Κόσμος

Η «επικίνδυνη» (αποτυχημένη;) αποστολή του καγκελάριου της Αυστρίας στη Μόσχα

Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου Καρλ Νέχαμερ στη Μόσχα προκάλεσε πολλά σχόλια και γέννησε πολλά ερωτηματικά. Αφενός γιατί ήταν πολύ διαφορετική από προηγούμενες επισκέψεις δυτικών αρχηγών κρατών στον Πούτιν. Αφετέρου γιατί ήταν η πρώτη φορά, που ένας δυτικός πολιτικός μίλησε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ρώσο «πολέμαρχο», από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής οι μόνοι που είχαν επαφές μαζί του, αλλά μέσω τηλεφώνου ήταν οι Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς.

Η επίσκεψη του Χριστιανοδημοκράτη καγκελάριου της μικρής και «αιωνίως ουδέτερης» Αυστρίας θεωρήθηκε ριψοκίνδυνη και για αυτό και προκάλεσε και αρκετές πολιτικές αντιπαραθέσεις, με πρώτους και καλύτερους τους συγκυβερνώντες Πράσινους να εκφράζουν μια έντονη δυσφορία, για το γεγονός ότι δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Ο Νέχαμερ μπορεί να απέρριψε την πρόταση για κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, αλλά σε κάθε περίπτωση φάνηκε να βγάζει κατά κάποιο τρόπο από την διεθνή απομόνωση τον Ρώσο πρόεδρο. Κι αυτό προκάλεσε αρνητικά σχόλια.

Εντονη κριτική και αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητα του ταξιδιού αυτού εκφράστηκε κυρίως από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που είναι υπέρ μιας σκληρής στάσης απέναντι στη Μόσχα με χαρακτηριστικότερα τα παραδείγματα των Σλοβάκων και των Λιθουανών, που πλειοδοτούν σε εκκλήσεις για ενίσχυση της Ουκρανίας με περισσότερο σύγχρονο πολεμικό υλικό και κανένα διάλογο με τη Μόσχα.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται

Μάλιστα το ραντεβού έγινε την ημέρα που όλοι ανέμεναν να ξεκινήσει η τελική επίθεση εναντίον της μαρτυρικής Μαριούπολης και ενώ ο Πούτιν ανακοίνωνε ότι την ηγεσία των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία αναλαμβάνει ο γνωστός από το αιματηρό του παρελθόν στον πόλεμο της Συρίας, στρατηγός Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ, κάτι που πολλοί θεωρούν ως προάγγελο για την υιοθέτηση μιας ακόμα πιο βάναυσης τακτικής από την πλευρά του ρωσικού στρατού. Με επιφύλαξη αντιμετωπίστηκε η πρωτοβουλία του Αυστριακού πολιτικού, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και από την πλευρά του Κιέβου.

Από την άλλη η εκτίμηση είναι ότι η επίσκεψη έγινε εν γνώσει και κατόπιν «εγκρίσεως» και της Γερμανίας. Μάλιστα ο καγκελάριος Σολτς την επικρότησε ανοικτά. Οι δύο χώρες Αυστρία και Γερμανία δε μοιράζονται μόνο την ίδια γλώσσα, αλλά εσχάτως και την ίδια αγωνία για τις συνέπειες ενός ολικού εμπάργκο απέναντι στη ρωσική ενέργεια, από την οποία και εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Για αυτό το λόγο και καθώς η φαρέτρα της ΕΕ με τις κυρώσεις φαίνεται να έχει πλέον αδειάσει, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Νέχαμερ έκανε μια ύστατη προσπάθεια αποφυγής του επόμενου «πυρηνικού» βήματος, που προς το παρόν έχει αφεθεί ως έσχατη λύση. Του εμπάργκο δηλαδή σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο θα είχε δραματικές επιπτώσεις για τις οικονομίες της Αυστρίας, αλλά κυρίως της Γερμανίας. Αλώβητες δεν θα έμεναν και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η ιταλική.

Ανοιχτή και σκληρή συνομιλία

Ο Νεχάμερ διαβεβαίωσε πριν από την επίσκεψη ότι δεν θα συμπεριφερόταν ως «ηθικά ουδέτερος» απέναντι στον Πούτιν και ότι θα έκανε μνεία στα εγκλήματα πολέμου, που έχουν συμβεί στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας ήθελε να μεταφέρει στο Ρώσο πρόεδρο την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει εκεί, κάτι που αποφεύγουν να του πουν οι στρατηγοί του. «Κάθε φωνή που καθιστά σαφές στον Πούτιν πώς μοιάζει πραγματικά η πραγματικότητα έξω από τα τείχη του Κρεμλίνου δεν είναι μια χαμένη φωνή», υπερασπίστηκε το ταξίδι ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Η συνομιλία με τον Πούτιν ήταν «πολύ άμεση, ανοιχτή και σκληρή», είπε ο καγκελάριος μετά τη σχετικά σύντομη συνομιλία αργά το απόγευμα της Δευτέρας. Αναφέρθηκε όπως είπε στα «σοβαρά εγκλήματα πολέμου στη Μπούτσα και σε άλλα μέρη».

«Είπα στον Πούτιν πολύ ξεκάθαρα ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ και θα γίνουν περαιτέρω αυστηρότερες όσο άνθρωποι πεθαίνουν στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος μετά τη συνάντηση. «Το πιο σημαντικό μήνυμά μου στον Πούτιν ήταν ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει επιτέλους να τελειώσει». Ο Νέχαμερ δεν φαίνεται ωστόσο να αποκόμισε θετικές εντυπώσεις από τη συνομιλία με τον Πούτιν. Ο καγκελάριος της Αυστρίας ανέφερε ότι ο αρχηγός του Κρεμλίνου ήταν πολύ δύσπιστος προς τη διεθνή κοινότητα, την οποία κατηγορεί για μεροληψία εναντίον του.

Ο Πούτιν έδειξε να υπολογίζει στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, με την οποία φαίνεται να είχε υπάρξει επίσης μια σχετική προσυνεννόηση από τη μεριά της Βιέννης. Πάντως ο Πούτιν δεν έδειξε «καμία αντίδραση» στο μήνυμά ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι έτοιμος για προσωπική συνάντηση.

Τα διλήμματα των Ευρωπαίων

Φαινομενικά τουλάχιστον η επίσκεψη δεν φαίνεται να είχε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απλώς αποκάλυψε για μια ακόμα φορά ότι «δεν τραβούν όλες οι χώρες της ΕΕ το ίδιο σκοινί», όπως σχολίαζε ένας Αυστριακός αρθρογράφος. Το τι συνέπειες μπορεί να είχε η συζήτηση στο μυαλό του Ρώσου προέδρου παραμένει φυσικά μυστήριο. Οπως μυστήριο καλύπτει και το πραγματικό ερώτημα, που κανείς δεν θέλησε να απαντήσει αυτή τη στιγμή. Αν δηλαδή υπήρξαν και κάποια άλλα θέματα συζήτησης για τα οποία δεν θα μάθουμε ποτέ τίποτα.

Ειδήσεις σήμερα

Πρώην σύμβουλος Πούτιν: «Η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει στην Ουκρανία»

Ερχεται αναζωπύρωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία;

Τα μυστήρια των Δελφών: Η αισιοδοξία της «ελίτ» παρά τη μαυρίλα του πολέμου και της κρίσης

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago