Λεφτά δεν υπάρχουν: Τέλος στο κοινωνικό μέρισμα

Την ώρα που η κυβέρνηση επικαλείται τη θετική πορεία της οικονομίας και παρουσιάζει μία εικόνα ισχυρής ανάκαμψης το οικονομικό επιτελείο δίνει οριστικό τέλος στη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος που ακόμη και στην περίοδο των μνημονίων αποτέλεσε σημαντική ενίσχυση για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά. Η επιλογή αυτή κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση εν μέσω κύματος ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την Παρασκευή δεν θα περιλαμβάνει ιδιαίτερες εκπλήξεις, σε ότι αφορά των σκέλος των παροχών και το κοινωνικό μέρισμα.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το έλλειμμα λόγω των εκτάκτων γεγονότων, φυσικές καταστροφές και αύξηση του κόστους στην ενέργεια έχουν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με πάνω από 1 δις ευρώ και ως εκ τούτου περιορίζει τα όποια περιθώρια για επιπλέον παροχές.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δοθεί ένα ποσό, εν είδη κοινωνικού μερίσματος σε κάποιες κοινωνικές ομάδες, π.χ. οι υγειονομικοί ή ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι (π.χ. κάτω από τα 600 ευρώ). Εκείνο που σίγουρα αποκλείεται είναι να δοθεί μέρισμα σε εκτεταμένη βάση που θα θυμίζει μέρισμα των προηγούμενων ετών κι αυτό διότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Ακόμη όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι και οι όποιες οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, όταν θα υπάρχει και μία πιο σαφής εικόνα για το μέγεθος της ανάπτυξης, η οποία σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις από το υπουργείο Οικονομικών θα διαμορφωθεί τελικά στην περιοχή του 7%. Να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο προβλέπεται ανάπτυξη 6,1%, ενώ η Κομισιόν στην πρόσφατη αναθεώρησή την τοποθετεί στο 7,1%.

Παραδοσιακά το κοινωνικό μέρισμα δίνονταν κάθε χρονιά στο τέλος της και αφορούσε ένα μέρος της υπέρβασης του στόχου στο πλεόνασμα. Πέρυσι είχε χορηγηθεί κοινωνικό μέρισμα, αλλά σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων όσο και στο τελικό ποσό.

Να σημειωθεί ότι πριν μερικές εβδομάδες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε δηλώσει σχετικά με τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ότι «έχουμε σοβαρό έλλειμμα, δεν μπορώ να εισηγηθώ κάτι τέτοιο».

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από το υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 11,522 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 11,576 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2025.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44,131 δισ. ευρώ στους πρώτους 10 μήνες του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 338 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους επιβαρύνουν η αυξημένη πλέον επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος αλλά και το επίσης διογκωμένο αυτόν τον χειμώνα επίδομα θέρμανσης.

Με πληροφορίες απο το newsit.gr

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago