Categories: Κόσμος

Επικράτηση της κεντροαριστεράς στην Ιταλία μετά τη Γερμανία

Λίγες ώρες μετά το τέλος του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα exit poll επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, καταγράφοντας νίκη της κεντροαριστεράς, μετά την επικράτηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη Γερμανία.

Η Νάπολη και η Μπολόνια εξέλεξαν Κεντροαριστερούς δημάρχους ήδη από τον πρώτο γύρο. Το ίδιο αποτέλεσμα και στο Μιλάνο, όπου ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Giuseppe Sala (και αυτός της Κεντροαριστεράς) επανεξελέγη με ποσοστό ψήφων 57.73% επί του συνόλου, μεταδίδει η ΕΡΤ. Παράλληλα, θα πρέπει να περιμένουμε τον δεύτερο γύρο (17-18 Οκτωβρίου) για να μάθουμε ποιοι θα είναι οι δήμαρχοι του Τορίνο και της Τεργέστης.

Ενδιαφέρουσα η κατάσταση της Ρώμης, όπου ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί μεταξύ του Δεξιού υποψήφιου κ. Enrico Michetti (Αδέλφια της Ιταλίας) και του Κεντροαριστερού κ. Gualtieri (Δημοκρατικό Κόμμα), ο οποίος υπήρξε και Υπουργός Οικονομικών στην δεύτερη κυβέρνηση του Giuseppe Conte.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, οι ηγέτες των κομμάτων σχολίασαν τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, κ. Enrico Letta, εν θερμώ είπε πως “αυτή η μεγάλη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος και της Κεντροαριστεράς ενισχύει την Ιταλία και την Κυβέρνηση: είμαστε ξανά σε αρμονία με τη χώρα”.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, είπε πως “Η Δεξιά κέρδισε όταν είχε έναν ομοσπονδιακό. Χωρίς τον Berlusconi δεν κερδίζει πια» και υπογράμμισε πως στην περίπτωση της Κεντροαριστεράς “ο Γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος είναι ο ομοσπονδιακός της Κεντροαριστεράς, αλλά θα το έλεγα ακόμα κι αν ο Γραμματέας ήταν κάποιος άλλος, επειδή το Δημοκρατικό Κόμμα είναι το κέντρο βάρους ενός μεγάλου πολιτικού συνασπισμού”.

Ο επικεφαλής του Κόμματος της Lega, κ. Matteo Salvini, δεν έκρυψε την απογοήτευσή του σε δημόσια αυτοκριτική (mea culpa, όπως το ονομάζουν πολλές ιταλικές εφημερίδες σήμερα) χθες στις κάμερες, δηλώνοντας πως σε πολλές πόλεις η Κεντροδεξιά άργησε να επιλέξει τους υποψηφίους της. Επίσης είπε πως “πρέπει να είμαστε πιο συγκεκριμένοι για την πραγματική ζωή. Δεν μπορούμε να χάνουμε χρόνο σε ιδιωτικές υποθέσεις”, με ξεκάθαρη αναφορά στις υποθέσεις που έπληξαν την Ιταλική Δεξιά την τελευταία εβδομάδα, και εξέφρασε την ελπίδα κανείς να μην χρησιμοποιεί την ψήφο “για την ανατροπή της Κυβέρνησης”.

Σήμερα ο Salvini προέβη σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και ασχολήθηκε ξανά με το γεγονός πως το περασμένο διήμερο υπήρξε πολύ μικρή προσφυγή στις κάλπες από τον κόσμο: “χωρίς να βρίσκουμε δικαιολογίες: εάν οι μισοί πολίτες επιλέξουν να μην ψηφίσουν, σίγουρα δεν φταίνε αυτοί, φταίμε μόνο εμείς. Για τα λάθη, τους καυγάδες και τις καθυστερήσεις μας: ας μου και ας μας γίνει μάθημα”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος για την υψηλή αποχή και η επικεφαλής του Δεξιού κόμματος ‘Αδέλφια της Ιταλίας’, κα. Giorgia Meloni, η οποία είπε πως δεν πρόκειται περί “πολιτικής κρίσης αλλά κρίσης δημοκρατίας” και υπογράμμισε πως “το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό, και το πιο σημαντικό είναι η Ρώμη”, αναφερόμενη στον υποψήφιο του κόμματός της, κ. Michetti.

Στο σημείο αυτό η κα. Meloni απευθύνθηκε προκλητικά ενάντια στον κ. Letta και το Δημοκρατικό Κόμμα: “Εάν o Letta και το Δημοκρατικό Κόμμα είναι συνεπείς με όσα δηλώνουν και είναι τόσο σίγουροι για τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους, προκαλώ τον Γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος. Αν υποθέσουμε ότι είναι και ο ίδιος διαθέσιμος, το κόμμα ‘Αδέλφια της Ιταλίας’ είναι διατεθειμένο να ψηφίσει τον Μάριο Ντράγκι ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρκεί να πάμε αμέσως στις κάλπες και να μετρηθούμε σε ανοιχτό πεδίο σε ελεύθερες εκλογές”.

Τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν έναν ξεκάθαρο ηττημένο: το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο έχασε σε πολλά μέτωπα σε όλη την Ιταλική επικράτεια, ειδικά όταν παρουσιάστηκε μόνο του και χωρίς συνεργασία με το Δημοκρατικό Κόμμα. Σε αυτό το σημείο, το σχόλιο του νέου προέδρου του Κινήματος και πρώην πρωθυπουργού, κ. Giuseppe Conte, δείχνει με μεγάλη διπλωματία την ελπίδα για το μέλλον, αλλά και την απογοήτευση.

Ο Conte μίλησε για “τεράστιες δυνατότητες της νέας πορείας” του Κινήματος, μια πορεία που ξεκίνησε λίγο πριν κατατεθούν οι λίστες και που δεν μπόρεσε “να τα ξεδιπλώσει όλα”, ενώ ο ίδιος δεν απέκλεισε τη δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας με “προοδευτικές δυνάμεις”.

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago