Κόσμος

«Ελευθερία ή Θάνατος», το μήνυμα Ζελένσκι στην Βουλή των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Με επικλήσεις στην ελληνική ιστορία και τους απελευθερωτικούς αγώνες του 21′, και την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Βουλή των Ελλήνων και κατ επέκταση στους Έλληνες. Έκανε λόγο για κοινή πολιτιστική κληρονομιά στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, όπου υπάρχουν μεγάλες κοινότητες Ελλήνων ομογενών, τονίζοντας πως η Μαριούπολη έχει καταστραφεί απο τους «βαρβάρους» , οπως αποκάλεσε τους Ρώσους εισβολείς.

«Για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωϊ ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη που καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα είπε τοποθετούμενος στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Πρόεδρος Ζελένσκι. Υπάρχουν 100.000 άνθρωποι στα όρια της πόλης αλλά δεν έχει μείνει κανένα κτήριο που να μην έχει χτυπηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος αναφέρθηκε ειδικά στην πόλη που είναι η καρδιά της ελληνικής διασποράς στην Ουκρανία. «Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί, το έχουμε δει όλοι. Αυτή η πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Ηταν το λίκνο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας που ζούσε ειρηνικά και έχτιζε το μάλλον της».

Η παρουσία Ελλήνων στην χώρα μας χάνεται στο χρόνο. Εκχριστιανιστήκαμε από τους Ελληνες, είπε ο Ζελένσκι. «Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι επαναστάτες της Ελλάδας, αυτό λέμε και εμείς σήμερα».

Οπως είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας απειλείται και η Οδησσός, επίσης κέντρο της ελληνικής διασποράς, που ωστόσο σήμερα είναι σχετικά ασφαλής δεδομένου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους. 

Ο Ουκρανός Πρόεδρος θύμισε ότι Φιλική Εταιρεία ξεκίνησε την Ουκρανία. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα  σήμερα για να σώσει την ελληνική κοινότητα στην χώρα. Χρειάζεται άμεση βοήθεια, τόνισε. «Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη διάσταση, τόνισε».

Σημείωσε ακόμη πως «οι Ρώσοι ξύπνησαν από το ‘όνειρο’ ότι θα κατάφερναν να γονατίσουν την Ουκρανία» καθώς η χώρα «έχει μείνει όρθια». Τόνισε επίσης πως «πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε όσα δημιούργησαν Έλληνες και Ουκρανοί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταστραφεί η κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά» πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολή θα γίνουν οι Θερμοπύλες όπου πέθαναν κάποιοι ήρωες, αλλά πρέπει να εκδιώξουμε δια παντός τα ρωσικά στρατεύματα».

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ουκρανίας πρόβαλε βίντεο με δυο μαχητές που πολεμούν αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη οι οποίοι δηλώνοντας Έλληνες ομογενείς, περιέγραψαν την κατάσταση στην πόλη και ζήτησαν την βοήθεια της Αθήνας.

Επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος, ζήτησε απο την ελληνική κυβέρνηση και τις υπολοιπες ευρωπαικές χώρες να μην δέχονται στα λιμάνια τους ρωσικά πλοία, που μεταφέρουν πετρέλαιο, καθώς -όπως είπε, με τα χρήματα που κερδίζουν απο τα ορυκτά τους, κατασκευάζουν τα όπλα με τα οποια επιτίθενται στην Ουκρανία και παράλληλα , ζητησε επιπλέον κυρώσεις εναντιον της Μόσχας αλλά και οπλισμό για να μπορέσει να πολεμήσει.

«Είμαι πεπεισμένος οτι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα φερουμε τους υπευθυνους να λογοδοτήσουν, όσους έκαναν εγκλήματα κατά Ουκρανών, κατά Ελλήνων, κατά αμάχων πληθυσμών» πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταλήγοντας : «Θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη, όπου Έλληνες και Ουκρανοί θα συνεχίσουν να ζουν ειρηνικά όπως και στο παρελθόν ισότιμοι εταίροι μεσα στο κοινό μας ευρωπαϊκό σπίτι».

Διαβάστε επίσης:

Πρώην σύμβουλος Πούτιν: «Η Ρωσία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει στην Ουκρανία»

Κουτσούμπας: Δεν υπήρχε περίπτωση να χειροκροτήσουμε τον Ζελενσκι στην Ελληνική Βουλή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε πιο κοντά ΗΠΑ και Τουρκία

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago