Προσέγγιση των ψηφοφόρων της γαλλικής Αριστεράς, επιχείρησε χθες βράδυ ο Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στο κανάλι TF1.
«Ο οικολογικός σχεδιασμός είναι συμβατός προς το δικό μου πολιτικό πρόγραμμα», είπε ο Μακρόν, σημειώνοντας πως πολλές από τις προτάσεις των οικολόγων, κυρίως δε αυτές που αφορούν την ποιότητα του αέρα και των υδάτων είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πρέπει να εφαρμοστούν.
Εμφανίστηκε και πάλι έτοιμος να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το συνταξιοδοτικό και να τις «εμπλουτίσει» με προτάσεις που έρχονται τόσο από τα κόμματα της αριστεράς όσο και από τους οικολόγους. Σημείωσε ωστόσο ότι καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι η τόνωση της ανάπτυξης ούτως ώστε να υπάρχουν πρόσθετοι πόροι για την στήριξη του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας.
Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε την ανάγκη μεταρρύθμισης της συμφωνίας του Σένγκεν, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να καταργηθεί όπως προτείνει η ακροδεξιά αλλά να μεταρρυθμιστεί δίνοντας τα μέσα στις χώρες μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα για να τα προστατέψουν καλύτερα.
Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την παροχή ασύλου, τονίζοντας επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες ούτως ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής τους.
Ερωτηθείς με ποιους θα συνεργαστεί για να κυβερνήσει αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, ο Μακρόν δήλωσε ανοιχτός σε συνεργασίες με πρόσωπα που έχουν «κοινές ιδέες» και επιθυμούν «να δραστηριοποιηθούν».
Στη συνέχεια, ο υποψήφιος πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιθυμία του να μεταρρυθμίσει την Παιδεία και την Υγεία, κάνοντας λόγο για «τις δύο κύριες μεταρρυθμίσεις των επόμενων ετών».
Ως προς τα ζητήματα της ασφάλειας, ο Μακρόν δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του μειώθηκαν οι κλοπές και οι ληστείες ωστόσο αυξήθηκε η βία κυρίως η ενδοοικογενειακή. Υποσχέθηκε ενίσχυση της αστυνομίας και περισσότερες περιπολίες ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά ζητήματα ο Μακρόν δήλωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις φόρων όχι όμως με αύξηση του δημόσιου χρέους, αλλά μέσω αύξησης του Γαλλικού ΑΕΠ.
Σε πληθωρισμό και δημοψηφίσματα, εστιάζει η Λε Πεν
Την ώρα που ο Γάλλος προεδρος προσέγγιζε την γαλλική Αριστερά, η Μαρίν Λεπέν υπερασπίζονταν στο France 2, τη φιλοδοξία της να μειώσει τον ΦΠΑ στην ενέργεια από το 20% στο 5,5%.
Για την ίδια, το μέτρο αυτό είναι ικανό να περιορίσει την άνοδο των τιμών, ενώ αντίθετα σημείωσε πως «οι επιδοτήσεις που παρέχει η κυβέρνηση επιδεινώνουν τον πληθωρισμό». Όπως είπε «τα μεσαία στρώματα δεν ωφελούνται ποτέ από τίποτα», ενώ εξέφρασε τη λύπη της γιατί, όπως είπε, στο τέλος της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, υπάρχουν «400.000 επιπλέον φτωχοί άνθρωποι».
Μιλώντας για το πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που θα ήθελε να χαράξει και ιδιαίτερα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την Ρωσική εισβολή, η υποψήφια της «Εθνικής Συσπείρωσης» είπε ότι θέλει «να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα των καταστάσεων». «Η Δύση θα είχε πολλά να χάσει μακροπρόθεσμα εάν η Ρωσία συνεργαζόταν με την Κίνα», συμπλήρωσε, επικαλούμενη έναν «οικονομικό, νομισματικό, ίσως και στρατιωτικό κίνδυνο». «Το λέμε realpolitik», συνέχισε, λέγοντας ότι «ο κόσμος σήμερα είναι πολυπολικός» ενώ τάχθηκε υπέρ μιας «διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ, με την Ινδία ή μια αφρικανική χώρα.
Τέλος, ανέφερε πως στην λήψη των εσωτερικών αποφάσεων στη Γαλλία θα πρέπει να συμμετέχουν και οι πολίτες, λέγοντας πως «το δημοψήφισμα θα γίνει ένα κλασικό εργαλείο λειτουργίας». Μάλιστα σημείωσε πως για το θέμα της θανατικής ποινής, θα μπορούσε να αποφασίσει ο Γαλλικός λαός για την επαναφορά της ως μέτρο και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει -το δημοψήφισμα – να χρησιμοποιείται για να πει ναι ή όχι σε κάποιον, αλλά σε κάτι». Συμπλήρωσε δε ότι αν εκλεγεί «θα χάσουμε τη συνήθεια να προσωποποιούμε την ψήφο», αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται στο μέτρο του δυνατού, να προχωρήσει σε αλλαγές ακόμα και του εκλογικού συστήματος στην περίπτωση που εκλεγεί.
Προστατευόμενοι μάρτυρες: Αυστηρή προειδοποίηση στην Αθήνα από την αντιπρόεδρο της Κομισιόν