Κόσμος

Αργεντινή: Διαδηλώσεις για την ακρίβεια – οι τιμές αλλάζουν κάθε 4-5 μέρες

Χιλιάδες άτομα πλημμύρισαν του δρόμους του Μπουένος Άιρες χθες καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στη χώρα, με τα ποσοστά του να ξεπερνούν το 16% μέσα σε ένα τρίμηνο με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να γονατίζουν υπό το βάρος των ολοένα αυξανόμενα τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ, στο ρεύμα, τα φάρμακα και τα καύσιμα. Εν μέσω αύξησης των τιμών «κάθε τέσσερις-πέντε μέρες» οι πολίτες ζητούν άμεσα μέτρα ανακούφισης από την κυβέρνηση προκειμένου να χαλαρώσει «η θηλειά που σφίγγει» το λαιμό τους.

Η άνοδος των τιμών τον Μάρτιο που ανακοινώθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INDEC) ήταν αλματώδης (+6,7%, έπειτα από το 3,9% του Ιανουαρίου και το 4,7% του Φεβρουαρίου), κάτι που σημαίνει ότι αθροιστικά το πρώτο τρίμηνο έφθασε το 16,1%. Ενώ το τελευταίο δωδεκάμηνο ο πληθωρισμός έφτασε το 55,1% τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σηματοδοτώντας μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον κόσμο.

Ο καλπασμός του, που επιταχύνθηκε από τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις, θέτει υπό ολοένα εντονότερη αμφισβήτηση τον στόχο της κυβέρνησης να τον ελέγξει το 2022. Κάτι που αποτελεί, μαζί με τη μείωση του ελλείμματος, αναπόσπαστο μέρος της πρόσφατης συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αναχρηματοδότηση του δανείου 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε η Αργεντινή από τον χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσινγκτον.

Με βάση την τάση του πρώτου τριμήνου ο πληθωρισμός ενδέχεται, κατά τις προβλέψεις αναλυτών, να αγγίξει το 60% φέτος. Πολύ πάνω από το 50,9% που καταγράφηκε το 2021 και το φάσμα 38 ως 48% στο οποίο ήθελε να τον κρατήσει η κυβέρνηση φέτος.

Οι τομείς που επηρέασε περισσότερο πληθωρισμός τον Μάρτιο στη χώρα της Λατινικής Αμερικής αφορού κυρίως στους τομείς της εκπαίδευσης (+23,6%), της ένδυσης και της υπόθεσης (+10,9%), της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης (+7,7%) και των τροφίμων (+7,2%). Και αυτό παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες της κυβέρνησης με δέσμη διάφορων μέτρων το τελευταίο τρίμηνο ώστε να τον χαλιναγωγήσει.

Το ετήσιο πρόγραμμά της για τον έλεγχο των τιμών, μέσω συμφωνιών με τον ιδιωτικό τομέα, έχει επεκταθεί και συμπεριλαμβάνει κάπου 1.700 είδη, με ειδικές ετικέτες. Αυξήθηκε επίσης κατά 50% η αξία της «διατροφικής κάρτας», που αφορά 2,4 εκατ. μη προνομιούχους, και μπορεί να φθάνει ως και τα 110 ευρώ τον μήνα για μια οικογένεια με δύο παιδιά.

Όμως ο λογαριασμός δεν βγαίνει για εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής, όπως αυτοί που έπειτα από κάλεσμα συνδικάτων και συλλογικοτήτων που κάνουν αριστερή αντιπλίτευση στην κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντες (κεντροαριστερά) γέμισαν χθες την Πλατεία Μαΐου, απέναντι από το προεδρικό μέγαρο, για να ζητήσουν δραστικότερα μέτρα, ενίσχυση σε αγαθά και δουλειές.

Πολλοί διαδηλωτές τόνισαν πως δεν βλέπουν κανένα αντίκρισμα από την ανάκαμψη της οικονομίας (+10,3% το 2021, έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης). Και παρότι η φτώχεια μειώθηκε συνολικά (από το 40 στο 37,3%) στα τέλη του 2021, στα επίπεδα προ πανδημίας, τίποτε δεν άλλαξε για τους 10,8 εκατ. πολίτες της Αργεντινής κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι τιμές αυξάνονται κάθε 4-5 μέρες

«Αισθάνομαι ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, η οικονομία έχει ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης», είπε ο Μάριο Αλμάδα, 60χρονος οικοδόμος, που λαμβάνει επιδοματική βοήθεια, αλλά λέει πως τα χρήματα «φεύγουν σαν νερό» και «δεν φθάνουν καν για να αγοράσει τρόφιμα». Η κατάσταση «αρχίζει σιγά-σιγά να θυμίζει» τα χρόνια του 1980, όταν «οι τιμές το πρωί δεν ήταν ίδιες με τις τιμές το απόγευμα», πρόσθεσε με ανησυχία, αναφερόμενος σε μια ταραγμένη περίοδο που σημαδεύτηκε από υπερπληθωρισμό. Σήμερα, οι τιμές αυξάνονται «κάθε τέσσερις ως πέντε μέρες. Το σχοινί σφίγγει συνεχώς λίγο ακόμα, κι αρχίζει να μας πνίγει».

Την περασμένη εβδομάδα αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, και πάλι έπειτα από κάλεσμα οργανώσεων της αριστεράς, «κατασκήνωσαν» για 48 ώρες, κλείνοντας εν μέρει μεγάλη λεωφόρο στην καρδιά του Μπουένος Άιρες, για να προβάλουν τις ίδιες διεκδικήσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας Μαρτίν Γκουσμάν, που ανέμενε ότι ο Μάρτιος θα είναι «ο χειρότερος μήνας της χρονιάς» εξαιτίας του πληθωρισμού, επιχειρηματολόγησε πως «ο κόσμος γνωρίζει τη χειρότερη πληθωριστική κρίση των τελευταίων δεκαετιών Με τον πόλεμο (στην Ουκρανία) υπάρχει μεγάλη διαταραχή σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής».

Ωστόσο κάλεσε επίσης να υπάρξει «περισσότερη πολιτική στήριξη» στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, αναφορά γεμάτη αιχμές για τα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση συνασπισμού, μερικά εκ των οποίων τάσσεται κατά του νέου δανεισμού και της επιτροπείας από το ΔΝΤ, καθώς οι μνήμες από μια προηγούμενη περίοδο ακραίας λιτότητας στην Αργεντινή εξαιτίας αυτού είναι ακόμη νωπές.

Εξάλλου, κηρύσσοντας στην αρχή της χρονιάς «πόλεμο εναντίον του πληθωρισμού» ο πρόεδρος Φερνάντες προκάλεσε προληπτικές ανατιμήσεις «λόγω του φόβου παγώματός τους», σχολίασε ο οικονομολόγος Βίκτορ Μπέκερ του πανεπιστημίου Μπελγκράνο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ερευνητές εντόπισαν «πρόγονο» κολοσσιαίας «μαύρης τρύπας»

Κάτω από το όριο της φτώχειας άλλα 250 εκατ. άνθρωποι λόγω πολέμου, ακρίβειας και πανδημίας

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αλλάζει ή βουλιάζει; – Τα «στοιχήματα» και η «ανθρωπογεωγραφία» του πιο κρίσιμου συνεδρίου

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago