Το τάγμα Αζόφ στη Βουλή, ο Όρμπαν νικητής στην Ουγγαρία, η Λε Πεν μπορεί και να εκλεγεί Πρόεδρος της Γαλλίας. Καταγγελίες για κακομεταχείριση προσφύγων «λάθους χρώματος». Συνδικαλιστική άνοιξη σε ΗΠΑ, γράφει το NemaMedia
Η προβληματική παρουσία του Βολόντιμιρ Ζελένσκι στην Κυπριακή και την Ελληνική Βουλή δε θα έπρεπε να προκαλέσει έκπληξη σε κανένα. Θα ήταν απίθανο ο πρόεδρος της Ουκρανίας να υπονομεύσει τις σχέσεις του με έναν από τους βασικούς διαμεσολαβητές, την Τουρκία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δε θα μπορούσε να περιμένει τίποτα περισσότερο από όσα η Ελλάδα έχει ήδη δώσει ως δεδομένος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Είναι προφανές πως ο Ζελένσκι έχει εξ ανάγκης κανονικοποιήσει το τάγμα Αζόφ και επιχειρεί να νομιμοποιήσει το αφήγημα του έναντι των Ρωσικών ισχυρισμών.
Η αδράνεια ή αμέλεια του προεδρείου της Βουλής είναι ασύγγνωστη πάντως. Το δε μήνυμα Μητσοτάκη είναι σαν να έχει γραφτεί πριν το μήνυμα Ζελένσκι, μια και δεν σχολιάζει καν την παρουσία ανθρώπων του κινήματος Αζόφ στη Βουλή, γεγονός το οποίο διεκτραγώδησε όχι μόνον και ο Αντώνης Σαμαράς ακόμα, αλλά και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, πέρα από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Ο αμερικανικός παράγοντας θυμίζει σε όλους ποια είναι η διαμορφωμένη στρατηγική του απέναντι στην Τουρκία και την Κύπρο: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ελλάδα και την Κύπρο, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland απέκλεισε οριστικά κάθε συζήτηση για τον αγωγό αερίου EastMed. «Πρέπει να μεταφέρουμε το φυσικό αέριο άμεσα ως μεταβατικό καύσιμο σε ένα πιο πράσινο μέλλον. Σε δέκα χρόνια από τώρα, δε θέλουμε αγωγούς», είπε και προέκρινε τη μεταφορά LNG από ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να επιμένει στην βιωσιμότητα του αγωγού EastMed προκειμένου να δώσει την τελική της ευλογία. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το κλίμα των ημερών.
Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση περί κυρώσεων, οι Έλληνες εφοπλιστές κάνουν την κρίση ευκαιρία, πρωταγωνιστώντας στην μεταφορά του Ρωσικού πετρελαίου. Μεταξύ των πλοιοκτητών που κάνουν μπίζνες με τη Ρωσία, και ιδιοκτήτες ΜΜΕ που κατηγορούν τρίτους δια των μέσων τους για “φιλοπουτινισμό”.
Υπενθυμίζουμε πως οι Έλληνες εφοπλιστές είναι κυρίαρχοι και στη μεταφορά LNG, οπότε θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην προμήθεια LNG από τις ΗΠΑ. Και βέβαια δεν υπάρχει κρίση την οποία οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να μην την κάνουν ευκαιρία, είτε την πανδημία, είτε τώρα τη Ρωσική εισβολή.
Η κυβέρνηση δε φταίει ποτέ. Φταίει ο πόλεμος, η χονδρική της ενέργειας, ή ο κορονοϊός για την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αύξηση των τιμών, αλλά όχι η ίδια. Η πραγματικότητα την διαψεύδει: Η Ελλάδα, όχι μόνο υφίσταται τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αγορά ενέργειας εδώ και περίπου δύο χρόνια σε όλη την Ευρώπη, αλλά η κυβέρνηση της είναι και η μόνη που έχει αρνηθεί να επιβάλει περιορισμούς στις εταιρείες, αφήνοντας τες να αντλούν υπερκέρδη αστρονομικού χαρακτήρα εις βάρος των καταναλωτών. Η φορολόγηση των υπερκερδών αυτών συζητείται καθυστερημένα, αλλά έχει αρκετές περιπλοκές.
Ας πούμε πως πρόκειται για μία άτυπη κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενέργειας από τους ίδιους τους καταναλωτές, υπό τις ευλογίες της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, που θεωρεί πως τα νοικοκυριά αποταμίευσαν και αντέχουν. Οι αυξήσεις είναι οριζόντιες και πλήττουν αδιακρίτως τους πολίτες, οδηγώντας σε περαιτέρω εξαθλίωση τους πιο αδύναμους. Είναι χαρακτηριστικές οι αυξήσεις ενοικίων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων κατά 17% και 16% αντίστοιχα κατά τον τελευταίο χρόνο μόνο. Η κυβέρνηση προς το παρόν παρακολουθεί απαθής, όμως πολιτικά αρχίζει να παίρνει σχήμα η δυσαρέσκεια.
Σε άλλες περιοχές του κόσμου (Ιράκ, Περού, Σρι Λάνκα) οι εξεγέρσεις εξαιτίας της ακρίβειας καυσίμων και τροφίμων έχουν ξεκινήσει…
Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μείωσε την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη στο 3,8% φέτος από το 4,8% και αύξησε την πρόβλεψή για πληθωρισμό 5,2% σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Στο δυσμενές σενάριο αντίστοιχα ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,8% και ο πληθωρισμός στο7%. Τον μήνα Μάρτιο ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8,9%. Σήμερα εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση 3,6 δις του ταμείου ανάκαμψης, μετά από συνάντηση του Βάλντις Ντομπρόβσκις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Γαλλία
Στην Γαλλία διεξάγεται την Κυριακή 10/4 ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί αλλά μάλλον έχει ξεχωρίσει το ζευγάρι του β’ γύρου: Εμμανουέλ Μακρόν εναντίον Μαρίν Λε Πεν, με τρίτον, σε κοντινή απόσταση, τον υποψήφιο της αριστεράς, Ζαν Λυκ Μελανσόν. Oδεύουμε προς ένα πολύ πιο οριακό αποτέλεσμα στον β’ γύρο σε σχέση με το 2017. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ψαλίδα μεταξύ Μακρόν και Λε Πέν να μειώνεται σε πρωτοφανώς χαμηλά επίπεδα. Η “δημοκρατική συσπείρωση” όλων των κομμάτων εναντίον της ακροδεξιάς, που άλλοτε εξασφάλιζε άνετη νίκη στον εκάστοτε αντίπαλο του κόμματος του πατρός ή της κόρης Λε Πεν, μοιάζει να μη λειτουργεί αυτή τη φορά. Η εκλογή της Μαρίν Λε Πεν, παρότι δεν είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, σε αυτές τις εκλογές δεν μοιάζει τελείως απίθανη. Αυτό και γιατί o Μακρόν έχει μετατοπιστεί δεξιά σε σημείο που ψηφοφόροι από τα αριστερά του να μην είναι βέβαιοι καν για το αν η Λε Πεν είναι στα δεξιά των μελών του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά και γιατί η υποτυπώδης προεκλογική του εκστρατεία ενδέχεται να συμβάλλει σε μια αποχή-ρεκόρ που σίγουρα δεν τον ευνοεί. Πέραν αυτού η υποψηφιότητα της ακρότατης “πολιτισμικής ακροδεξιάς” του Ερίκ Ζεμούρ κάνει την Λε Πεν να μοιάζει πλέον “όχι τόσο ακροδεξιά”, καθώς μάλιστα η εκστρατεία της δεν έχει κεντρικό στοιχείο τα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας αυτή τη φορά και επέλεξε να μιλήσει για την οικονομία και την καθημερινότητα των Γάλλων.
Ουγγαρία
Στην Ουγγαρία -στην οποία οι δημοσκοπήσεις (που απέτυχαν) έδειχναν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Fidesz, του ακροδεξιού κόμματος του Βίκτορ Όρμπαν, και της πανστρατιάς της κάθε τύπου αντιπολίτευσης εναντίον του από τα αριστερότερα μέχρι τα (“αναμορφωμένα”) δεξιότερα- συντελέστηκε μια εκλογική “επιστροφή” προς τον Όρμπαν αμέσως μετά τη Ρωσική εισβολή και τον πόλεμο. Μοναδικός άλλος κερδισμένος, το ανοιχτά νεοφασιστικό μόρφωμα-δίαδοχος του ναζιστικού Jobbik.
Η διεθνής οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε την περασμένη Πέμπτη, την ελληνική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί μετανάστες για τη διενέργεια συνοπτικών, παράνομων απελάσεων αιτούντων άσυλο πριν καταθέσουν αιτήσεις. Δε μας εκπλήσσουν οι καταγγελίες που είναι σε συνέχεια αλλεπάλληλων παρόμοιων, από ακτιβιστές και δημοσιογράφους – για τις οποίες υπάρχει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας το 2021.
Ήταν ένα από τα πιο ελπιδοφόρα νέα της εβδομάδας: Οι εργαζόμενοι της Amazon κατάφεραν να προχωρήσουν για πρώτη φορά στη δημιουργία συνδικάτου. Τώρα η εταιρεία απαγορεύει τις λέξεις “συνδικάτο”, “αύξηση” και “τουαλέτα”, στο ενδοεταιρικό της chat. Έχουν δρόμο ωσότου τα καταφέρουν οριστικά οι εργαζόμενοι.
Μεγάλη έρευνα του Βρετανικού Channel 4, αποκαλύπτει ενόψει του Πάσχα, τις εργασιακές συνθήκες στις φυτείες κακάο της Γκάνας – και τη χρήση παιδικής εργασίας. Θεωρούμε το γεγονός ενδεικτικό του λόγου που ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να ιδιωτικοποιήσει το Channel 4.
Οι παρενέργειες της ρωσικής εισβολής και των ευρωπαϊκών κυρώσεων, οδηγούν σε μεγάλη αναβολή την εκτόξευση του ExoMars, μιας ευρω-ρωσικής αποστολής για την διερεύνηση της πιθανότητας να υπήρξε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη. Η εκτόξευση, που ήταν προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, αναβλήθηκε επ’ αόριστον (συζητούν πλέον για 2028 ή 2030), λόγω της διακοπής της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της ρωσικής Roscosmos. Η Ρωσία έχει προαναγγείλει επίσης την απόσυρσή της από τον Διεθνή Διαστημικό σταθμό (ISS) λόγω των δυτικών κυρώσεων, ενώ πριν λίγες εβδομάδες τo Ρωσικό τηλεσκόπιο ανίχνευσης Μαύρων Οπών eRosita, σταμάτησε την λειτουργία του καθώς και η Γερμανία έπαυσε την επιστημονική συνεργασία με τη Ρωσία.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…