Πολιτική

Στις 5,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την Prorata – Aπογοήτευση, απελπισία, φόβο και θυμό, αισθάνονται οι Έλληνες

Μικραίνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην πρόθεση ψήφου. Όπως καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Prorata για την «Εφημερίδα των Συντακτών» η διαφορά μειώθηκε στις 5,5 μονάδες, με την απογοήτευση, τον θυμό, την απελπισία και τον φόβο , να κυριαρχούν μεταξύ των συναισθήματων των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την έρευνα η ΝΔ καταγράφει στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου ποσοστό 30%, καταγράφοντας πτώση μίας ποσοστιαίας μονάδας σε σχέση με τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ποσοστό 24,5%, αυξημένο κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα.

Το ΚΙΝΑΛ χάνει 0,5% από την προηγούμενη καταμέτρηση και καταγράφει ποσοστό 12%. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜέΡΑ25 φαίνεται να μένει εκτός βουλής με ποσοστό στο 2%, όπως και οι Έλληνες του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

5,5 μονάδες συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα και 15,5 μονάδες αυτοί που δήλωσαν αναποφάσιστοι ή εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ψηφίσουν «άκυρο» – «λευκό» ή να απέχουν από τη διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά στην ερώτηση «Μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αύριο, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 45%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 46%, από 40% και 49% που συγκέντρωναν στη δημοσκόπηση του περασμένου Οκτωβρίου.

Δυσαρέσκεια για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Η συντριπτική πλειοψηφία, το 76% των ερωτηθέντων, χαρακτηρίζει ως σίγουρα ή μάλλον ανεπαρκή τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ το 96% εκφράζει πολύ μεγάλη ανησυχία για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το 91% για τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα και το 88% για τις ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.

Όσον αφορά στα συναισθήματα που διακατέχουν τους πολίτες «κερδίζουν» η απογοήτευση σε ποσοστό 43%, ο θυμός σε ποσοστό 34%, η απελπισία σε ποσοστό 27% και ο φόβος σε ποσοστό 20%.

Αναφορικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, στην πρώτη θέση (64%) βρίσκεται η ακρίβεια, στη δεύτερη θέση οι χαμηλοί μισθοί / Συνθήκες Εργασίας (34%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται τα Εθνικά Θέματα (22%).

Τέλος, στην ερώτηση «αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει μια νέα περίοδος οικονομικής λιτότητας τους επόμενους μήνες, ποιος κατά τη γνώμη σας θα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη;» το 44% απάντησε «Η κυβέρνηση της ΝΔ», το 20% «Όλες οι νυν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις», το 35% «Οι διεθνείς εξελίξεις» και 1% «δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Όλες οι Ειδήσεις

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago