Πολιτική

Ποια στελέχη του ΚΙΝΑΛ σαμποτάρουν την προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ

Βουνό, όπως φαίνεται έχει να ανέβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς οι εσωτερικές διαμάχες στο Κίνημα Αλλαγής, ιδίως για τις (όποιες) μετεκλογικές συνεργασίες και οι προσωπικές στρατηγικές στελεχών του, αποτελούν τροχοπέδη στη δυναμική επανάκαμψη του χώρου στο πολιτικό σκηνικό.

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή, ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου διαφώνησε με τον Κώστα Σκανδαλίδη για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Το περίεργο σκηνικό, με τη νεαρή βουλευτή να «διορθώνει» ενώπιον κοινού, το πιο έμπειρο και ιστορικό στέλεχος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, εξελίχθηκε στο «συμπόσιο» των Δελφών. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε το πολύ απλό (και ορθό συνταγματικά) ότι μπορούν να συνεργαστούν το δεύτερο με το τρίτο κόμμα για να συγκροτήσουν κυβέρνηση, εφόσον οι συσχετισμοί (τα «μαθηματικά») το επιτρέπουν.

Η κυρία Γιαννακοπούλου που συμμετείχε στο πάνελ, όχι μόνο διαφώνησε ανοιχτά, αλλά εξέφρασε και την άποψη, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, που δεν διαψεύστηκε πάντως, ότι «αυτό είναι εκτός γραμμής»!

Το πώς έφτασε η βουλευτής του Δυτικού Τομέα της Β’ Αθήνας να (νομίζει ότι) ερμηνεύει «αυθεντικά» την πολιτική στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη είναι ένα ξεχωριστό θέμα, που μάλλον πρέπει να απασχολήσει τον ίδιο τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Ο οποίος μάλιστα προτίμησε να αξιοποιήσει την κυρία Γιαννακοπούλου στη νέα ηγετικά ομάδα από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου και όχι την Χαρά Κεφαλίδου, για την οποία είχε εισηγήσεις τον περασμένο Δεκέμβριο, χωρίς όμως να τις αποδεχθεί, πιθανόν για να αποφύγει τη… μουρμούρα από τη Μεσσήνια στην καταγωγή, βουλευτίνα. Όπως επίσης είναι θέμα του αρχηγού να διαχειριστεί την πολυπραγμοσύνη της κυρίας Γιαννακοπούλου και κόρης πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία συνηθίζει να αμφισβητεί και την πρωτοκαθεδρία του έχει δώσει ο κ. Ανδρουλάκης στον Μιχάλη Κατρίνη για την εκπροσώπηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η κυρία Γιαννακοπούλου υιοθέτησε πλήρως την γραμμή του Άδωνη Γεωργιάδη, που πριν λίγο καιρό είχε χαρακτηρίσει περίπου αντισυνταγματικό ένα τέτοιο ενδεχόμενο! Ο υπουργός Ανάπτυξης είχε σπεύσει στη συνέχεια να μετριάσει τις εντυπώσεις από την ακραία δήλωσή του, μιλώντας για την πολιτική ορθότητα μίας τέτοια συνεργασίας (δεύτερου και τρίτου κόμματος), ισχυριζόμενος ότι έτσι παρακάμπτεται η λαϊκή βούληση.

Έκτοτε όχι μόνο ο κ. Γεωργιάδης δεν επανήλθε στο θέμα, αλλά ούτε άλλα στελέχη της ΝΔ επικαλέστηκαν την ιδιότυπη προσέγγιση που έκανε στο ζήτημα αυτό. Όμως η άποψή του φαίνεται ότι βρήκε ευήκοα ώτα στους κόλπους τους ΚΙΝΑΛ και φυσικά στην ομάδα που στήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο για την ηγεσία του Κινήματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στον κ. Γεωργιάδη και το «στρατόπεδο» Λοβέρδου, αλλά πλέον στη Χ. Τρικούπη αρχίζουν να παρατηρούν με προσοχή τέτοιες κινήσεις. Έχοντας πάντα προβληματισμό για την τυχόν προσωπική στρατηγική που μπορεί να εκφράσουν στελέχη αυτού του κλίματος.

Ως προς την πολιτική ουσία το κυριότερο είναι ότι μία άποψη, όπως αυτή της κυρίας Γιαννακοπούλου (και του κ. Γεωργιάδη βεβαίως) αποδυναμώνει εκ των προτέρων στον ρυθμιστικό και καταλυτικό ίσως ρόλο, που μπορεί να έχει το ΚΙΝΑΛ μετεκλογικά, είτε μετά την αναμέτρηση με την απλή αναλογική, είτε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και εφόσον βεβαίως δεν προκύψει αυτοδυναμία, ούτε σε πιθανές δεύτερες κάλπες.

Η δε άποψη ότι κυβερνητική συνεργασία νοείται μόνο με το πρώτο κόμμα, πέραν της προφανούς λανθασμένης πολιτικής και συνταγματικής προσέγγισης, εμφανίζει το ΚΙΝΑΛ να κινείται «μονόπατα» προς τη ΝΔ, εάν φυσικά επιβεβαιωθούν τα ως τώρα γκάλοπ και το κυβερνών κόμμα νικήσει στις εκλογές. Ουσιαστικά δηλαδή, η άποψη Γιαννακοπούλου/Γεωργιάδη υποκρύπτει μία προσπάθεια για συντήρηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και οικοδόμησης μίας προνομιακής σχέσης του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ. Κι αυτό είναι η πιο εκκωφαντική παραβίαση της γραμμής Ανδρουλάκη για την αυτόνομη παρουσία του Κινήματος Αλλαγής, με διμέτωπο αγώνα κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πάντα με επιδίωξη μίας κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο!

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παππάς στο Politicus.gr: ΣΥΡΙΖΑ από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στο Politicus.gr: «Το ΚΙΝΑΛ θα έχει τη δύναμη να ορίσει τις εξελίξεις»

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκινάει την Πέμπτη το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago