταξύ των ψηφοφόρων που είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν, το 86% έχει ήδη κάνει την επιλογή του έναντι του 14% που δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του.

Στην συνολική εικόνα που δίνει το Politico.eu για την επικείμενη αναμέτρηση η ψαλίδα δείχνει να ανοίγειξανα ελαφρώς την ώρα που τα επιτελεία των δύο υποψηφίων ετοιμάζονται πυρετωδώς για το αυριανό μεγάλο debate Μακρόν – Λεπέν που αναμένεται να δώσει τροφή στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και να ωθήσουν τους Γάλλους στην τελική τους επιλογή.

Το 2017, η Μαρίν Λε Πεν είχε βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο στη διάρκεια του ντιμπέιτ, το οποίο παρακολούθησαν 16 εκατ. τηλεθεατές. Η Λε Πεν επέμεινε χθες ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένη αυτή τη φορά. «Ελπίζω να αποτελέσει μια αληθινή αντιπαράθεση ιδεών κι όχι μια συνέχεια των υβριστικών, ψεύτικων ειδήσεων και ακροτήτων που άκουσα την περασμένη εβδομάδα», είπε στη διάρκεια προεκλογικής εμφάνισής της στη Νορμανδία, όπου ήρθε τρίτη στον πρώτο γύρο.

Ο Μακρόν την ίδια ώρα, συνεχίζει να κερδίζει τις εντυπώσεις στους σοσιαλιστές αλλά και την Γαλλική Δεξιά, καθώς μετά τη στήριξη από τους προκατόχους του στο ύπατο αξίωμα της χώρας, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, μπορεί να υπολογίζει και σε εκείνη της κόρης του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ. Η Κλωντ Σιράκ και ο σύζυγός της, πρώην ΓΓ της γαλλικής προεδρίας, Φρεντερίκ Σαλά Μπαρού, απευθύνουν σήμερα έκκληση στους Γάλλους ψηφοφόρους να ψηφίσουν μαζικά Μακρόν.

«Όπως έλεγε στη διάρκεια της ζωής του ο Ζακ Σιράκ, είναι η ώρα της μάχης κατά του εξτρεμισμού», σημειώνουν σε δήλωσή τους στο Γαλλικό Πρακτορείο υπογραμμίζοντας ότι «η κατάσταση είναι απείρως πιο σοβαρή σήμερα από ό,τι το 2017 και το 2002», όπου το Εθνικό Μέτωπο (νυν «Εθνική Συσπείρωση») είχε περάσει στον δεύτερο γύρο.

Επικρίνοντας ξεκάθαρα τη θέση που υιοθέτησε το δεξιό κόμμα Les Républicains, αλλά και η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν σημειώνουν ότι «ενόψει αυτής της πραγματικότητας, η απάντηση δεν είναι να πούμε: «να μην πάει ούτε μία ψήφος στη Μαρίν Λεπέν», που είναι μια μορφή μη λήψης αποφάσεων, αλλά στη σαφή και ξεκάθαρη έκκληση για την ψήφο υπέρ του Μακρόν. Προς το παρόν, μόνο ένα πράγμα μετράει: δεν πρέπει να λείψει ούτε μία ψήφος από τον Εμανουέλ Μακρόν».

Έτσι λοιπόν, ο «φόβος» για την Λε Πεν, φαίνεται να προσθέτει «κουκιά» στο σακούλι του Μακρόν. Στο πλευρό του βρέθηκαν και οι σοσιαλιστές πρώην πρωθυπουργοί Λιονέλ Ζοσπέν και Μανουέλ Βαλς. Μάλιστα, ο τελευταίος θα συμμετάσχει απόψε και σε ανοιχτό διάλογο με το κοινό, για να στηρίξει την υποψηφιότητα Μακρόν, έναντι της Λε Πεν.

Παράλληλα ο Σοσιαλιστής πρώην υπουργός και από τους συνοδοιπόρους του Φρανσουά Μιτεράν, Ζαν Πιερ Σεβενμάν με άρθρο του στην εφημερίδα Le Monde επιχειρηματολογεί ότι η επανεκλογή Μακρόν είναι καίριας σημασίας για να υπερπηδήσει η Γαλλία τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά ρήγματα που διατρέχουν την κοινωνία της. Κι υπογραμμίζει τη βούληση του Γάλλου προέδρου να συνεχίσει τη βιομηχανική ανάκαμψη της χώρας εκφράζοντας την επιθυμία να συσταθεί ένα ισχυρό υπουργείο Παιδείας, Ανώτατης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η Δημοκρατία.

Με αγωνία περιμένει πάντως, το επιτελείο του απερχόμενου Γάλλου προέδρου, την συνέντευξη του Ζαν Λυκ Μελανσόν, μήπως πάρει μια πιο ξεκάθαρη απόφαση, πέρα απο την αρνητική ψήφο στην Λε Πεν

Μάλιστα απόψε, στο γαλλικό δίκτυο BFMTV αναμένεται να είναι η πρώτη του τοποθέτηση μετά και τη δημοσκόπηση που διενήργησε μεταξύ των «Ανυπότακτων» και στην οποία απουσίαζε ως επιλογή η Μαρίν Λε Πεν και έδειξε αναφορικά με την πρόθεση ψήφου για το δεύτερο γύρο ότι το 27,65% σκέφτονται να ρίξουν λευκό ή άκυρο, έναντι 33,4% που λένε ότι θα ψηφίσουν Μακρόν και 29% που θα προτιμήσουν την αποχή.

Πάντως ακόμα και χωρίς τον Μελανσόν, ο Εμμανουέλ Μακρόν , έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στο πλευρό του διανοούμενους όπως ο πρώην υπουργός του Φρανσουά Μιτεράν, Ρομπέρ Μπαταντέρ, , αλλά και πλήθος οργανώσεων και συλλογικοτήτων με μεγάλη επιρροή στο γαλλικό κοινό όπως το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Fondation Abbé Pierre, την Licra, την Διεθνή Ένωση κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού, που μάλιστα επικροτεί την αναδημοσίευση απο χρήστες του twitter του βίντεο που ειχε αναρτήσει πριν απο 10 χρόνια στον λογαριασμό της στο YouTube με μια γυναίκα με τα χαρακτηριστικά της Μαρίν Λε Πεν να ξεβάφεται μπροστά σε έναν καθρέφτη και να μοιάζει ίδια όταν ειναι άβαφη με τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον ακροδεξιό ηγέτη, με το αντιευρωπαϊκό, ρατσιστικό και αντισημιτικό πρόγραμμα.


Ειδήσεις σήμερα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago