Κόσμος

«Φωτιές» στη διπλωματία βάζει ανάρτηση του Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μοιάζει να δείχνει υπέρμετρο ενθουσιασμό και απόλυτη ταύτιση με το ΝΑΤΟ λαμβάνοντας σκληρή απάντηση από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρέθηκε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μετέφερε το μήνυμα αλληλεγγύης των Βρυξελλών προς την Ουκρανία αλλά και την έμπρακτη στήριξη που μεταφράζεται σε οικονομική ενίσχυση αλλά και νέες παραδόσεις όπλων.

Μην κρύβοντας τον ενθουσιασμό του για τη συνάντηση που είχε έσπευσε να γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως «αυτός ο πόλεμος θα κερδηθεί στο πεδίο της μάχης» προκαλώντας την αντίδραση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα που ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει μετατραπεί από οικονομικός οργανισμός σε τμήμα των οικονομικών σχέσεων του ΝΑΤΟ» που επί της ουσίας μεταφράζεται πως από ανεξάρτητη μετατρέπεται σε παράρτημα.

Οι σχέσεις της Ευρώπης με τη Ρωσία επιδεινώνονται καθημερινά και ο συνεχιζόμενος για πέμπτη εβδομάδα πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφήνει περιθώρια για εξομάλυνση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθετεί τις κατηγορίες των ΗΠΑ για «εγκλήματα πολέμου» από τους Ρώσους και σκληραίνει τη στάση της απέναντι στο Κίεβο.

Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον

Την ίδια ώρα ένα πρώην μέλος των ηγετών της ΕΕ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κίεβο που περιελάμβανε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου», έγραψε ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Σίμπιγκα με τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ να κάνει γνωστή την ατζέντα της συνάντησης μεταξύ των δύο ανδρών που περιλαμβάνει το θέμα της «μακροπρόθεσμης υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία και ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας».

Μάχες και «παγωμένες» διαπραγματεύσεις

Στα πεδία των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να πολιορκούν τα ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας και μια επικείμενη κλιμάκωση των επιχειρήσεων τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έκρυψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός και αναφερόμενες στην Μαριούπολη (εκεί που στις επιχειρήσεις λαμβάνει μέρος το τάγμα Αζόφ) είπε πως η αντίσταση υφίσταται παρά το γεγονός πως η πόλη είναι περικυκλωμένη από 10.000 ρώσους στρατιώτες.

Σχετικά με το κομμάτι των διαπραγματεύσεων που έχουν βαλτώσει τις τελευταίες ημέρες δήλωσε πως η χώρα του είναι «πάντα έτοιμη» για συνομιλίες με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία έλεγε πάντα πως είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και πως αναζητεί κάθε πιθανότητα για να σταματήσει ο πόλεμος. Παράλληλα βλέπουμε δυστυχώς ετοιμασίες για σημαντικές μάχες, ορισμένοι λένε αποφασιστικής σημασίας, στα ανατολικά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.

«Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε παράλληλα διπλωματικές οδούς για να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Προβλέπουμε πάντα παράλληλα έναν διάλογο», συνέχισε.

Η τελευταία σύνοδος των απευθείας ρωσοουκρανικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτές ενδεχομένως να επαναληφθούν με Τούρκο αξιωματούχου, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας, να δηλώνει πως «η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν να διεξαχθούν συνομιλίες στην Τουρκία, όμως είναι μακριά ακόμη από μια συμφωνία πάνω σε ένα κοινό κείμενο». Όπως είπε, είναι δύσκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Ο αξιωματούχος πάντως δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την πιθανή νέα συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού δικαστηρίου με τον Ζ. Μπορέλ και τους υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ προκειμένου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να βοηθήσουν στην έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.


Με μια ματιά

© Kar881am | Dreamstime.com
  • Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση των ουκρανικών δυνάμεων στο Μιρχορόντ, στην κεντρική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
  • Οι αυτονομιστές φιλορώσοι λένε πως εξερράγη δεξαμενή με νιτρικό οξύ στην πόλη Rubezhnoye, η οποία είναι βορειοανατολικά του Κραματορσκ.
  • Ο Βάντιμ Τόκαρ, ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι.Τα περισσότερα από τα πτώματα βρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους, είπε ο αιρετός, κατηγορώντας για τους θανάτους των πολιτών αυτών τον ρωσικό στρατό.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παράσχει ένα δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας
  • Εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
  • Η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα για το κλείσιμο του λογαριασμού στο YouTube της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, ενισχύοντας το ενδεχόμενο ενός μπλοκαρίσματος στη Ρωσία της πλατφόρμας βίντεο του αμερικανικού κολοσσού Google.
  • Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
  • Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων. Στους διαδρόμους που ανοίγουν περιλαμβάνεται ένας για την απομάκρυνση με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς ανθρώπων από την Μαριούπολη.
Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago