Κόσμος

Μαζική Ρωσική επίθεση αναμένεται στο Ντονμπάς – Οι τελευταίες μέρες της Μαριούπολης – Όπλα ζητάει ο Ζελένσκι

Περισσότερα όπλα από τη Δύση για να την βοηθήσουν να βάλει τέλος στην πολιορκία της Μαριούπολης και να αποκρούσει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση στα ανατολικά, ζητάει η Ουκρανία

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε τηλεοπτική ομιλία του, ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε χρήση χημικών όπλων, καθώς έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στην ανατολική περιφέρια του Ντονμπάς για μια νέα επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής που πλησιάζει τις επτά εβδομάδες.

«Όσον αφορά τα απαραίτητα όπλα, εξακολουθούμε να εξαρτώμαστε από τις προμήθειες, από τους εταίρους μας. Δυστυχώς δεν λαμβάνουμε όσα χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε γρηγορότερα αυτό τον πόλεμο … Ιδιαίτερα για να άρουμε την πολιορκία της Μαριούπολης», δήλωσε.

Ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκε προσωπικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αφότου αυτός ο τελευταίος εξαπέλυσε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, δήλωσε έπειτα από τις συνομιλίες που είχε χθες, Δευτέρα, στη Μόσχα ότι μια επίθεση στα ανατολικά «προετοιμάζεται σε μαζική κλίμακα».

Κατά την τακτική πρωινή ενημέρωση για τη ζώνη των συγκρούσεων, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως, εκτός από την προσπάθειά τους να ελέγξουν τη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν επίσης να καταλάβουν την Ποπάσνα, μια πόλη σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο ωρών με το αυτοκίνητο από το Λουχάνσκ, και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση προς την κατεύθυνση του Κουράκοβο, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν χρησιμοποιώντας πέντε από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους που συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα στην ανατολική Ουκρανία.

«Είναι πολύ πιο τρομακτικό να μείνεις και να καείς στον ύπνο σου από μια ρωσική οβίδα», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Απομακρυνθείτε, κάθε ημέρα η κατάσταση γίνεται και χειρότερη. Πάρτε τα απαραίτητα είδη σας και κατευθυνθείτε προς το σημείο αναχώρησης».

Συνολικά εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί για σήμερα, περιλαμβανομένου ενός για ιδιωτικά οχήματα από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως η Βρετανία εργάζεται με τους εταίρους της για να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες πληροφοριών ότι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποίησαν χημικούς παράγοντες σε επίθεσή τους στη Μαριούπολη.

«Ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων θα λάβει απάντηση και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για το ποιά θα μπορούσε να είναι η απάντηση αυτή», δήλωσε στο Sky News ο βρετανός υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπεϊ.

Ο διοικητής των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν δήλωσε πάντως σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως οι δυνάμεις του δεν έκαναν χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, παρά τους ουκρανικούς ισχυρισμους περί του αντιθέτου.

Νωρίτερα σήμερα η ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ είχε δηλώσει πως το Κίεβο ελέγχει ανεξακρίβωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης, κάτι που διαψέυδει κατηγορηματικά η Μόσχα.

Δυστακτικός ο Ολαφ Σολτς

Το ενδεχόμενο η Γερμανία να αποφασίσει μόνη της για την αποστολή βαρέων όπλων (τεθωρακισμένων, αεροσκαφών κλπ) στην Ουκρανία απέκλεισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απαντώντας εμμέσως στην υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ζήτησε τη Δευτέρα «να σταματήσουμε τις δικαιολογίες και να στείλουμε το συντομότερο δυνατό βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία».

«Δεν θα υπάρξει επιμέρους δράση της Γερμανίας. Έχουμε ήδη παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα το κάνουμε μόνοι μας. Αγωνιζόμαστε για ισορροπημένη δράση», δήλωσε ο καγκελάριος.

Η Γερμανία έχει έως τώρα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους, χειροβομβίδες και πολυβόλα, ενώ χθες η βιομηχανία Rheinmetall ανακοίνωσε ότι, εφόσον δοθεί η έγκριση της κυβέρνησης, μπορεί να παραδώσει έως και 50 άρματα μάχης στην Ουκρανία.

Υπέρ της συνέχισης της παράδοσης αμυντικού εξοπλισμού τάχθηκε και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι επίκειται ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago