Πολιτική

Σφοδρές αντιδράσεις για τους «μαχητές» του νεοναζιστικού τάγματος ΑΖΟΦ που μίλησαν στην Βουλή των Ελλήνων

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιλάμβανε το μήνυμα που απηύθυνε ο Ουκρανός πρόεδρος στην Βουλή των Ελλήνων. Στα μισά της ομιλίας του, προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, δύο ανδρών, συμπολεμιστών απο την Μαριούπολη, που δήλωσαν στα Ουκρανικά, Έλληνες ομογενείς. Ένας μάλιστα εξ αυτών ανέφερε πως είναι «μαχητής» του τάγματος ΑΖΟΦ, με αποτέλεσμα, να προκληθούν έντονες αντιδράσεις, μετά το περας της ομιλίας.

«Απευθύνομαι σε σας ως Έλληνας στην καταγωγή, λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τους Ναζί και τραυματίστηκε 3 φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στον πόλεμο κατά των Ρώσων ναζιστών», είπε και συνέχισε: «Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, συμμετέχοντας στο τάγμα Αζόφ. Αυτό είναι το χρέος μου ως άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες που βρίσκεται η Μαριούπολη, η οποία φιλοξενεί πολλούς Έλληνες ομογενείς. Η πόλη περικυκλώθηκε από τους Ρώσους ναζιστές και σχεδόν καταστράφηκε», ανεφερε ο ένας εκ των δύο ανδρών, ενω ο συμπολεμιστής του (Αναστάσιος), μίλησε στην Βουλή, με καλυμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Εκείνη τη στιγμή οι Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας σηκώθηκαν από τα έδρανά τους, έκαναν ένα νεύμα προς τον Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας «Τι είναι αυτά τα πράγματα;» και αποχώρησαν από την αίθουσα, μαζί και οι βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος και Ιωάννης Γκιόλιας (βουλευτής Αργολίδας). Επέστρεψαν όταν συνεχίστηκε η ομιλία Ζελένσκι.

Ο Νίκος Φίλης μετά το πέρας της ομιλίας Ζελένσκι, εξήγησε την αποχώρησή του και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και την κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις.

«Αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός.

Η συμπαράστασή μας προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη Ρωσική εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής».

Ως γνωστόν-όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνεντευξή του- το παρελθόν του τάγματος ΑΖΟΦ, είναι αρκετά σκοτεινό. Πρόκειται για παραστρατιωτική νεοναζιστική ομάδα που ξεκίνησε ως πολιτοφυλακή για να φτάσει να μπει μέχρι και στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Τα μέλη του σκληρού πυρήνα της ομάδας Αζόφ – υπολογίζονται περίπου στα 900 – είναι νοσταλγοί των Ναζί και πιστεύουν στην υπεροχή της λευκης φυλής.

Η πλειονότητα κατάγεται από την ανατολική Ουκρανία και μιλούν ρωσικά, ενώ μερικοί νεοσύλλεκτοι προέρχονται από τις ανατολικές πόλεις του Ντόνετσκ και Λουχάνσκ. Στους κόλπους τους έχουν ακόμα και χούλιγκανς ομάδων όπως η Ντιναμό Κιέβου και Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Η εμφάνιση μελών του τάγματος ΑΖΟΦ, προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά το περας της ομιλίας.

Με δήλωσή της η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Όλγα Γεροβασίλη τονίζει ότι «ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας».

«Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος ΑζόφΣε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Παράλληλα και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στην Βουλή, είπε πως ήταν «μεγάλο λάθος» να μιλησει στην Βουλή, μέλος του τάγματος ΑΖΟΦ.

Διαβάστε επίσης:

Σαμαράς: Μέγα λάθος να μιλήσει μέλος του Αζόφ

«Ελευθερία ή Θάνατος», το μήνυμα Ζελένσκι στην Βουλή των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Κουτσούμπας: Δεν υπήρχε περίπτωση να χειροκροτήσουμε τον Ζελενσκι στην Ελληνική Βουλή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε πιο κοντά ΗΠΑ και Τουρκία

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago