Πολιτική

Δύο συν δύο λόγοι που κρίνουν αν θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο

Ο φόβος μίας ενδεχόμενης κατάρρευσης, λόγω παρατεταμένου στροβιλισμού της χώρας στον πληθωριστικό τυφώνα, επαναφέρει τις σκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο. Η επίσημη πρωθυπουργική τοποθέτηση λέει ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά τα σενάρια για – εξ ανάγκης – εκλογικό αιφνιδιασμό παραμένουν στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και εκτιμήσεις που γίνονται πρέπει να σημειωθεί από τα επιτελεία τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΚΙΝΑΛ, που βλέπουν την ισχυρή πίεση την οποία δέχεται η κυβέρνηση, οι φθινοπωρινές κάλπες θα εξαρτηθούν από δύο βασικές προϋποθέσεις και εφόσον ισχύουν άλλες δύο κρίσιμες συνθήκες.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να πάει καλά ο τουρισμός το καλοκαίρι. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε εσπευσμένα την άρση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ειδικοί διαφωνούν με την πρόωρη χαλάρωση και μάλιστα την ώρα που χάνουν καθημερινά από τον ιό δεκάδες άνθρωποι της ζωή τους.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να επιβεβαιωθούν οι φόβοι για ευρωπαϊκή επιστροφή σε αυστηρά δημοσιονομικά πλαίσια. Εάν ο «κορσές» αυτός επιστρατευτεί και πάλι από τις Βρυξέλλες, όπως άλλωστε προβλέπεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και διαβουλεύσεις που έγιναν την τελευταία διετία, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση λόγω της εύθραυστης οικονομίας και της αλόγιστης διαχείρισης στη διετία της πανδημίας. «Δεν θα μπορεί να κάνει ούτε προϋπολογισμό για το 2023» λένε με χαρακτηριστικό τρόπο για την κυβέρνηση καλά ενημερωμένες πηγές, αποκλείοντας έτσι το οποιοδήποτε περιθώριο προεκλογικών εξαγγελιών και υποσχέσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν τα πράγματα πάνε σε αυτό το μοτίβο.

Ωστόσο αυτές οι δύο προϋποθέσεις δεν είναι αρκετές για να πείσουν τον πρωθυπουργό να καταφύγει σε εκλογές το φθινόπωρο. Απαιτείται να ισχύουν και δύο συνθήκες. Η πρώτη αφορά στην πανδημία. Να μην υπάρξει δηλαδή νέα έξαρση και να μην επιστρέψει η χώρα σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Και η δεύτερη, ενδεχομένως πιο σημαντική απ’ όλους τους άλλους παράγοντες, σύμφωνα με τους πιο κυνικούς, πολιτικά, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφορά στα… γκάλοπ. Σενάριο πρόωρων εκλογών εξετάζεται εφόσον η ΝΔ μπορεί να αναδειχθεί νικήτρια, διότι να παραδώσει οικειοθελώς την εξουσία νωρίτερα, δεν είναι στις επιλογές της, όπως ίσως ισχύει για κάθε κυβέρνηση, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Άρα, προσθέτουν οι πιο εχέφρονες, ο κ. Μητσοτάκης θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις για το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο, μόλις αυτά τα δεδομένα στα χέρια του, ήτοι όχι νωρίτερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε θα αξιολογεί όλα τα στοιχεία γύρω από τα συγκεκριμένα μέτωπα, στα οποία κρίνονται οι εξελίξεις και, ουσιαστικά, η τύχη της κυβέρνησής του.

Διαβάστε επίσης:

Η γαλλική αντιευρωπαϊκή ακροδεξιά και η αγωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Αλέξης Τσίπρας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: «Σύντομα θα κληθούμε να “βγάλουμε τα κάστανα από την φωτιά”»

Νίκος Παππάς στο Politicus.gr: ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago