Υγεία

Ξεκινάει η 4η δόση εμβολιασμών κατά της covid-19

Για τους πολίτες άνω των 80 ετών ανοίγει απο σήμερα η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό με την τέταρτη δόση (ή αλλιώς 2η αναμνηστική) των εμβολίων κατά της Covid-19.

Είχε προηγηθεί σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η πλατφόρμα να ανοίξει για εμβολιασμό με την 4η δόση και στους άνω των 60 ετών, ωστόσο επικράτησε η άποψη πως αυτό θα γίνει σταδιακά, ανά δεκαετία ηλικιακών ομάδων.

Έτσι μετά τους άνω των 80 ετών θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 70-79 και ακολούθως για την ηλικιακή ομάδα 60-69. Η τέταρτη δόση όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται 4 μήνες μετά την τρίτη δόση (booster).  Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης, δεν προτείνεται δεύτερη αναμνηστική δόση.

Οι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης – ή δεύτερης αναμνηστικής δόσης – είναι περίπου 1,3 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος της επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, η τέταρτη δόση, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και το γεγονός ότι έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την πρώτη αναμνηστική δόση- δηλαδή την τρίτη δόση- θα έχει όφελος σε αυτές τις ομάδες καθώς αναμένεται να μειώσει σοβαρά την πιθανότητα νοσηλείας τους.

Εξηγώντας μάλιστα το σκεπτικό της επιτροπής είπε ότι λόγω της μεγάλης αύξησης της μεταδοτικότητα της Ο και ιδιαίτερα της Ο2 και της χαλάρωσης των μέτρων, αλλά και του γεγονότος ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων, η επιτροπή έφτασε στη σημερινή απόφαση. Πάντως η ίδια διευκρίνισε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι όσοι νοσούν από τις παραλλαγές της Ο δεν φαίνεται να χρειάζονται νοσηλεία όσο με τις προηγούμενες παραλλαγές του ιού. Επίσης, τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η εφαρμογή της 3ης δόσης αποδείχτηκε ασφαλής και αποτελεσματική κατά της νόσου covid 19 ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είσης,  από τις 20 Ιανουαρίου με την τέτρατη δόση εμβολιάζονται οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων. Η δεύτερη αναμνηστική δόση για την ομάδα αυτή χορηγείται 3 μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική. Στην παραπάνω ομάδα περιλαμβάνονται και παιδιά και έφηβοι 12 έως 17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου.

Διαβάστε επίσης:

Τέταρτη δόση εμβολίου: Σε ποιους συστήνεται και πότε

Σταθερά ψηλά οι διασωληνώσεις, άλλοι 76 θάνατοι από Covid-19 – 27.892 οι νεκροί

Κορωνοϊός: Τραγωδία δίχως τέλος με 70 νεκρούς και 358 σε ΜΕΘ

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago