Κόσμος

Μεγάλη αύξηση στις ροές μεταναστών στην ΕΕ, βλέπει η Frontex το πρώτο τρίμηνο του 2022, χωρίς αυτές να συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το πλήθος των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς άδεια τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους έχει αυξηθεί στα υψηλότερα επίπεδα του από το 2016, εξαιρουμένων των προσφύγων που φθάνουν από την Ουκρανία, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία συνόρων και ακτοφυλακής της ΕΕ.

Η Frontex υπολόγισε ότι περισσότερες από 40.300 «παράνομες διελεύσεις» πραγματοποιήθηκαν στην ΕΕ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, αύξηση κατά 57% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, οι περισσότεροι από τη Συρία αλλά και πολλοί Ιρακινοί, εισήλθαν στην ΕΕ το 2015. Η άφιξή τους πυροδότησε μια μεγάλη πολιτική κρίση στην Ευρώπη, καθώς τα έθνη διαφωνούσαν για το ποιος έπρεπε να τους φροντίσει, και οι εντάσεις εξακολουθούν να παραμένουν.

Φέτος, σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Ουκρανία λόγω του πολέμου . Η Πολωνία έχει υποδεχθεί περισσότερους από τους μισούς από αυτούς, ενώ η Ουγγαρία δέχθηκε σχεδόν μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ. Και οι δύο χώρες αρνήθηκαν να υποχρεωθούν να δεχθούν πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ μετά το 2015.

Η Frontex αναφέρει ότι ο αριθμός των προσπαθειών εισόδου στην Ευρώπη χωρίς άδεια μέσω των Δυτικών Βαλκανίων υπερδιπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, με πάνω από 18.300 εντοπισμένες διελεύσεις. Οι περισσότεροι ήταν Σύροι και Αφγανοί.
Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 5.100 προσπάθειες μέσω της Κύπρου, τριπλάσια ετήσια αύξηση.

Η Frontex τονίζει επίσης ότι ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούσαν να φτάσουν στη Βρετανία μέσω της Μάγχης σχεδόν τριπλασιάστηκε στις αρχές του 2022 στις 8.900 σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους και περίπου οι μισοί εμποδίστηκαν να αναχωρήσουν.

Αναλυτικά, όπως τα καταγράφει η Frontex:

Δυτικά Βαλκάνια (+115% το 1ο τρίμηνο)
Η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων αντιπροσώπευε σχεδόν τις μισές παράνομες διελεύσεις των συνόρων τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Ο συνολικός αριθμός για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου υπερδιπλασιάστηκε σε πάνω από 18.300.

Τον Μάρτιο, ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εντοπίστηκαν στην περιοχή σχεδόν τριπλασιάστηκε σε 6650. Οι κύριες εθνικότητες που εντοπίστηκαν ήταν Σύριοι και Αφγανοί.

Ανατολική Μεσόγειος (+132%)
Στην διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου ο αριθμός αφίξεων παράτυπων μεταναστών υπερδιπλασιάστηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου με περισσότερες από 7.000 διελεύσεις. Η σημαντική αύξηση οφείλεται στους εντοπισμούς παράνομων διελεύσεων των συνόρων στην Κύπρο, οι οποίες τριπλασιάστηκαν σε πάνω από 5.100 (σε 7.005 ανιχνεύσεις για όλη τη διαδρομή Eastern Med).

Τον Μάρτιο, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν επίσης διπλασιάστηκε σε σχεδόν 3.250. Οι κύριες εθνικότητες που εντοπίστηκαν ήταν Νιγηριανοί και Κονγκολέζοι.

Διαδρομή Δυτικής Αφρικής (+70%)
Ο αριθμός των ανιχνεύσεων στη διαδρομή της Δυτικής Αφρικής αυξήθηκε κατά 70% το πρώτο τρίμηνο σε περίπου 5.850, παρόλο που το σύνολο μόνο για τον μήνα Μάρτιο μειώθηκε κατά δύο τρίτα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν σε περίπου 360. Οι κύριες εθνικότητες που εντοπίστηκαν ήταν η Μαροκινή και η Γουινέα.

Ανατολικά χερσαία σύνορα (+714%)
Το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα ανατολικά χερσαία σύνορα σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μεταναστευτικών οδών. Αυτό οφειλόταν στο ότι ορισμένοι Ουκρανοί πολίτες προσπάθησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα μεταξύ συνοριακών σημείων διέλευσης, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των Ουκρανών έφτασε νόμιμα μέσω τακτικών συνοριακών σημείων διέλευσης. Ο συνολικός αριθμός ανιχνεύσεων επταπλασιάστηκε σε πάνω από 950.

Μόνο τον Μάρτιο, ο αριθμός των ανιχνεύσεων παράνομων διελεύσεων των συνόρων στην περιοχή αυξήθηκε 12 φορές και ξεπέρασε τις 600.

Μάγχη (+190%)
Ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που προσπάθησαν να διασχίσουν τη Μάγχη προς το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι στιγμής φέτος σχεδόν τριπλασιάστηκε από πριν από ένα χρόνο σε περισσότερους από σχεδόν 8.900, οι μισοί από αυτούς εμποδίστηκαν να αναχωρήσουν και οι μισοί διασώθηκαν από τις βρετανικές αρχές. Οι χερσαίες περιπολίες και οι δραστηριότητες εναέριας επιτήρησης εντόπισαν το 55% των αναχωρήσεων και αυτά τα στοιχεία που συνεργάζονται αποτελούν βασικούς παράγοντες που επιτρέπουν τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόληψη των θαλάσσιων διελεύσεων.

Ειδήσεις σήμερα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago