Κόσμος

Δυτικοί αξιωματούχοι: Δεν βλέπουν άμεσα τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διανύει ήδη την 51η ημέρα και τις διπλωματικές προσπάθειες να δείχνουν βαλτωμένες, όπως εξάλλου είπε ο ίδιος ο Πούτιν πριν από λίγες ημέρες, τα μηνύματα απ’ τη Δύση για ένα διαφαινόμενο τέλος στις εχθροπραξίες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο CNN, καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν όλο και περισσότερο ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμο τέλος στη σύγκρουση.

Πολλοί από τους αξιωματούχους που μίλησαν με το CNN τόνισαν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πόσο θα συνεχιστεί ο πόλεμος, αλλά αρκετοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τελικοί στόχοι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αλλάξει και είναι απίθανο να επιδιώξει διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν αντιμετωπίσουν στρατιωτική ήττα.

Η σκέψη ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια μακροπρόθεσμη σύγκρουση αντιπροσωπεύει μια αξιοσημείωτη αλλαγή από τις πρώτες μέρες του πολέμου, όταν η Ρωσία αναμενόταν να καταλάβει γρήγορα την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, και υπογραμμίζει τις αποτυχίες της Μόσχας στο πεδίο της μάχης, σύμφωνα με τη Δύση.

Όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο πιο βάναυσος είναι ο ανθρωπιστικός φόρος για τον λαό της Ουκρανίας, σχολιάζει σχετικά το δημοσίευμα του CNN. Και ενώ οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι είναι πιθανό να συνεχιστεί η διεθνής αποφασιστικότητα για την παροχή υψηλού επιπέδου υποστήριξης στην Ουκρανία, αναγνώρισαν ότι μπορεί να υπάρχουν πολύ πραγματικές πρακτικές προκλήσεις σχετικά με τα όπλα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι οι μάχες στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι «παρατεταμένες» και θα συνεχιστούν «για μήνες ή και περισσότερο».

Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου και οι βοηθοί τους κάνουν σιωπηλά σύγκριση με τον πόλεμο της Κορέας, ο οποίος διήρκεσε τρία χρόνια, προσθέτει το δημοσίευμα του CNN.

Δύο άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι μάχες στην ανατολική Ουκρανία -όπου εκτιμάται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ξεκινήσουν μια νέα επίθεση – μπορεί να διαρκέσουν τέσσερις έως έξι μήνες και στη συνέχεια να οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Ο Μπλίνκεν «συζήτησε με τους ομολόγους του την ανησυχία μας ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να παραταθεί, αλλά όλες οι δεσμεύσεις του περιστρέφονται γύρω από τον καλύτερο τρόπο για να σταματήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η έναρξη των νέων ρωσικών μαχών στο Ντονμπάς θα μπορούσε να είναι εβδομάδες μακριά, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φύση της υποστήριξής μας είναι τόσο σημαντική, ότι παρέχουμε όπλα, τον εξοπλισμό που χρειάζονται οι Ουκρανοί για να κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν».

Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι «έχουμε κάνει πολλά και έτσι πιστεύουμε και πάντα πιστεύαμε στους Ουκρανούς εταίρους μας. Αλλά καθώς ο αγώνας διπλασιάζεται, τόσο ενισχύεται η δέσμευσή μας να τους δώσουμε όπλα και εξοπλισμό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν», προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί έχουν χρησιμοποιήσει ορισμένα οπλικά συστήματα «με μεγάλο αποτέλεσμα».

Πηγή: Εφ.Συν.

 

EURACTIV: H επόμενη μέρα στην Ευρώπη χωρίς ρωσική ενέργεια

Η Γερμανία είναι «χαμένη» του πολέμου, αλλά ποιά θα είναι η αντίδρασή της;

Moskva: Είχε πυρηνικά; – Από τη «Δόξα» στον.. βυθό

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago