Κόσμος

Εσπασε ο «ρωσικός κλοιός» γύρω από το Κίεβο και οι δυτικοί ηγέτες μπορούν πλέον να το επισκέπτονται ανενόχλητοι

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από τις περιοχές γύρω από το Κίεβο, έχουν δώσει μεγάλες ανάσες στην ουκρανική πρωτεύουσα, κάτι που αποτυπώνεται πλέον και από τις επισκέψεις εκεί δυτικών πολιτικών, που στέλνουν ένα ακόμα μήνυμα αλληλεγγύης προς την αμυνόμενη Ουκρανία, αλλά και τονώνουν το ηθικό των Ουκρανών, που βλέπουν ότι η προσπάθεια της Μόσχας να «πνίξει» το Κίεβο δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Τζοζέπ Μπορέλ, που βρέθηκαν την Παρασκευή στο Κίεβο, ακολούθησαν το Σάββατο ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε να πυκνώνουν αυτές οι επισκέψεις, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη του πολέμου και την «ψυχολογία» των δύο πλευρών.

Και αν ο καγκελάριος της Αυστρίας ως «ουδέτερης χώρας» επικεντρώθηκε στην ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για την δοκιμαζόμενη χώρα, που έχει δει να διαλύονται σημαντικές της υποδομές ο Τζόνσον, ο οποίος δεν είχε προαναγγείλει την επίσκεψη του έκανε λόγο και για την ανάγκη περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι ένας από τους μόνιμους συνομιλητές του κυρίου Ζελένσκι και αυτός που τον ενθαρρύνει σταθερά να συνεχίσει τον πόλεμο, αφού έχει την δυνατότητα να βγει νικητής από αυτόν όπως λέει.

Στο ίδιο μήκος κύματος πάντως και ο κ. Μπορέλ, ο οποίος έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ότι αυτή τη στιγμή σημαντικότερη και από τις κυρώσεις προς τη Ρωσία είναι η παροχή πολεμικού υλικού προς την Ουκρανία, για να μπορέσει να απωθήσει τις δυνάμεις του εισβολέα.

Aυτός ο πόλεμος θα κερδηθεί στο μέτωπο έγραψε χαρακτηριστικά, υποχόμενος νέα στρατιωτική βοήθεια, ενώ και αυτός έχει πλέον υιοθετήσει την φρασεολογία των ΗΠΑ περί εγκληματιών πολέμου, κλείνοντας κάθε διπλωματικό παράθυρο προς τη ρωσική πλευρά.

Σκληρή αντίδραση από Μόσχα

Η «πολεμική» αυτή δήλωση του Ισπανού πολιτικού και «ΥΠΕΞ» της ΕΕ προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και όπως ήταν φυσικό δεν έμεινε αναπάντητη από τη Μόσχα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει μετατραπεί από οικονομικός οργανισμός σε τμήμα των οικονομικών σχέσεων του ΝΑΤΟ», σε ένα παράρτημα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

O πρόεδρος της Ουκρανίας ζητά επίμονα εδώ και εβδομάδες μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια, την οποία και λαμβάνει από μια σειρά από χώρες και επανέλαβε σε όλες τις συναντήσεις αυτού του διημέρου την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να πολεμήσουν μέχρι να νικήσουν.

Ειδήσεις σήμερα

Politico: Σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα δύο σενάρια

Ο Μακρόν λέει ότι άλλαξε, η Γαλλία;

Ενεργειακή βαβέλ: Ρήγμα στην Ε.Ε.για το ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago